Lägerrapport

Den 4-6 Juni hölls ett juniorlandslagsläger i Ludvika för de som ska spela JEM i Veldhoven i Holland den 20-26 Juli. I JEM ställer Sverige upp med:

U26

Castor Mann - Erik Hansson
Sanna Clementsson - Alexander Sandin
Klara Gustafsson - Tobias Bern

U21

Ivar Lichtenstein (Undertecknad) - Harry Hjorth Warlenius
Andreas Abragi - Filip Asplund Sivelind
Andrea Nilsson - Maya Lo Björk Heed

Med på lägret var även truppansvariga Mikael Grönkvist (för U21) och Johnny Östberg (för U26) samt Kapten Karl Asplund, Sara Asplund Sivelind, Olle Wademark och Carina Wademark.

Även om jag reprensenterat landslaget tidigare har jag faktiskt aldrig varit på ett landslagsläger innan. Efter denna helg kan jag konstatera att det är något jag gärna gör om!
Man kan tro att de bästa förberedelserna man kan göra inför ett mästerskap är att finslipa sina spelförings- och försvarskunskaper, träna på sitt system och utvecklas bridgemässigt.
Under lägret blev jag varse om att truppsammanhållning, att lära sig att bli bättre på att koncentrera sig på rätt saker, att ta del av ledarnas och andra juniorers tips kring spel med skärmar samt att veta vilka regler som gäller under mästerskapet är minst lika viktigt.
Några problembrickor blev det förstås också Smile
Hur spelar du hem denna “norska slam” om motståndarna inte tagit del av Olle Wademarks föreläsning kring koncentration och somnar till i försvaret?

6S på Öst med D i utspel:

D832
32
EK942
E10
EK1097
E975
5
653
Nord
Öst
Syd
Väst
6
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

Spadern måste alltid sitta 2-2 för att det ska finnas en chans att gå hem då två hjärterförlorare på bordet måste stjälas. Rutern måste även generera ett andra klöversak. Dels finns den legitima chansen att någon av motståndarna sitter med Dkn10 punkt i ruter. Då kan man ta för klöver A, Spela AK i ruter och saka en klöver för att sedan stjäla en ruter, trumfa ut och saka två förlorare, en på ruter 9 och en på den femte ruterhackan.
Om du efter ruter AK och ruter till stöld noterat att det inte sitter Dkn10 punkt finns det fortfarande en chans. Om du stulit rutern högt kan du sedan spela spader 7 och ta över med spader 8 och hoppas på knx hos Nord. Om Nord inte är tillräckligt uppmärksam och koncentrerad följer han lågt och på så sätt får spelföraren en extra ingång till handen för att stjäla en till ruter högt, drar ut trumfen med sp D och få sitt efterlängtade klöversak på den femte rutern.

Även fast det är viktigt med seriös träning kan det ibland vara värdefullt att ta en paus och göra något väldigt kul. Till exempel att spela gulasch. En av brickorna tror jag att alla som var med minns:

D109543
Ekn96432
EKkn8762
KD10875
KD107643
Dkn8653
Ekn9852
EK109742
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

När alla vid bordet hade spelstarka händer och det satt juniorer på alla väderstreck hade budgivningen snabbt kommit upp på 4-läget och högre. Vi var tre bord som spelade och budgivningarna slutade på tre olika nivåer. De som satt med lågfärgerna fick se på när deras partners envisades med sina högfärger och slutkontrakten blev 5, 6 och 7 på olika ledder. Som junior brukar man ofta vara glad över att ha få spelföringen men på denna bricka var det snarare försvararna som gick från bordet med ett glatt humör och plus i protokollet.

Avslutningsvis skulle jag vilja tacka ledarna, Ludvikabygdens BK och VB Energi för ett fint läger och jag ser fram emot att få träffa detta gäng igen under EM senare i sommar. Se till att följa och heja på oss då!

Ivar Lichtenstein U21