Våga spela partävling

Bäst ur startblocken i damfinalen var Örebridgens Maria Grönkvist–Catharina Ahlesved, men de föll tillbaka för att mot slutet av dagen återigen avancera. Margot Sivelind–Sara Asplund Sivelind, Ludvikabygden, började något avvaktande men fick sedan upp farten.

På bricka 6 fanns 13 stick att hämta i såväl ruter, spader som sang, medelst en rutermask.

108
Kkn10942
K4
1096
EKDkn72
D
Ekn9
EKD
943
763
832
8753
65
E85
D10765
kn42
6
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Sara
Margot
2
Pass
2
2
2
Pass
3
Pass
3
Pass
4
Pass
6
Pass
Pass
Pass

En budgivning som kopierades vid flera bord var att Öst öppnade med enda krav, bjöd om spadern och sedan skuttade till lillslam efter det att Väst visat ruterlängd och accepterat spader som trumf.

Sara kunde pipa 2, vilket hjälpte Margot att hitta hjärter ut – det sämsta tänkbara för spelföraren.

I fyrmanna är given ointressant, då spelföraren ingriper med esset, drar ut trumfen för att sedan lyfta på ruteress. I de flesta fall ramlar inte ruterkungen, men kontraktet är säkrat såvida inte trumfen satt 5-0. Just så spelade aktuell spelförare i möte med ludvikadamerna. Det gav en hygglig score (29-21), då hela 13 par stannat i utgång.

I partävling gäller det att våga spela partävling. Först och främst bör man dock ta ställning till om det är en slam som större delen av fältet bjuder, för har man bjudit hårt kan det vara klokt att säkra hemgången. Här borde de flesta paren bjuda slam (även om det visade sig att halva fältet bommade den), så då kommer det viktiga övertricket in i bilden. Eftersom den enda ingången till bordet rök i stick ett, bör man våga sig på att slå åtminstone en rutermask. Våga spela partävling – och begär ruterdam i stick två. Med aktuell sits blir det troligen täck med kungen – och 13 stick är i hamn. Visst hotar en ruterstöld, men risken är liten och även om den finns där är det inte säkert försvaret hittar att ta den.

Tora Philip spelade just så – och belönades med ett övertrick och fina scoren 42-8. Även Carina Hallkvist och Helena Strömberg satsade på rutermasken i stick två, men Helena satt bara i 5.

Samarbetspartners