Lagstege med hcp

Säsong ht 2017

Lagstege

Lagstegen är en fyrmannatävling som spelas som en helmatch med 12 brickor, 6 brickor per rond. Hemmalaget sitter NS i det öppna rummet och Bortalaget NS i det slutna rummet. Efter rond 1 sker par byte i bortalaget, ÖV/öppna rummet <-> NS/slutna rummet. 7 spelomgångar spelas med 2 matcher per omgång. Bordplaceringen lottas i den första ronden. Vinnande lag flyttar upp ett bord med lägre bordsnummer och förlorande lag flyttar ner ett bord med högre bordsnummer. Vid oavgjord match förklaras hemmalaget som segrare. Efter 4 ronder görs en rockad vid borden 3, 6 och 9 för att bland lagen. Rockaden görs så att det lag som skulle ha startat som N/S vid bord 3 byter plats med Ö/V vid bord 4. Samma byte görs vid borden 6 och 7 samt vid borden 9 och 10. Lag som lämnar walkover förlorar matchen 12 – 0.

Laget får bestå av ett valfritt antal spelare och alla spelare får spela i olika lag med undantag av lagkaptenen som bara får spela i sitt eget.

Tävlingen spelas med HCP. Handicapsystemet baseras på det nationella handikappet. Lagens medelhandikapp beräknas med 2 decimaler. Skillnaden mellan lagens medelhandikapp multiplicera med 1,4 och avrundas nedåt till ett heltal som blir antalet IMP som det sämre laget får i handikapp.

Exempel: Lag A har medelhandikapp 38,52 och lag B har medelhandkapp 42,85. Det sämre lagets handikapp blir då 1,4*(42,85–38,52) = 6 IMP.

Det lag som samlar flest VP vinner tävlingen.

Tävlingen spelas med Bridgetime Play, se http://www.bridgetime.se/bridgetime-play.