Mats och Håkan silvermedaljörer i SM Par Open!

Det var onekligen mycket nära att Mats Sjöberg - Håkan Strääf fått kliva högst upp på den digitala prispallen när finalen i SM Par Open avgjordes på den sista dagen i årets Onlinefestival. De var bland de tre främsta nästan hela tävlingen och ofta i ledning.

Slutspelet i SM Par Open är lite av ett maraton. Först ska de normalt 170 paren, men i år p.g.a. många avhopp till slut 115, avverka den 60 brickor långa semifinalen, för att utkristallisera vilka 52 som ska få spela finalen över totalt 102 givar, alla mot alla. Av Filbyters par gick tre vidare till finalen: Mats Sjöberg - Håkan Strääf (23 i semifinalen), Olof Bergström - Jan-Erik Thomasson (29) och Lars Johansson - Anders Tjernvik (45).

Finalens första speldag bestod av 64 givar och efter dem kunde Mats och Håkan gå till nattvila med cirka 50 poängs marginal tvåan och ytterligare 23 till trean. De båda andra Filbyter-paren huserade i trakten kring medelstrecket

38 brickor av finalen återstod att spela den andra finaldagen. Mats och Håkan fortsatte att hålla sig i den absoluta toppen av barometern; oftast i ledning, men av och till avlösta av bl.a. regerande mästarna Johnny Östberg - Tommy Bergdahl, Alexander Sandin - Thomas Karlsson och årets ÖMBF-distriktsmästare, bosatta i Skåne men representerande Överums BK, Johan Bennet - Thomas Andersson.

Inför sista rondens båda brickor hade Östberg-Bergdahl ledningen före Mats-Håkan och med Sandin-Karlsson på tredjeplats. Marginalerna paren emellan ytterst små. Övriga fältet på relativt behörigt avstånd från pallen. Men en bricka kvar: Östberg-Bergdahl 2965, Mats-Håkan 2941, Sandin Karlsson 2927.

Sista brickan:
Sandin-Karlsson, som hade en dålig nästsista bricka, har en ännu sämre sista, och når slutnoteringen 2942 poäng. Bennet-Andersson spelar till sig en kanonrond, så bra att de på mållinjen till och med passerar Sandin-Karlsson. Sjöberg-Strääfs sista bricka ger dem lite över medel, vilket är mer än tillräckligt för silvret, men för guld krävs att Östberg-Bergdahl inte får ihop mer än 5 poäng på sista brickan.

Det var så nära, så nära att Mats och Håkan fick kliva överst på prispallen.

Vi säger: STORT GRATTIS till dem båda för en mycket fin prestation!

Resultat Top-10

PlacNamnKlubb%
1Johnny Östberg
Tommy Bergdahl
Gävle BK
Norrorts Bridge
58,51
2Håkan Strääf
Mats Sjöberg
Filbyter Bridge58,01
3Johan Bennet
Thomas Andersson
Överums BK57,80
4Alexander Sandin
Thomas Karlsson
Storsjöbygdens BK57,69
5Ola Rimstedt
Simon Hult
Harplinge BK
Uppsalabridgen
56,91
6Olle Wademark
Daniel Eriksson
Norrorts Bridge
Gävle BK
55,91
7Kent Johansson
Mikael Westerlund
BK Lyx54,96
8Lars Ramquist
Joakim Nordlindh
BK Alert54,72
9Thomas Brehmer
Johan Grönkvist
Örebridgen54,65
10Andreas Abragi
Mattias Weiler
BK S:t Erik53,97
Visa hela resultatlistan … med totalt 52 par