Lirarna och Dyra Englund vidare till final i SM Lag 2023

Också i år blir Östra Mellansvenska BF representerat i finalen i SM Lag i och med att Lirarna vann semifinalheatet i Linköping och Dyra Englund motsvarigheten i Västerås. Filbyterlaget Team Zang såg halvvägs in i semifinalspelet i Växjö ut att göra klubbkamraterna sällskap till finalen - vilket i så fall hade varit första gången som tre Linköpingslag spelat SM-final samtidigt - men hade det tyvärr trögt i andra halvan av semifinalen.

Helgen 15-16 april avverkades 2023 års SM-semifinaler, som vanligt på tio orter med sex lag i vardera. ÖMBF fanns representerat med hela sju åtta lag, varv ett tvingades dra sig ur p.g.a. sjukdom efter första dagens spel:

  • Vamos och Överum, Fors i Örebro,
  • Överum, Järneström i Täby,
  • Team Zang i Växjö,
  • Lirarna och Peking i semifinalen i Linköping,
  • Dyra Englund och Nyköping, Lind i Västerås,

I Örebro fick fjolårsmästarna Katrineföljarna, med bl.a. synnerligen mångfaldiga svenska mästarna Anders Morath och Tommy Gullberg i laget, axla favoritskapet. Och nog höll de för trycket alltid, om än att seriesegern inte blev överlägsen. De båda ÖMBF-lagen hamnade tyvärr i botten av tabellen.

I Täby skrällde Överum, Järneström mot heatets storfavoriter Ebenius Crew i semifinalens andra rond. Efter en tämligen jämn första halvlek, 24-16 i Överums favör, höjde nog mer än en åskådare på ögonbrynen när ledningen späddes på med ytterligare 41 imp i andra halvlek till slutresultatet 68-19 och VP-siffrorna 18.09-1.91. Därmed gick Överum till topps efter två spelade ronder. Glädjen varade dock bara en rond - sedan blev det Ebenius Crew för hela slanten och en bekväm seger, med trögt startande lag PG på andra plats i tabellen.

I Växjö inledde Team Zang starkt genom att i första ronden besegra T-bone med 18.90-1.10 och därefter följa upp med 17.36-2.64 mot Team Värnamo i andra. Filbyterlaget toppade då tabellen på 36.26 före de båda andra favoritlagen i heatet, Perry Sjöberg på 33.90 och Kusinerna, som startat trögt, på 18.19. I rond tre möttes de båda tätlagen och där gick Skånelaget segrande ur striden, tyvärr med lite för stora siffror (17.47-2.53.) för att Team Zang senare skulle kunna lyckas ta igen förlorad mark. Sjöberg vann komfortabelt serien på 80.20 VP, fjorton före Kusinerna med Linköpingslaget ytterligare sex poäng bakom i sluttabellen.

I Linköping inledde hemmalaget Lirarna med att besegra det andra ÖMBF-laget, Norrköpings lag Peking, med 15.69-4.31. Emellertid var Smålandsgubbar (Jönköping) strået vassare mot Gävleborgs Snipers via 18.47-1.53. I andra ronden fick Filbyterlaget med sig endast 6.85 mot nyss stort förlorande Snipers; men kunde inte utan viss glädje se övriga lag slå varandra lite huller om buller, varför det bara skilde 9 VP mellan ettan, Stockholms Borin och Lirarna på fjärde plats.

I den tredje ronden gjorde hemmalaget processen kort med Borin och övertog därmed ledningen, nu med det andra Stockholmslaget, Juniorerna, på andraplats, poängen före Borin. Fjärde ronden såg Lirarna spela oavgjort i underkant (8.32-11.68) mot Smålandsgubbar, men när Peking samtidigt stretade emot duktigt mot Juniorerna (8.10-11.90) och Borin inte mäktade mer än knappa 15 mot Snipers, behöll Linköpingslaget ledningen. Det var dock fortsatt en helt öppen affär om vart segern skulle hamna; knappt 8 VP:s avstånd mellan ledande Lirarna och fjärdeplacerade Smålandsgubbarna.

Filbyterlaget hade Juniorerna på menyn i den avslutande ronden. Ledning 38-13 stärkte onekligen lagets position i kampen om seriesegern. Allra helst som Borin låg under mot Smålandsgubbar med liknande siffror. Andra halvlek blev en relativt jämn historia i huvudmatchen och slutresultatet skrevs till 15.69-4.31 i Lirarnas favör. Borin behövde vinna sin match med cirka 18 VP för att passera Linköpingslaget; en inte alldeles enkel uppgift efter underläge 14-39 i halvtid. Stockholmarna kom igen starkt i andra halvan av matchen, men det räckte inte till mer än att jämna ut den helt, 53-52. Därmed kunde Lirarna avge det så berömda segervrålet, när det nu stod klart att de hamnat överst i tabellen och redo att ta sig an sin fjärde SM-lagfinal (de tidigare: 2011, 2014 och 2018).

