Veteranernas tredje raka SM-guld

Sjätte gången sedan 2009 och tredje raka triumfen.
Kalle Aldeborg och Kent Karlsson är – minst sagt - svårstoppade i veteranklassen.

Det har blivit några intervjuer med veteranparet Karl-Arne Alderborg och Kent Karlsson genom åren. Då de vann 2012 sade Uddevalla-spelarna efteråt att de hade ”lite tur”.

Den här gången var det avgjort redan inför den avslutande rondens brickor, nummer 101 och 102 i ordningen för SM-par veteran som är det första mästerskapet som avgörs under Bridgefestivalen.
– Nu kan det inte vara tur, skojar Kent Karlsson och syftade förstås på en av de tidigare intervjuerna väl medveten om att man måste ha lite medgång för att lyckas.

– Till skillnad från 2017 spelade vi mer stabilt i år, konstaterar Kalle Aldeborg som innan årets mästerskapsstart inte riktigt trodde på att få stå högst upp på prispallen i spellokalen i Örebro, Conventum arena.
– Det kändes som om att den här gången går det inte, men det känns ganska snabbt var vindarna blåser när man väl börjar spela.

Redan från start hade Alderborg-Karlsson kopplat ett visst grepp om guldmedaljen även om paret inte var i ledning exakt hela tävlingen.
– Jag brukar skoja mycket och brukar säga när folk frågar att ”nu börjar det bli tjatigt”. Men det kommer nya spelare underifrån hela tiden och det är tufft att vinna. Absolut.
Segerreceptet är enkelt.
– När jag spelar med någon annan kommer en osäkerhet, men inte med Kent. Det är en sagolik trygghet att spela med honom, säger Kalle Aldeborg.

Men det är inte bara tryggheten som ligger bakom SM-framgångarna.
– Vi spelar vårt gamla hemsnickrade system och det har vi gjort i 50 år, säger Kent Karlsson.
Systemet, BOKK, är uppkallat efter Björn Sanzén, Orvar Brattberg och herrarna själva Kent och Kalle.
– Det gjorde vi 1969, men det är förstås förfinat genom åren, berättar Kalle Aldeborg.
Aldeborg-Karlsson är inte ensamma om att spela det aggressiva systemet.
– Det är några till som spelar det, men inte så många.
– Systemet är aggressivt och vi bjuder tufft. Vi bryr oss inte heller om vi gör någon idiotgrej utan vi har väldigt trevligt, säger Kent Karlsson.
Det är också egenskaper som konkurrenterna lagt märke till.

Ett halvt sekels bridgespelande har, som sagt, gjort att Uddevallaspelarna känner varandra och några större förberedelser gör de inte.
– Vi har bara spelat ett par gånger ihop sedan förra året, berättar de.
SM-vinnarna förärades inte bara av guldmedaljer utan också sedvanligt med en blomsterkvast.
– När jag ringde och bokade hotell och presenterade mig sade de ”det är du som alltid kommer med blommor”, säger Kent Karlsson.
Det har nämligen blivit lite av en vana att han ger bort blommorna till hotellpersonalen.
Så blir det även i år.

Ni har vunnit flera gånger nu, söker ni inte nya utmaningar?
– Personligen gör jag det inte, säger Aldeborg som i nästa andetag inte skulle vara främmande för att spela EM eller VM i lag om det skulle bli aktuellt.
En utmaning har varit att spela SM-par, men där har de inte nått hela vägen.
– Nej, det är mycket tuffare där, säger Kalle Aldeborg.
Självklart är paret Aldeborg-Karlsson tillbaka 2019 för att om möjligt försvara SM-titeln.
2020 blir det värre om segertåget skulle fortsätta också nästa år.
Då arrangeras nämligen SM i friidrott i Uddevalla, en sport som engagerar Kalle Aldeborg och som ligger honom väldigt varmt om hjärtat.

Segermarginalen i SM-par för veteraner var till silvermedaljörerna Rolf Bengtsson / Andreas Könyves, Lunds BK / BK S:t Erik stor, 114 poäng. De, i sin tur, hade en liknande marginal till bronsmedaljörerna Mart Altmäe och Lars Norbäck, BK S:t Erik /

Samarbetspartners