Bridge på distans - artikel från Pass

En liten artikel för dig som vill komma igång med att spela bridge på nätet i dessa tider!

Denna artikel publicerades ursprungligen i S:t Eriks medlemstidning PASS

Text: Linnea Edlund
Layout i nedladdningsbar version: Kristin Nedlich

Vi bridgespelare är ändå ganska lyckligt lottade under dessa tider. Under Coronavirusets framfart blir konserter, sportevenemang, och kulturaktiviteter inställda överallt i världen, men vi har fortfarande goda möjligheter att ägna oss åt vår hobby online!

Vissa konspirationsteoretiker kanske kan börja tycka att det var otäckt bra timing att Svenska bridgeförbundet drog igång med onlineturneringar på plattformen Funbridge första mars, och inte ens en månad senare har majoriteten av klubbspelet i landet ställts in.

Nej, jag måste erkänna att onlinebridge är långt ifrån samma nöje som att sätta sig vid det gröna bordet och se partnern skruva sig när man balanserar upp motståndarna i en utgång, eller höra fienderna skälla ut varandra efter ett misslyckat utspel – men, det är faktiskt ett mycket bra komplement, och ett bra tillfälle att fila på den egna tekniken. Förhoppningsvis är vi många som kommer tillbaka till bridgeklubben till hösten och har lärt oss att peta in motståndarna istället för att slå masken åt fel håll.

Men – det finns ju flera olika sätt att ägna sig åt bridge på nätet. När jag själv började med bridge för sisådär 13 år sedan så var det i princip bara Bridge Base Online som gällde. Jag loggade in, klickade för att hamna på ett slumpmässigt bord, och blev utskälld av en och annan turkisk expert som inte riktigt hade tålamod med mina nybörjarmissar. Nu finns det mer att välja på, och jag har dessutom lärt mig hur jag kan spela med mina egna vänner, eller följsamma robotar, och inte bara slumpens självutnämnda experter.
De tre alternativen jag tänker beskriva finns tillgängliga både via webbläsare på en vanlig dator, men de finns också som en nedladdningsbar app för telefon eller läsplatta.

App Bridge Base Online (BBO) Funbridge Synrey bridge
Webbadress bridgebase.com funbridge.com Synrey.com
Kostnad Gratis, möjlighet finns att hyra robotar eller betala för turneringar Testa gratis, sedan kan man köpa givar, betala för turneringar, eller obegränsat spel månadsvis (ca 150 kr per månad) Gratis
Spelupplägg Spela med, och mot människor
Spela med robotar
Titta på stjärnornas matcher
Spel med robotar Singelturnering med robot med chans att vinna bronspoäng Spel med robotar
Öva spelföringar
Öva minibridge
Samtidigt aktiva spelare 42 250 8 124 180

Bridge base online (BBO)

Den stora styrkan med Bridge base online är att här kan jag spela med, och mot riktiga människor. Personligen föredrar jag att använda BBO från en riktig dator, inte telefon eller läsplatta. Det beror till stor del på att jag just spelar med verkliga människor, och gärna vill ha ett riktigt tangentbord för att kunna kommunicera med mina med- och motspelare.

Det är också gratis att delta i de flesta sorters spel på BBO. Det händer dock ibland att jag köper några BBO-dollar, för att kunna hyra bridgerobotar, något som kan vara lämpligt om jag vill spela själv (utan de slumpmässiga experterna), eller träna tillsammans med min partner mot två robot-motståndare. Robothyran är en dollar per vecka, klart överkomligt!

Det går också att använda BBO-dollar för att spela turneringar med robotarna, där man har chans att vinna tillbaka lite av dessa låtsas-pengar. Du kan inte ta ut pengar som du satt in!

Ett flertal klubbar och distrikt i Sverige har under den senaste månaden börjat arrangera både partävlingar och lag-serier på BBO (exempelvis Uppsalabridgen!), där man kan spela om riktiga mästarpoäng. För att delta i dessa måste du dock betala startavgift till den arrangerande klubben, och flera av klubbarna begränsar deltagandet till sina egna medlemmar.

Givetvis kommer frågan direkt till oss arrangörer om det inte finns stor risk för att deltagare fuskar. Min förhoppning är så klart att de flesta bridgespelare har hög etik, oavsett om de sitter på nätet eller vid ett bord.

