"Måste alla i laget tillhöra samma klubb?"

”Måste alla i laget tillhöra samma klubb? ” är en fråga som för arrangören dyker upp, i princip till alla lagtävlingar. Låt oss reda ut detta.

Vi delar in lagtävlingarna i två kategorier:

  1. Allsvenskan

  2. Övriga lagtävlingar


  1. Allsvenskan är indelad nationellt i Elitserien, Superettan, div 2 och div 3 samt regionalt div 4. När det gäller div 4 så är detta en serie som arrangeras av Distriktet men med klubbarna som värdar. Vi i ÖMBF kallar detta för ”Vi i fyran” Övriga serier i Allsvenskan arrangeras av förbundet (SBF)

  2. Övriga tävlingar. Här kan vi ta som exempel: DM Lag, Svenska Cupen eller andra lagtävlingar, såsom lokala ”ligor” t.ex. Norrköpingsligan, Motalaserien, Lokala fyrmanna i Nyköping m.m.


  1. Allsvenskan, inklusive ”Vi i fyran” (div 4) är den enda lagtävlingen där alla i laget måste representera samma klubb.

  2. Övriga tävlingar: Här kan lagen sättas ihop, hur som helst. Det finns inga krav på att spelarna i samma lag måste komma från samma klubb. Dock kan man, i teorin, ha detta som krav i en lokal lagtävling. Men det är inte särskilt vanligt, om ens alls förekommande.