Eva och Charlotta segrade i DM Par Dam 2022!

Tillbaka i live-modell av DM Par Dam simultanfinal, efter två års uppehåll p.g.a. pandemin, stod till slut 29 par på startlinjen – åtta par fler än fjolårets onlinefinal, men 19 färre än sist det begav sig live, våren 2019.

ÖMBF planerade för fyra simultanheat – Kolmården, Linköping, Motala och Norrköping – men det visade sig synnerligen besvärligt att få ihop det stipulerade minimiantalet (12 par) på de båda största orterna, varför det till slut bara blev två heat.

Paren som anmält sig till de båda avlysta heaten erbjöds förstås möjligheten att delta i något av de båda kvarvarande. Endast några få valde att avstå, när det nu inte längre blev något heat på ”hemmaplan”.

14 par stod på startlinjen i Kolmården och 15 i Motala. Strävan är förstås att så långt möjligt alla ska möta alla inom respektive heat, utan att för den skull antalet brickor att spela blir alltför många. 45 givar innebar tre brickor mot varje par i Motalaheatet, medan samma pensum i Kolmården medförde sex ronder à fyra brickor och resterande sju ronder à tre brickor. Mr Kolmården, Lars-Magnus Gustafsson, höll i taktpinnen på hemmaplan; likaså Göran Klaesson i Motalaheatet, medan Calle Ragnarsson såg till att resultaten fanns tillgängliga på nätet, inte alltför långt efter respektive ronds slut.

Kl. 10.00 sköts salut, eller i vart fall startskott, och de 29 paren var så iväg på den lite drygt sex timmar långa resan mot mål. Snabbast ur startgroparna var Eva Fremner - Charlotta Jönsson på 75 av maximala 78, tätt följda av Solweig Pettersson - Annika Reuter (72), med Marie Cederkrok - Anita Bergstedt på tredje plats (65). Fremner - Jönsson behöll tätposition ytterligare en rond, innan de fick avlösning av Mona Gustavsson - Bodil Sjöberg, Skänninge BK, som höll sig kvar i ledning när tävlingen blåstes av för lunchpaus efter 12 spelade brickor.

Topp 5 efter 12 brickor, medel 156

1. 221 Mona Gustavsson - Bodil Sjöberg
2. 217 Solweig Pettersson - Annika Reuter
3. 214 Eva Fremner - Charlotta Jönsson
4. 212 Eva Klingspor - Britt-Marie Ericson
5. 197 Marie Cederkrok - Anita Bergstedt

Monika Oskarsson Birger - Barbro Egir tog rondseger (70 poäng) i ronden direkt efter lunchuppehållet. De 54 poäng Fremner - Jönsson tillskansade sig, räckte för att återta ledningen; nu med Norrköpings Eva Klingspor - Britt-Marie Ericsson som närmaste konkurrent, tio poäng bakom.

Gunilla Petterson - Zenitha Wiberg var bästa par på de nästföljande tre brickorna, med 62 av 78 möjliga. Det förde dem upp till tredjeplatsen, en poäng före Klingspor-Ericson och fem efter 2019 års distriktsmästare, Cederkrok - Bergstedt, som tagit upp jakten på det bortflyende ledarparet, som nu lagt en halv topp mellan sig och huvudklungan.

På brickorna 19-21 tappade jägarna mark på Fremner - Jönsson, som med sina 55 på ronden var 16 bättre än tvåan Cederkrok - Bergstedt och 25 bättre än trean och fyran. Susanne Hammar - Liz Bäckström hade också de en riktigt bra rond, 53 poäng, vilket på allvar förde dem in i tätstriden.

Det närmade sig eftermiddagspassets första kaffepaus och ronden precis före den var katastrofal för ledarparet, 19 poäng. Cederkrok - Bergstedt hade desto bättre, 47 poäng, och kröp nu upp blott en poäng bakom Fremner - Jönsson. Det kan svänga fort när 78 poäng står på spel i varje rond! Ännu bättre gick det för Pettersson - Reuter, som med sina 61 vann ronden och återtog tredjeplatsen.

Topp 5 efter 24 brickor, medel 312

1. 384 Eva Fremner - Charlotta Jönsson
2. 383 Marie Cederkrok - Anita Bergstedt
3. 366 Solweig Pettersson - Annika Reuter
4. 363 Susanne Hammar - Liz Bäckström
5. 360 Gunilla Petterson - Zenitha Wiberg

Därbakom skuggade Klingspor - Ericson på 359, medan det var ett hopp ned till Gustavsson - Sjöberg på 344 och Barbro Beck-Friis - Gunilla Hallin på 339, med Gunilla Hennings - Eva Wilander i kölvattnet på 337.

