Slutord från generalen

När 25-årsjubilerande Bridgefestivalen under söndagen summeras kan det konstateras att det blev en rekordfestival.

Efter det att Bridgefestivalen flyttade till örebro 2008 har antalet parstarter stadigt ökat fram till rekordåret 2016. Men efter två år av minskning så kan ett rejält trendbrott noteras när festivalen summeras under söndagen.

Festivalgeneralen Christer Grähs tror att satsningen på att bjuda in utländska juniorlag till lagtävlingen Chairman ́s Cup är en av förklaringarna till fler spel på årets festival.
– Valet att bjuda in juniorlagen har nog bidragit till rekordet. Jag tror inte att vi var radikalt bättre 2018 än 2017 och därför lockat fler deltagare till festivalen i stort. Visst är standarden varierad på både lag och spelare bland juniorlagen, men det har varit ett nytt fräscht inslag, säger han.

Antalet lag i Chairman ́s Cup liksom antalet internationella lag har, till viss del tack vare juniorinbjudningarna, ökat. I år var det lag från 22 nationer på plats för att spela den prestigefyllda lagturneringen.
– Bangladesh skulle också ha kommit med ett juniorlag men fick problem med visumet. Totalt är vi nog uppe i närmare 30 olika nationaliteter under hela festivalen, säger Grähs.

Satsningen på att bjuda in juniorlag ska också fortsätta.
– Vi får bidrag från Örebro kommun för det ändamålet och totalt kostar det oss väldigt lite. Spelarna får boende och startavgift betalda. Juniorspelare gillar att spela mycket bridge samtidigt som det också följer med vuxna till Örebro och festivalen, säger Grähs som därmed ser en positiv effekt på satsningen.
– Det ger ringar på vattnet.

Kan vi se fram emot ett nytt pris i Chairman ́s Cup nästa år? Bästa juniorlag?
– Vi har pratat om det, men inte fattat något beslut. Organisationskommittén för festivalen träffas i höst och då planerar vi för festivalen 2020.
Några stora förändringar är annars inte i antågande.
– Nej, inför varje år gör vi några små förändringar och justeringar. Grundkonceptet är viktigt. Jag tror att det är en av framgångsfaktorerna, just att vi är lite förutsägbara.

Det är inte bara rekord i nytt antal parstarter som sätts i årets festival. Under tisdagen kom hela 525 par till start i morgonens bronstävling.
– Kanske supertisdagen drog lite extra och att sätta rekord är alltid roligt, säger Grähs.
Hur många par klarar ni?
– Hade det kommit 525 par för fyra år sedan hade vi nog inte klarat det. I år hade vi klarat 560 par. Till 2020 måste vi ha ett högre tak. Vi försöker hela tiden ligga steget före. Totalt har vi 450 bord uppställda under festivalen.

Och fortfarande kan festivalen och Conventum arena ta emot fler bridgespelare framför allt under festivalens avslutande helg.
– Då är det extremt billigt att spela. Du kan spela obegränsat antal tävlingar för 300 kronor. även om antalet par i tävlingarna minskat är det fortfarande tävlingar med många par.

2019 års Bridgefestival är den 25:e i ordningen.
Vid tidigare jubileumstillfällen har det anordnats bankett, men inte i år.
– Det har varit en stor utgift. I år var det tårta i stället. Däremot satsade vi på att bjuda in distriktsordförandena till örebro i samband med jubiléet. Då kunde vi förena nytta med nöje och dis- kutera aktuella frågor. Det får inte bli för ”långt” mellan förbund och distrikt, menar Christer Grähs som är nöjd med hur tiodagarsfestivalen flutit på.

– Med tanke på att det är 17 000 individuella starter och cirka 5 000 personer i omlopp så är det få incidenter som hamnar hos disciplinnämnden. Det handlar kanske om två till fyra stycken. Generellt tycker jag att det blivit bättre år från år.
Arrangemanget får mycket beröm även om det blir fel brickor ibland eller prisutdelningar, som den i Chairman ́s Cup, som drar ut på tiden.

– När det gäller prisutdelningar har vi sagt att det ska ta maximalt fem minuter. Det är viktigt att prestationerna uppmärksammas, men det ska inte störa spelet för mycket, säger Christer Grähs som ser framemot nästa års festival.
Och nya rekord?
2016 noterades 8 418 parstarter i festivalen.
2019 kommer den siffran att slås.
När det var färdigräknat slutade siffran på 8 690!

Samarbetspartners