Distriktet säger Grattis till lag Lirarna, med Mikael Blomqvist, Klaus Claassen, Krister Ekudd, Staffan Hed, Lars-Erik Johansson och Hans Velin!

I Västerås tippades Filbyters Dyra Englund gå till ännu en lagfinal och med Örebrolaget BK Gröna kvistar som främsta utmanare. I första ronden avverkades distriktsderbyt mot Nyköping, Lind och det till Filbyterlagets favör med VP-siffrorna 16.64-3.36. Det gjorde inte saken sämre för Dyra Englund att Värmlands Rörets röra beskar de gröna kvistarna med 14.26-5.74, och inte heller att Linköpingslaget kunde öka på försprånget via 18.98-1.02 mot nyss nämnda röra i heatets andra rond. Därmed hade Dyra Englund redan lagt 15½ VP mellan sig och argaste konkurrenten.

Stockholmslaget Ponks stod på Filbyters agenda i rond tre. Dyra Englund kunde gå i nattkvarter med halvtidsledning 18-42, det samtidigt som BK Gröna kvistar fått upp ångan - lämpligt uttryck förresten, då restaurangen i samma hus som spellokalen bär just detta namn, Ångan - med 66-10 mot Mälardalens Dream Team.

Innan spelarna kunde ägna sig åt att inta välförtjänt horisontalläge, meddelade Nyköpingslagets kapten att de p.g.a. sjukdom inte skulle kunna få ihop lag till söndagens spel. Det fick till följd att tabellen skulle få ett helt annat utseende i och med att SM-regelverket föreskriver att lag som i SM Lag semifinal lämnar walk over i fler än två matcher utesluts ur serien och denna räknas om, som om laget aldrig kommit till start. Då laget kastade in handduken med en halvlek kvar av den tredje ronden, fanns inget alternativ till att helt utesluta Nyköpingslaget, vilket också fick till följd att samtliga matcher, såväl spelade som kommande, mot dem gav motståndarna w.o.-seger med VP-siffrorna 12-0.

BK Gröna kvistar hade ännu inte mött Nyköping, men det hade Dyra Englund gjort. Deras seger i matchen reducerades därför till 12 VP, vilket minskade avståndet mellan dem och Örebrolaget. Avståndet reducerades ytterligare då kvistarna fortsatte sin massaker av Dream Team när matchen återupptogs på söndagsmorgonen - slutresultatet skrevs till 20-0, cirka 2½ VP mer än vad ÖMBF-laget fick ihop mot Ponks.

Det ljusnade än mer för BK Gröna kvistar i den fjärde ronden. När laget återvänt till spellokalen efter fyra timmars ofrivillig paus p.g.a. mötet med det numera icke-existerande sörmlandslaget, kunde de glatt konstatera att östgötarna gått på pumpen rejält mot hemmalaget Dream Team, 2.99-17.01!

Ställningen inför sista ronden, där de båda tätlagen skulle mötas inbördes, var då denna:

1. 52.17 BK Gröna kvistar
2. 51.55 Dyra Englund
3. 38.26 Dream Team
4. 35.25 Ponks
5. 30.77 Rörets röra
6. - - - Nyköping, Lind

Det här scenariot fanns sannolikt inte med i Dyra Englunds kalkyl efter de tre inledande ronderna. Så, frågan var hur pass skakade de blivit av det uppkomna läget?

Inte alls, skulle det visa sig. Kanske var det istället så, att nerverna spelade delar av motståndarlaget ett spratt, när nu en finalplats var så hägrande nära. Matchens andra halvlek blev jämn, 17-15 i Linköpingslagets favör, men det var första halvlek som praktiskt taget punkterade matchen: 49-1 till Dyra Englund.

Dyra Englunds seger blev till slut tämligen överlägsen, men sluttabellen speglar ju alls inte den dramatik och spänning som, tack vare (eller på grund av) Dream Teams utskåpning av Filbyterlaget i den näst sista ronden, utspelade sig inför den femte och avslutande ronden i serien.

Slutresultat Västerås

1. 69.74 Dyra Englund
2. 53.98 BK Gröna kvistar
3. 48.46 Rörets röra
4. 47.25 Ponks
5. 40.57 Dream Team
6. - - - Nyköping, Lind

Östra Mellansvenska BF gratulerar Dyra Englund med Björn Andersson, Tommy Andersson, Johnny Blid, Erik Fryklund, Martin Löfgren och Carl Ragnarsson till heatsegern!

Deltagande lag och spelordning i finalen