Juniorrapport: Spärrar att skämmas över

Julen gör mig alltid så glad. Inte bara älskar jag julen som högtid, min dotter kom dessutom på julaftonsmorgonen förra året. Med andra ord blev det inte så mycket julfirande. Så i år slår jag på stort med dubbelt firande och det får därmed bli en fridag från bridgen.

Just nu håller vi på med det tidsödande men roliga arbetet med Teos och mitt system-skrivande inför ”kommande” säsong. Att skriva system är svårare än man tror. Det finns så otroligt många situationer i bridge vilket gör det omöjligt att ”täcka” upp alla i ett kompendium. Det jag har lärt mig är att ha många generella principer vilket förhoppningsvis lyckas fylla tomrummen av osäkerhet.

Det jag också tar med mig in i arbetet är - fråga runt! Här hittar vi också den stora tjusningen med bridge. Alla har olika teorier om vad som är bäst. Vi har rådfrågat en massa väldigt kunniga spelare om systemet (tack för all hjälp förresten). Vi frågar vad de gillar och framför allt – varför gillar de just detta? Nu har Teo och jag hittat nåt som vi känner oss väldigt bekväma med och det känns väldigt bra för vår satsning.

Det är väldigt individuellt det här med system och vi tänkte dela med oss av en ”roligare” systemgrej:

Om ni känner er som juniorer (eller är junior) kan det alltid vara bra att ha bud som täcker upp även de modigaste (eller knäppa) buden.

Vi försöker undvika galenskap men samtidigt är man ju ung i både sinnet och på ID-handlingen så en viss aggressiv konstruktivitet kan man begära.

Exemplet kommer från att att man spärrat med något på 3-nivån. Låt säga att att jag öppnar med 3 och råkar vara i pluszon (ozon mot zon). Ja pluszon, på tal om julafton så är det just det för oss juniorer. Det betyder att vi kan spärra på precis vad som helst och därför är det bra att ha den här lilla detaljen med i systemet. På 3 kan partnern bjuda 3 i högfärg eller 3NT som är naturliga bud. Men om man skulle vara slamintresserad i ruter, då använder vi 4 som frågar partnern om man verkligen hade till sitt öppningsbud.

Som svar på 4 kan man bjuda 4 som i princip säger jag är jätteledsen partner, jag skäms, jag har rena dyngan, det här kommer bli pinsamt, jag vet att jag inte borde ha gjort det, jag trodde jag hade växt ifrån sånt här…..men vi gör inte slam!

Övriga bud berättar att man (galet nog) hade till sitt öppningsbud och talar om hur många nyckelkort man har. 4 är 0,5 alltså trumfdamen, 4 är ett nyckelkort (trumfkungen eller ett ess), 4NT 1,5 osv.

Just detta borde min sambo Simon tipsat om tidigare.

En av de första gångerna jag spelade med honom så råkade vi vara i just pluszon. Han hade öppnat med 3 i första hand och jag hade 23 poäng med stöd i ruter. För att göra det enkelt bjöd jag 4NT och sedan slam när han förnekade ess. Simon tyckte det var dumt av mig att bjuda slam för ”jag har aldrig någonting när jag öppnar i första hand pluszon, det vet du väl?!”

Och ja det var väldigt dumt visade det sig. Han hade öppnat med 3 på 10xxxxx slut… och då var han inte ens junior vid tillfället.

Men nu har jag och Teo sett till så vi har ett lätt sätt att kolla så att partnern inte gjort en ”Simon-öppning” om man tror att slam kan finnas i korten. God Jul på er!