Vid ett par tillfällen under den senast månaden har jag och mina bridgevänner bokat in någon kväll i veckan där vi spelar tillsammans vid ett bord, eller till och med sätter upp lagmatcher. Vi har då dessutom kopplat upp oss via en videokonferens (helt fristående från BBO) så att vi ser, och hör varandra under spelet. Stundtals så känns det då ganska nära ”the real thing”. Att kunna höra någon sucka tungt när de upptäcker att trumfen sitter 5-0 är faktiskt riktigt kul, även om de befinner sig i en helt annan stad! Jag kan varmt rekommendera detta – det finns många olika videochattar att välja på – kanske har du tillgång till Microsoft Teams via jobbet och kan bjuda in till ett möte, eller kanske ni alla finns på Messenger?

Det finns också en del av BBO som heter Vugraph. Här kan man följa stora tävlingar i direktsändning. Dessvärre är det inte mycket sådant på gång i världen just nu, men här finns också ett arkiv om man vill titta på tidigare stormatcher. Klicka på Vugraph-arkiv och sök på din favorit-stjärna! Kanske du kan återuppleva finalen då våra svenska damer tog hem VM-guldet i höstas?

Så här sätter du snabbt upp ett eget bord för att spela med dina vänner (webbversionen).

  1. Se till att du, och 3 vänner är inloggade på www.bridgebase.com
  2. Du och dina vänner måste klicka på rubriken Lättsam
  3. Välj Starta ett bord
    Under Reservera platser och fyll i användarnamnen på dina kamrater. Här kan du välja att inte tillåta publik (bakspelare), samt välja tävlingsform IMP (lagtävlingsberäkning) eller Topscore (procent, som partävling)

Är det bara du och din partner som vill spela tillsammans med varandra? Under Lättsam så finns ett alternativ som heter ”Jag har en partner, för oss till ett bord”. Då får du skriva in din partners namn och så blir ni placerade på samma bord.

Och har du inte någon ordinarie partner online så går det förstås utmärkt att slå sig ner vid ett slumpmässigt bord, och hoppas på att man får spela några givar med trevliga med- eller motspelare, och lyckas man inte träffa på några sådana så finns ju alltid möjligheten att spela mot robotar. De är snabba, skäller aldrig, men spelar ibland rätt mysko system!

http://www.svenskbridge.se/bbo/hem finns det utmärkta instruktioner för hur man kommer igång och spelar.

Stopp och Alert

På BBO alerterar du ditt eget bud. Redan innan du avlägger ditt bud kan du förklara det i rutan som dyker upp. Du kan också bara klicka på Alert så markeras budet för dina motståndare, som kan klicka på det för en tydligare förklaring. Din egen partner ser dock inte vare sig att budet är alerterat, eller förklaringen. På så vis minskar risken att du ger din partner otillåten information. (två bilder)
Stopp finns inte på BBO – men det hör till allmänt bordsskick att inte blixt-passa efter att motståndarna hoppat i budgivningen.

Funbridge

Ja – Funbridge kostar pengar i längden. Du får dock ett antal gratisgivar när du har registrerat dig, så du kan ”känna på” plattformen innan du köper dig ett abonnemang eller turneringsavgifter.

Även om du köper ett abonnemang med ”obegränsat antal givar” för en månad, så finns det en del turneringar där du får betala en extra avgift. Som exempel så kostar en 20-brickors-turnering där du spelar om svenska bronspoäng ca 26 kr extra.

En stor skillnad jämfört med BBO är att här spelar du alltid bara med robotar vid bordet.

Du kan ha flera tävlingar och utmaningar igång parallellt, vilket gör att det passar bra att spela en, eller ett par givar åt gången, och sedan pausa. Toppen när man väntar på bussen (eller sitter i ett riktigt tråkigt möte!) – gränssnittet är enkelt och intuitivt, och fungerar utmärkt både på mobiltelefon och läsplatta.
Även om du hela tiden spelar med robotar vid ditt eget bord, så jämförs du med vad andra människor lyckas prestera med dina kort – och med samma robotar.

