Kati åker gärna till Örebro

Norska och danska deltagare. Men spelarna från vårt östra grannland är få på den svenska
Bridgefestivalen.
En som dock hittat hit är tävlingsledaren Kati Sandström som gör sin tredje festival.

När norska och danska, och för all del bridgespelare från en rad andra länder, väljer att komma till Bridgefestivalen i Örebro, så väljer de finska att åka till grannländerna i öst inte minst Estland.
En som dock gärna åker till den svenska festivalen är tävlingsledaren Kati Sandström.

– Den finska bridgefestivalen som ligger veckan före den i Sverige avbröt jag för att åka hit, säger Åbobon som till vardags är lärare på yrkeshögskolan.
Den finska festivalen genomförs i Finlands sydligaste stad Hangö, belägen 12 mil sydväst om huvudstaden Helsingfors.

När den svenska Bridgefestivalen satte nytt deltagarrekord under festivalens femte dag för en enskild tävling med hela 525 par till start så är den finska festivalen desto blygsammare, även om den som precis som den svenska håller på i tio dagar.
– Som mest är det kanske 70-80 par i en och samma tävling. Tyvärr krockar den med den svenska, men nu ska den finska festivalen flyttas. Resemässigt är det inga problem att ta sig från Finland och hit, menar hon.

Kati Sandström tror och hoppas att fler finländska spelare ska ta sig över östersjön, men till skillnad från Sverige är det betydligt färre medlemmar i det finska bridgeförbundet. Medan Sverige närmar sig 30 000 medlemmar så är det blygsamma 1 400 i Finland.

Att spela är kul, men också att döma. För 20 år sedan var det stor brist på tävlingsledare i Finland och Kati började utbilda sig.
– Visst var det roligt att sköta scoring, men i Finland är det små tävlingar och man får inte den träning i domslut man behöver där. Därför är det jätteroligt att komma hit och få göra det man är utbildad för och att döma är att umgås med människor.

– I Finland blir det mest att tävlingsledaren startar upp tävlingen, men det blir inte så mycket bedömning. Antalet domslut som jag gör här under Bridgefestivalen är som tio år där, säger hon. Kati Sandström berättar hur hon var på internationella kurser för att skaffa sig en högre utbildningsnivå och när hon nådde steg 4, NBO international Tournament director, fick hon direkt ett par inbjudningar. I Italien behövdes fler tävlingsledare till Europamästerskapen 2017.
– Den till öppna-EM i italienska Montecatini kom lite överraskande, berättar hon.
Hon fick också en inbjudan till Bridgefestivalen i Örebro.
– Jag skulle ju till Örebro och träna, men i stället blev det att jag fick börja med EM.
Mästerskapet avgjordes redan i juni medan Bridgefestivalen traditionsenligt hålls i juli/augusti.

Nu är Kati Sandström i Örebro för tredje året och ger festivalen mycket beröm.
– Jag har inte sett någon festival som är så välorganiserad.
Det finns saker som skiljer den svenska från den finska. Medan det är otänkbart (och förbjudet) att dricka öl vid bridgebordet under den svenska festivalen är det fullt tillåtet i den finska.
– Men man får inte spela berusad. Däremot är det inte tillåtet med alkohol på finska mästerskapen.
även om representationen av finska spelare i Örebro är liten så kom 2,5 lag till start i Chairman ́s Cup.
– Vi försöker hela tiden jobba aktivt för att utbilda juniorer. Det är jätteroligt att några av dem är här, säger Kati.

Samarbetspartners