Charlotta Jönsson - Eva Fremner segrade i 2024 års DM Par Dam

Efter några år med simultanfinal framfördes ifjol önskemål från ett antal dampar om att spela finalen på samma modell som de övriga parfinalerna, d.v.s. med kval på klubb-/regional nivå innan finalen. Totalt 44 par ställde upp i de olika kvalen, från vilka 22 gick till final. - alla mot alla. En av finalplatserna gick inte att fylla - regelverket föreskriver det krävs minst 45 % i klubbkvalet för att komma ifråga för finalspel - så tävlingen genomfördes med en frirond. No big deal.

Paren hade att se fram emot 42 brickors spel, fördelade på fyra omgångar (10, 10 , 12 respektive 10 brickor) med två kaffe- och en lunchpaus som avbrott. Kl. 10:00 sköts startskottet och därmed var 20 av de 21 paren i full gång, det 21:a åtnjöt sin frirond redan i första ronden.

Första omgången (10 brickor)

Att utse förhandsfavoriter är som vanligt ingen enkel uppgift. Bland tipsen fanns Filbyters Anna Björling - Maria Klingspor och Märta Eggerot - Viveca Rappe, Överum/Valdemarsvik-kombinationen Gun-Britt Rindstål - Lena Lundqvist, Skänninge/Mjölby-kombon Charlotta Jönsson - Eva Fremner, Norrköpingsbridgens Harriet Philipson - Marie Åfors, och så får man förstås inte räkna bort titelförsvararna: Susanne Hammar - Britt Hellstrand, Stigtomta BK.

36 poäng fanns att spela om i varje rond och snabbast iväg kom Filbyters Marie Cederkrok - Maud Kylinger, med 33 poäng mot ett av favoritparen, klubbkamraterna Anna Björling - Maria Klingspor. Bara ett par poäng sämre var Gun-Britt Rindstål - Lena Lundqvist, som i sin tur hade Carina Nilsson - Vivi-Anne Hagström, Överums BK, hack i häl.

Dagens andra rond vanns av titelförsvarande Susanne Hammar - Britt Hellstrand (35), som också övertog ledartröjan - fem poäng före ett koppel par: Cederkrok-Kylinger, Kristina Holgersson - Else-Britt Lindblom, Nilsson-Hagström och Viveca Rappe - Märta Eggerot.

Inte heller denna DM-final undgick ideliga byten i förarsätet i den första omgången. I rond 3 var Rappe-Eggerot tillsammans med Kerstin Nore - Solvig Carlson, den sistnämnda nyligen korad distriktsmästare i Par Mixed, bäst - bägge paren med 35 poäng på ronden. Rappe-Eggerot lade sig först, med Nore-Carlson och Nilsson-Hagström som närmaste förföljare.

Rappe-Eggerot behöll ledningen efter den fjärde ronden. Hammar-Hellstrand hade smugit sig upp på andraplats, sex poäng bakom, och efter dem följde sedan Nore-Carlson och Rindstål-Lundqvist. Charlotta Jönsson - Eva Fremner tillhörde de av favoritparen som haft en trög start - en rondseger gav dem en rejäl knuff uppåt i tabellen, nu på niondeplatsen - ett pinnhål före Marie Åfors - Harriet Philipson.

Efter rond 5 blåste tävlingsledaren, för dagen Calle Ragnarsson, av för kaffepaus. Ställningen för Topp-5, med medel 90, var så dags:

1. 123 Kerstin Nore - Solvig Carlson
2. 121 Susanne Hammar - Britt Hellstrand
3. 118 Märta Eggerot - Viveca Rappe
4. 116 Kristina Holgersson - Else-Britt Lindblom
5. 115 Gun-Britt Rindstål - Lena Lundqvist

Närmast bakom följde Maria Lundemo - Beryl Johnsson (112), Nilsson-Hagström (108) och Åfors-Philipson (105).