Spela utmaningar

Något av det jag själv gör mest på Funbridge är att utmana mina bridgebekanta. En utmaning består av fem brickor, som vi bägge spelar. Beräkningsformen för detta är IMP/lagtävling. Det händer ibland att man kanske chansar en in hård slam om man ser att man ligger under med tio poäng inför sista brickan. Här får man ibland skämmas om man lyckas spela bort något kontrakt – det är mycket enkelt för den man utmanar att klicka sig igenom hur spel och budgivning och se hur det gick till på andra bordet.

Spela om bronspoäng

Sedan 1 mars i år så finns det möjlighet att spela singelturneringar om äkta bronspoäng. Dessa turneringar hittar du under menyvalen Spela en tävling -> Förbundstävlingar -> Sverige-Bronspoäng. Varje dag spelas en 20-brickorsturnering som alternerar mellan partävlingsberäkning (MP) och lagtävlingsberäkning (IMP).

Man har ett dygn på sig att spela sina brickor. Du kan se ditt resultat, och alla brickor, på www.svenskbridge.se, och varje dag spelar mellan 40 och 90 personer dessa tävlingar.

Interaktiv bridgekurs

På Funbridge finns också en möjlighet att gå igenom kursen Spela bridge interaktivt, och spela träningsgivar. Detta hittas under det orangea avsnittet Kom igång -> Träna, Kom igång med bridge.

Roboten på Funbridge heter Argine, och hon är en väldigt trevlig bekantskap. Det är tämligen enkelt att komma överens om ett budsystem, markeringar och annat. Med mig har hon gått med på att spela med 2 Ruter-multi-öppning, och vi har kommit överens om aggressiva spärrar! Du hittar dessa överenskommelser under Meny –> Inställningar – > Spelinställningar.

Mer instruktioner om hur du spelar på Funbridge: http://www.svenskbridge.se/funbridge/hur

Synrey

Synrey bridge är en färsk spelare på marknaden! Det som är helt unikt med Synrey är att här kan du spela minibridge! För er som någon gång försökt introducera vänner eller familj till bridgens underbara värld så är minibridgen något som ger er chans att komma igång med spelet efter bara någon kvarts introduktion.
Har du inte hört talas om minibridge? OJ! Hoppa genast in på http://www.svenskbridge.se/minibridge-synrey

Väldigt kortfattat så är poängen med minibridge att koka ned budgivningen till en väldigt enkel process, och på så vis sänka tröskeln till bridge avsevärt. En budgivning i minibridge går ut på att var och en vid bordet berättar hur många HP de har på sin hand, och sedan får sidan med flest honnörspoäng välja om de ska spela med eller utan trumf. Den blivande spelföraren får se träkarlens fördelning, och väljer sedan färg/sang. Sedan fortlöper spelet precis som riktig bridge!

Även på Synrey spelar du enbart med robotar vid bordet – och här finns alltså möjlighet att dels öva bara att ta stick (Trick Taking Bridge), med eller utan trumf. Och för den som gått vidare till nästa steg i minibridgen även välja nivå på sitt kontrakt (Mini Bridge) – här är den gamla ”trappan” till stor hjälp för att räkna ut hur långt poängen räcker!

Det finns också möjlighet att utmana dina vänner, och spela riktiga bridgeturneringar.

Ett tips – det verkar krångligt att registrera nytt Synrey-konto via webbsidan, men det går utmärkt i appen för Iphone/Android. Instruktioner finns länkade här: http://www.svenskbridge.se/vill-du-l%C3%A4ra-dig-att-spela-bridge

Fler tips på onlineresurser för bridge i dessa tider!

New Tricks Tournament Series - snyggt producerat och riktiga världsstjärnor som bland annat Cecilia Rimstedt, Zia Mahmood, Marion Michielsen möts.

Over my shoulder - En youtube-kanal där du får lyssna på hur proffsen resonerar under spel och budgivning på BBO.
Milan Macura - Milan Macura är en tjeckisk bridgespelare som varje vecka ordnar en turnering på Funbridge, och sedan spelar en en video där han själv spelar brickorna, och förklarar varför han bjuder och spelar som han gör. Utöver detta har han nu under Corona-tider lagt upp dagliga videos med korta lektioner, anpassade efter nybörjare, medelspelare eller experter.