Stärkta av kaffet blev det (som Lars-Magnus så beskrivande uttryckte det) ”Gunillornas” rond, den första efter pausen – eller vad sägs om: Gunilla Jonsson - Anita Larsson, som vann den på 63 poäng, följda av Gunilla Petterson - Zenitha Wiberg på 57 och Gunilla Hennings - Eva Wilander, rondtrea på 56!

När huvudklungan inte tycktes kunna enas om farthållningen, där såväl Cederkrok - Bergstedt som Pettersson - Reuter och Hammar - Bäckström - hade betydligt sämre rond än ledarparet, utökades ledningen på nytt till lite drygt en halv topp. Genom sin förträffliga rond klev istället Pettersson - Wiberg fram som anförare av jaktlaget, där det skiljde ca 30 poäng mellan ettan och sjuan.

Nästan alla de främsta paren fick rejäl utdelning i ronden bestående av brickorna 28-30. Det var bara Pettersson - Wiberg som med sina 33 på ronden inte höll samma tempo som resten av täten, som scorade mellan 50 och 60 på ronden. Eftersom huvudklungan fortsatt inte enats om farthållningen, kunde Fremner - Jönsson lägga ytterligare några poäng mellan sig och resten av fältet. Avståndet till tvåan var nu knappt 20 poäng, men därefter desto tätare – det bara skilde 14 poäng mellan tvåan och sjuan, medan avståndet mellan sjuan och åttan var hela 30 poäng.

Ledarparet fortsatte att köra på i ett jämnt och högt tempo. Bland topparen hade de den bästa utdelningen på brickorna 31-33 med 55 poäng. Cederkrok - Bergstedt kunde inte göra mycket åt den saken på egen hand, eftersom de hade frirond! Det räckte emellertid till att behålla andraplatsen, nu 27 poäng efter Fremner - Jönsson, medan Pettersson - Reuter skuggade poängen bakom, med Hennings - Wilander och Petterson - Wiberg i släptåg.

Det återstod så dags bara en rond innan det på nytt blev kaffepaus, den sista för dagen. Den ronden vann Anita Norman - Bodil Samuelsson, Motala BA, på 67 poäng, en dryg handfull före fjolårsmästarna, Anne-Sophie Edbladh - Anne Marie Svensson, som haft en synnerligen tung tävling och hela tiden huserat i trakten av medel. Också Överums Carina Nilsson - Vivi-Anne Hagström fick till en bra rond, med 59 poäng, vilket förde dem upp till elfteplatsen.

Med undantag för Cederkrok - Bergstedt (32) och Hennings - Wilander (36), knappar övriga par i huvudklungan, med sina 51 på ronden, in ca 10 poäng på ledarparet, i ronden före pausen. Således dukat för en spännande avslutning i de återstående tre ronderna av årets damfinal!

Topp 5 efter 36 brickor, medel 468

1. 579 Eva Fremner - Charlotta Jönsson
2. 560 Solweig Pettersson - Annika Reuter
3. 550 Gunilla Petterson - Zenitha Wiberg
4. 544 Susanne Hammar - Liz Bäckström
5. 542 Marie Cederkrok - Anita Bergstedt

I omedelbar närhet skuggar Hennings - Wilander på 539, Klingspor - Ericson på 537 och därefter ett 20 poäng stort avstånd till Gun-Britt Rindstål - Lena Lundqvist 517, Viveca Rappe - Märta Eggerot 514 och Annica Liewenborg - Margareta Bertilsson 513.

Br 37 - 39. Fremner - Jönsson har strax under medel på ronden, 31 poäng. Desto bättre går det för Cederkrok - Bergstedt, som vinner den på 67 av 78 möjliga och är nu bara en (!) poäng bakom. Hyfsat går det även för Pettersson - Reuter, som med sina 45 knappar in avsevärt på ledarparet, men byter plats med Cederkrok - Bergstedt i resultatlistan. Fyran Hammar - Bäckström har en bra rond de också och befäster därmed sin fjärdeplats. Lurande i vassen har Rappe - Eggerot gjort en god stund under eftermiddagen; en 64-rond för dem närmare toppen, men det skiljer fortsatt lite knappt 30 poäng upp till pallen.