Andra omgången (10 brickor)

Mari-Ann Wahlin - Sylvia Johansson (Gamleby/Helgenäs) kom kvickast iväg efter kaffepausen, med 34 av 36 möjliga på ronden. Det förde dem upp till nästan medel. Av tätparen var Holgersson-Lindblom bäst (28), och när Hammar-Hellstrand samtidigt hade frirond (22), passade de förra på att smita förbi. Nore-Carlson hade sämst score av dem i täten och föll två pinnhål till tredjeplatsen. Men, ännu var det inga större avstånd att tala om, det skilde mindre än en full topp mellan ledande Holgersson-Lindblom och Rindstål-Lundqvist på åttondeplatsen.

Cederkrok-Kylinger som så sakteliga kanat nedåt i resultatlistan efter sin fina inledning, tog en välbehövlig rondseger (31), delad med Rindstål-Lundqvist, i den sjunde ronden. I tät fortsatt Holgersson-Lindblom, nu med nio poäng ned till Nore-Carlson, som hade sin friond, och ytterligare två till titelförsvarande Hammar-Hellstrand. Rindstål-Lundqvist klättrade till fjärdeplatsen, en halv poäng före Rappe-Eggerot. Ett par av favoriterna hade det fortsatt trögvallat; Jönsson-Fremner huserade på elfteplatsen, 35 poäng från tätkänning, och för Björling-Klingspor var det än värre - de befann sig ända ned på placering 18, 60 poäng från pallplats!

Rappe-Eggerot var bäst på rond 8 (33 poäng), ett par poäng före Hammar-Hellstrand, som återtog taktpinnen före just Rappe-Eggerot. Holgersson-Lindblom hade, liksom Nore-Carlson, klart under medel på ronden och föll till tredje respektive fjärde plats. Det var fortsatt ganska trångt om saligheten i övre delen av tabellen, med bara cirka 20 poäng mellan ettan och sjundeplacerade Cederkrok-Kylinger.

Marianne Tjärnlund - Eva Hydén vann rond 9 (30 poäng), före Björling-Klingspor. Bägge paren var i desperat behov av poäng för att ta sig uppöver i resultatlistan, just nu på 14:e respektive 13:e plats. I tätklungan hade Rappe-Eggerot en klart bättre rond än Hammar-Hellstrand, varmed de båda paren bytte plats inbördes. Holgersson-Lindblom hade fortsatt ett hårt grepp om tredjeplatsen, nu bara fyra poäng upp till silver och åtta till guld. Cederkrok-Kylinger tog placering för placering och befann signu på fjärde plats, en poäng före Lundemo-Johnson, medan Nore-Carlson fick vidkännas ytterligare en rond med klart under medel. De låg numera sexa.

Kl. 12:40 var andra omgången slut och dags för lunchuppehåll. Det återstod ännu 22 brickor att spela.

Topp-5 efter 20 brickor, medel 180:

1. 236 Märta Eggerot - Viveca Rappe
2. 231 Kristina Holgersson - Else-Britt Lindblom
3. 227 Maria Lundemo - Beryl Johnsson
4. 224 Marie Cederkrok - Maud Kylinger
5. 218 Susanne Hammar - Britt Hellstrand

På sjätte återfanns titelförsvarna, på sjunde Rindstål-Lundqvist och på åttonde Jönsson-Fremner. Stackars Nore-Carlson, som bara för några rondern sedan låg i den absoluta täten, fick vidkännas ännu en dålig rond och innehade numera åttondeplatsen. Så smått började det bli avstånd mellan tätkvintetten och de jagande vargarna; det skilde nu cirka en topp mellan femman och sexan.

Tredje omgången (12 brickor)

Stärkta av lunchpausen återupptogs spelet kl. 13:40, Hélen Wikström - Britta Kahanpää passade på att toppa rond 11 med nästintill full pott, 34 poäng. I tätkvintetten hade ledarparet med klar marginal bästa rondscoren och hade nu 14 poängs lucka ned till tvåan, fortsatt Holgersson-Lindblom, men nu delad med Lundemo-Johnsson. Cederkrok-Kylingers rond var cirka medel, medan Hammar-Hellstrand bara fick med sig sex poäng mot Tjärnlund-Hydén. Med ett nödrop höll de dock ännu undan från Jönsson-Fremner.

