Rapport från Klubbträffen 25 Mars 2023

Årets Klubbträff hölls i PRO:s lokal i Vänersborg. Representanter för 8/12 klubbar i distriktet deltog. Klubbar som deltog var Upphärads BK, Vänersborgs BS, Orust BK,
Stenungssunds BK, Tjörns BK, Tanums BK, Strömstads BK och Uddevalla BF. Syftet med Klubbträffen är att klubbarna i distriktet skall komma med råd, synpunkter och tips
om hur BDBF:s arbete skall bedrivas. Vid dess möten görs inga omröstningar och det tas inga beslut.

Mötet inleddes med lite medlemsstatistik. BDBF har för närvarande drygt 600 betalande medlemmar vilket är ca 100 färre jämfört med innan pandemin.
Florence och Per berättade lite om sin kursverksamhet och om svårigheterna att efter kursens slut få in kursdeltagarna i tävlingsbridgen.
Av distriktets I-medlemmar är det enbart 15-20% som sedan blir medlemmar i SBF. Flera klubbar berättade om sina positiva erfarenheter med bl.a. lagspel på nybörjarnivå vilket var väldigt populärt.
Mentorskap lyftes fram som en möjlighet till att få fler att spela klubbtävlingar.

Huvudpunkten på mötet var utvärderingen av årets DM-tävlingar.
Få klubbar anordnade klubbkval vilket är märkligt då vi vid föregående klubbträff var eniga om att varje klubb skulle ordna klubbkval i pardisciplinerna.
Av denna anledning fick dam-DM ställas in. Styrelsen måste här vara
tydligare och informera klubbarna i god tid före finalerna om att hitta datum för klubbkval. Vad gäller dam-DM så ligger det förslag om att Damkalaset skall fungera som Damfinal.
Uddevalla/Tjörn jobbar vidare med förslag och TK tar beslut i frågan.

DM-tävlingarna gick med kraftigt underskott ( ca. 7000:-) framför allt pga. vikande deltagarantal och ökade kostnader till SBF för silverpoängen. För att täcka underskottet måste någonting göras.
Innevarande säsong var startavgiften i parfinalerna 150kr per spelare. Mötet ansåg att startavgiften i finalerna inte skulle höjas då risken finns att ännu flera avstår från att deltaga.
Man var helt eniga om att höja medlemsavgiften till BDBF. Beslut får tas i samband med årsmötet. Även lagfinalen gick med underskott men där torde startavgiften kunna höjas då den i nuläget ligger på mycket låg nivå.
I dessa tider med ökade resekostnader framkom önskemål från flera håll om att ha en centralort för samtliga DM-finaler.

Division 4 lockade få deltagande lag år. Enligt flera beroende på att kvalet låg lite väl tidigt på hösten. Många ville senarelägga starten till hösten och att eventuellt ha centraldagar. TK hör med de anmälda lagen hur de ställer sig.
Allsvenskan har gjorts om så att i div 3 Bohuslän kommer i framtiden enbart ha 8 lag vilket gör att i årets serie så är det 4 lag som åker ut så förhoppningsvis kommer fler att delta i div. 4 framledes.

Per gjorde en förevisning av BDBF:s hemsida på nätet. Här finns mycket matnyttigt att läsa t.ex. komplett tävlingskalender för DM- och klubbtävlingar.
Mötet ställde sig positiv till separata träffar för bridgelärare och klubbarnas tävlingsledare till hösten.

Ett tack framfördes till alla deltagare som med engagemang deltog i mötet.
BDBF:s styrelse