Lär dig spela bridge

Många svenskar vill lära sig spela bridge och kan göra det genom att våra klubbar bedriver kursverksamhet. Ännu fler vill lära sig, men kursen kanske är på fel dag eller tid. För att tillgodose även deras behov ville SBFskapa ett lättillgängligt sätt att lära sig spela bridge utan att behöva gå på kurs en kväll/dag i veckan. Att göra dataprogram av Vägenserien var en väg att gå, men för de som vill komma snabbare fram bestämdes att ett program alla kan ladda hem gratis från hemsidan skulle skapas först.

Anders Wirgren kontaktades av SBF hösten 2005 och tillfrågades om han kunde tänka sig att göra dataprogram baserade på Förbundets kursböcker, Vägenserien. Anders har jobbat en del med LIN-filer (en filtyp utvecklad av Fred Gitelman som används till flera bridgeprogram samt på BBO, Bridge Base Online).
Efter att ha konfererat med holländaren Lex de Groot, som behärskar kodningen på sina fem fingrar, tackade Anders ja till arbetet.

Innan starten med kursprogrammen önskade SBF en översättning av det program Fred Gitelman tagit fram för amerikanska förbundet (ACBL), Learn to play bridge, som vem som helst kan ladda hem från deras hemsida. Lex och Anders antog även den utmaningen och arbetet med Lär Dig Spela Bridge började.

Anders arbete var att översätta och anpassa texten till svenska
förhållanden, medan Lex ansvarade för att det blev ett fungerande program.

Anders översatte först allt, men eftersom det som lärs ut baseras på
amerikansk standard gjorde han sedan om texten till stora delar för att bättre
passa in på SBF:s kursmaterial. Det som Anders upplevde var överkurs fick stryka på foten för att det inte skulle bli alltför svårt.

Alla som vill kan ladda hem programmet från svenskbridge.se för att lära sig spela bridge hemma framför datorn.

Sprid programmet till alla du känner, bränn det på en skiva och ge bort i födelsedagspresent eller varför inte göra det till Årets julklapp!

Ingen av dina bekanta kan skylla på att dagen inte passar, nu är det dags att Lära Sig Spela Bridge!

Programmet laddar du hem här

Programmet ligger ”packat” för att inte ta så stor plats, samt för att undvika spridning av virus.
Instruktionerna nedan förutsätter att man har ett zip-program på sin dator. I moderna datorer finns detta inbyggt.

INSTRUKTIONER FÖR NEDLADDNING

När ni ska ladda hem programmet, välj spara och lägg filen på skrivbordet eller på annan lämplig plats ni kommer ihåg.

När hämtningen är slutförd, väljer ni Öppna, klickar på Ldsb.setup.exe och väljer kör, följ installationsprogrammet genom att välj nästa hela vägen.
Alternativt letar ni upp var ni lagt den gula mappen med dragkedja, klickar på den, klickar på Ldsb.setup.exe och väljer kör, följ installationsprogrammet genom att välj nästa hela vägen.

När programmet är installerat ligger en ikon på skrivbordet med genväg till programmet.

Programmet fungerar inte på mac-datorer.