Micke rapporterar 3 - WBF Congress

  • WBF kongress 2016

Idag var så den berömda dagen för WBFs kongress. I vanlig ordning bestående av ett knippe rapporter och presentationer samt övriga frågor.

Undertecknad hade ju fått i uppdrag av det svenska styret att dels supporta lite statutändringar men också dels ställa lite elaka frågor rörande framförallt två saker på agendapunkten ”Unfinished business” som avslutade kongressen.

1. Varför är Fantoni och Nunes och de andra ”fuskarna” som nu är avstängde på lång tid fortfarande på rankinglistor och liknande?
2. Vad kommer att hända med de lag som vunnit medaljer och de har ertappats med att ha ett fuskande par i laget? Kommer de andra få behålla sina, stryks lagets insatser? Räknas hela tabellen om eller flyttas sonika fyran upp till att bli trea osv.

Och framförallt ställa frågan - varför är ni så usla på att kommunicera information om vad som händer och sker?

Men låt oss backa till början av kongressen. Det hela inleddes med normal formalia som följdes av två längre rapporter den första av president Rona och den andra av kassör De Pauw.

Inget var egentligen speciellt intressant av detta förutom att man kan notera att WBF har på fyra år gått från att ha 600K€ i kassan till i runda slängar 2MK€. Man kan undra vad det beror på när man egentligen inte gjort några stora förändringar… En del av orsaken är de goda överskott som kommer från de tävlingar som arrangeras där man kraftigt strypt utgiftssidan.

Sen var det beslut om stadgeändringar som alla gick igenom, jag tog dock till orda då det var en formulering som bara inte gick att förstå, sug på den här godbiten: ” This decision requires a two-thirds majority of 75% of all delegates to the congress”.

Det betydde kort och gott 2/3 krävs och minst 75% av alla länder måste närvara vid beslutet. Man kunde ju annars tro att det var 50% som avsågs :-).

Efter detta följde lite information om By-laws förändringar där inget är klart och man arbetar vidare med frågorna till nästa kongress. Två korta presentationer följde, en av Carta Mundi som blir officiell leverantör kommande 3 års period till WBF och en av Lyon och nästa års Bermuda Bowl som spelas där 12-26 augusti. Värt att notera är att fransmännen som också arrangerar JVM samtidigt kommer att införa en ny juniorklass, U13. De kommer stå för boende, mat och fria startavgifter!

Avslutningsvis kom då övriga frågor. På frågan om varför Fantoni-Nunes står överst på rankingen är att det hela inte är klart. Fallet är ju överklagat och så snart det hela avgjorts och inte kan överklagas mer kommer också alla korrigeringar att göras. Det är det beslut de fattat. Damiani gick dock i taket och stred emot och undrade varför man inte kunde gråmarkera dem och göra en not om ”Pending Case” eller nått sånt.

Sen till frågan om medaljerna och lagets placering så var svaret att när allt är klart kommer även här korrigeringar att göras såsom det gjordes med de tyska doktorerna vid VM på Bali för några år sedan.

Vad gäller kommunikationspunkten där de var usla, kunde de mer eller mindre bara rodna och erkänna att de kunde bli mycket bättre.

Det var allt av förmiddagens aktiviteter. Nu åter till bridgen.


Läs alla Micke rapporterar | Läs alla nyheter från World Bridge Games