Topp 5 efter 39 brickor, medel 507

1. 610 Eva Fremner - Charlotta Jönsson
2. 609 Marie Cederkrok - Anita Bergstedt
3. 605 Solweig Pettersson - Annika Reuter
4. 599 Susanne Hammar - Liz Bäckström
5. 578 Viveca Rappe - Märta Eggerot

På sjätteplats återfinns Hennings - Wilander 576 och därefter Petterson - Wiberg, som med blott 23 poäng på ronden halkat ned till sjundeplatsen med 573. De har Klingspor - Ericson strax efter sig på 568 och det ska nu mycket till ifall några andra ska kunna blanda sig i plakettstriden.

Br 40 - 42. I den näst sista ronden har det blivit Fremner - Jönssons tur att ha frirond, vilket temporärt inbringar dem 47 poäng, motsvarande 60 % på ronden. Cederkrok - Bergstedt får, liksom övriga startfältet, spela till sig sina poäng i ronden på egen hand. Det visar sig bli 49 av den varan, vilket räcker till att för första gången på länge peta ned Fremner - Jönsson från tronen. Hammar - Bäckström har en bättre rond, 54 poäng, och de är nu bara fyra poäng från silvret och fem från guldet med en rond kvar att spela! Bäst av alla i toppen är emellertid Hennings - Wilander med 62, men det är fortsatt en god bit upp till pallen.

Onekligen laddat för en gastkramande avslutning!

Topp 5 efter 42 brickor, medel 546

1. 658 Marie Cederkrok - Anita Bergstedt
2. 657 Eva Fremner - Charlotta Jönsson
3. 653 Susanne Hammar - Liz Bäckström
4. 638 Gunilla Hennings - Eva Wilander
5. 629 Solweig Pettersson - Annika Reuter

Br 43 - 45. Sista ronden.
Först ett par felscorade brickor tidigare i tävlingen (bricka 10 och 13), där fel spelförare skrivits in och scoren således hamnat på fel ledd. Korrigeringen kom emellertid inte att påverka den inbördes ordningen mellan paren i toppen.

Av paren i täten har Pettersson - Reuter och Cederkrok - Bergstedt sämst; men båda paren har faktiskt över medel på ronden; 41 poäng. För Nyköpingsparet räcker det förstås ingenstans, eftersom de redan inför ronden var utanför pallen, men vad med Linköpingsparet?

Rappe - Eggerot blir med sina 66 poäng näst bäst på ronden, men spurten påbörjades lite för sent. Det gjorde den även för Nyköpings Annica Liewenborg - Margareta Bertilsson, som så sakteliga kämpat sig uppåt i resultatlistan. Längre än till en femteplats räcker för Rappe - Eggerot och till en sjundeplats för Nyköpingsparet.

Frironden tycks ha gjort susen för Fremner - Jönsson, för efter vilan avslutar de tävlingen med att vinna sista ronden på nästan full pott, hela 76 (!) poäng. Det gör deras seger helt överlägsen, men hur ska det gå i striden om övriga pallplatser? Cederkrok - Bergstedt fick som nämnts ihop 41 poäng och slutade på 701.8. Decimalerna kom att visa sig vara helt avgörande, när Hammar - Bäckström skrapade ihop 46 på ronden och 702.0 totalt. Snacka om hårfin marginal!

Här finner du hela resultatlistan i årets upplaga av DM Par Dam final. Vill du se rondrapport rond för rond - klicka då HÄR.

Hur många par som kan påräkna sig en SM-finalplats under Bridgefestivalen i Örebro i sommar, vet vi först i slutet av april.

Grattis till såväl medaljörer som blivande SM-finalister!


Topp-10 i DM Par Dam Final 2022

Medel: 585

1. 735.0 Eva Fremner - Charlotta Jönsson,
Mjölby BK/Skänninge BK
2. 702.0 Susanne Hammar - Liz Bäckström,
Stigtomta BK/Flens BS
3. 701,8 Marie Cederkrok - Anita Bergstedt, Filbyter Bridge
4. 690.0 Gunilla Hennings - Eva Wilander,
Filbyter Bridge/Ljungsbro BK
5. 676.1 Viveca Rappe - Märta Eggerot, Filbyter Bridge
6. 668.0 Solweig Pettersson - Annika Reuter, Nyköpings BS
7. 652.0 Annica Liewenborg - Margareta Bertilsson,
Nyköpings BS
8. 643.0 Gunilla Petersson - Zenitha Wiberg, Stigtomta BK
9. 631.0 Eva Klingspor - Britt-Marie Ericson, Norrköpingsbridgen
10. 626.8 Gun-Britt Rindstål - Lena Lundqvist,
Överums BK/Valdemarsviks BK