Rappe-Eggerot fortsatte sin hårdkörning i ronderna 12-13 och hade nu skaffat sig lite drygt 20 poängs försprång till tvåan Holgersson-Lindblom. Bakom dem skuggade Lundemo-Johnsson med Cederkrok-Kylinger i släptåg. Mellan fyran och femteplacerade Jönsson-Fremner, var avståndet 20 poäng.

Cederkrok-Kylinger slog till med en rondseger (35 poäng) i rond 14, det samtidigt som klubbkamraterna Rappe-Eggerot fick ihop 20 poäng färre på ronden. Rappe-Eggerot ledde fortfarande, men marginalen ned till tvåan - nu Cederkrok-Kylinger - hade krympt till nio poäng. På tredjeplatsen, ytterligare tiotalet poäng färre, huserade Holgersson-Lindblom och Lundemo-Johnsson. Jönsson-Fremner anförde ett koppel par, samtliga fortsatt på betryggande avstånd från tätklungan.

Ledarparets medelrond i rond 15 räckte för att hålla undan för såväl Cederkrok-Kylinger (10 poäng på ronden) som Lundemo-Johnson (22 poäng för frironden) och Holgersson-Lindblom (18). Där bakom gjorde Jönsson-Fremner ett ryck i ett försök att dels komma ikapp den bortflyende tätkvintetten, dels hänga av resten i den jagande klungan.

Rappe-Eggerots rond 16 var också den medelbetonad, medan både Cederkrok-Kylinger och Jönsson-Fremner scorade betydligt bättre och därmed kröp allt närmare. Också Hammar-Hellstrand tycktes ha återfått flytet och delade rondsegern med Rindstål-Lundqvist (32 poäng).

Därmed hade tävlingen nått eftermiddagens kaffepaus.

Topp-5 efter 32 brickor, medel 288:

1. 365 Märta Eggerot - Viveca Rappe
2. 357 Kristina Holgersson - Else-Britt Lindblom
3. 348 Maria Lundemo - Beryl Johnsson
4. 337 Marie Cederkrok - Maud Kylinger
5. 333 Susanne Hammar - Britt Hellstrand

Närmaste efterföljare var Lundemo-Johnsson (332), Rindstål-Lundqvist (319) och Nore-Carlson (310).

Fjärde och sista omgången (10 brickor)

Dags att lägga in långspurten!

Rond 17
Holgersson - Lindblom vann ronden på 31 poäng. Cederkrok-Kylinger scorar 26, 18 bättre än klubbkamraterna Rappe-Eggerot. De båda paren byter plats i täten. Jönsson-Fremner har sin frirond, men de 22 poäng de får för den gör att de nästan är ifatt Rappe-Eggerot. Det är heller inte så fasligt långt ned till fyran, Holgersson-Lindblom och femman Hammar-Hellstrand. Björling-Klingspor har äntligen börjat röra sig på allvar uppåt i resultatlistan, men frågan är om det inte är i senaste laget. På sin niondeplats är de 45 poäng från bronset. De närmast kommande ronderna får utvisa hur spurten avlöper.

Rond 18
Agneta Henriksson - Amanda Fagerström vann ronden på maximala 36 poäng - det var Nore-Carlson, som hade oturen att möta rondsegrarna mitt i spurten.

För ledarparet inföll frironden i den artonden ronden och därmed automatiska 22 poäng. Rappe-Eggerot knappade in en poäng på försprånget, Jönsson-Fremner och Holgersson-Lindblom två. Ingen påtaglig förändring således. Mellan fyran och femman skilde nu 23 poäng och rent teoretiskt hade åttondeplacerade Björling-Klingspor ännu möjlighet att blanda sig i plakettstriden. Men, då skulle det komma att krävas sex riktigt bra avslutande brickresultat - och det samtidigt som de i täten inte fick ha alltför över sig goda scorer.

Rond 19
Agneta Östlund - Suzanne Altebo kniper rondsegern på låga 24 poäng av de 26 möjliga. Av paren i toppen har Cederkrok-Kylinger bäst (23) och Jönsson-Fremner näst-bäst (21). Rappe-Eggerot sackar något, men alls inte avgörande, och därbakom har Holgersson-Lindblom fortsatt goda chanser att nå pallen, medan det för övriga nu verkar vara kört.

Topp-5 efter 38 brickor, medel 342:

1. 427 Marie Cederkrok - Maud Kylinger
2. 415 Charlotta Jönsson - Eva Fremner
3. 413 Märta Eggerot - Viveca Rappe
4. 400 Kristina Holgersson - Else-Britt Lindblom
5. 380 Susanne Hammar - Britt Hellstrand

Björling-Klingspor belägger sjätteplatsen (375), Rindstål-Lundqvist sjunde (373) och Lundemo-Johnsson åttonde (372) - tätt så det förslår i kampen om placeringarna 5 - 8.

Rond 20
Näst-sista ronden. Marianne Tjärnlund - Eva Hydén är bäst med 33 poäng, en före Carina Nilsson - Vivi-Anne Hagström.

Ledarparet scorar fyra poäng under medel, de jagande tvåorna plus två. Rappe-Eggerot kan bara vara åsyna vittne, eftersom de har sin friond. De 22 poängen räcker emellertid för att krypa något närmare. Bäst i toppen har Holgersson-Lindblom (27) och det har dragit ihop sig till en gastkramande spännande sista-rond. Eller vad sägs som ställningen inför den?

Topp-5 efter 40 brickor, medel 360:

1. 441.4 Marie Cederkrok - Maud Kylinger
2. 434.8 Charlotta Jönsson - Eva Fremner
3. 434.6 Märta Eggerot - Viveca Rappe
4. 427.0 Kristina Holgersson - Else-Britt Lindblom
5. 401.6 Susanne Hammar - Britt Hellstrand

Sexan, Björling-Klingspor (390.6) , kan med en bra avslutande rond möjligtvis sluta femma.

Rond 21
Tävlingen sista rond vinns av Mari-Anne Wahlin - Sylvia Johansson på 35 poäng. Av de fyra paren i tätklungan är Holgersson-Lindblom utlämnade åt medtävlarna - de har nämligen sin frirond nu. Bland paren som spelar sista ronden, går det sämst för Rappe-Eggerot, som scorar 13 poäng, fem under medel.

Ödet får inte sällan ett finger med i spelet i lottningen - det är så turligt att Cederkrok-Kylinger och Jönsson-Fremner ska mötas! Första brickan blir en ren katastrof för Filbyterparet, som är ensamma om att låta motståndarna gå hem i sex trick i 4. De revanscherar sig något på rondens andra, och tävlingens allra sista, bricka, när de får in två straff i motpartens 3. Emellertid ger det bara 14 poäng, och guldet glider därmed Linköpingsparet ur händerna. Det är förstås lätt att gräma sig över just sista ronden, men poäng brukar finnas att hämta på många andra ställen under en lång tävling.

Grattis till såväl medaljörer som blivande SM-finalister!

Hur många par som kan påräkna sig en SM-finalplats under Bridgefestivalen i Örebro i sommar, vet vi först i slutet av april.

Här finner du hela resultatlistan i årets upplaga av DM Par Dam final.

Grattis till såväl medaljörer som blivande SM-finalister!


Topp-10 i DM Par Dam - final 2024

Medel: 378

1. 457.0 Charlotta Jönsson - Eva Fremner,
Skänninge BK/Mjölby BK
2. 455.5 Marie Cederkrok - Maud Kylinger,
Filbyter Bridge
3. 448.4 Kristina Holgersson - Else-Britt Lindblom,
Helgenäs BK/Kisa BS
4. 447.3 Viveca Rappe - Märta Eggerot, Filbyter Bridge
5. 413.7 Gun-Britt Rindstål - Lena Lundqvist,
Överums BK/Valdemarsviks BK
- 413.7 Susanne Hammar - Britt Hellstrand, Stigtomta BK
7. 405.3 Anna Björling - Maria Klingspor, Filbyter Bridge
8. 399.2 Marie Åfors - Harriet Philipson, Norrköpingsbridgen
9. 394.8 Maria Lundemo - Beryl Johnsson,
Stigtomta BK/BK Sang, Oxelösund
10. 389.6 Anna-Karin Persson - Helena Gustavsdotter,
Norrköpingsbridgen/Söderköpings BS