Matchens giv - No Retreat, No Surrender

I mitten av det klassiska 1980-talet (1986) kom en av det seklets kalkonfilmer ”No retreat - no surrender” en klassisk karatefilm med Bruce Lee mix i modern tappning där filmens hjälte slåss mot ett brottssyndikat. Titeln på filmen skildrar lite hur läget var i Svenska Cupen inför femte segmentet med 52 IMPs ledning handlade det för Stensson om att kunna täppa till gapet så långt som det är möjligt för att kanske kunna jaga ikapp och kanske tom kunna gå om i det avslutande sjätte segmentet.

Umeålaget kunde inte ha fått en bättre start än vad de fick i inledningen av femte segmentet. Först vann man en etta på en övertrick i tre sang. Sen kom följande giv:

Svenska Cupen, Finalen, segment 5
Uppsala,
2014-11-23
Ekn107
E85
108642
8
8432
96
EK53
K43
96
KDkn10743
kn
kn95
KD5
2
D97
ED10762
Nord
Öst
Syd
Väst
5 =
Öst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Ruthström
Åhlén
Olofsson
Bäck
Pass
3
4
4
5
Pass
Pass
Pass

Ruthström var med när tåget gick och petade förtjänstfullt in 4 klöver över Syds spärröppning vilket ledde till att paret tog sig till utgång, och även om kontraktet inte skulle gå hem var det en lysande offring mot 4 hjärter som var obetbart. Nu spelade Nord ut hjärteress och mera hjärter till stöld, tre ronder trumf följde med bordet inne och en spader till kung och Nords ess varpå Nord skiftade till låg ruter som gick till knekt och dam. Klövern i botten skvisade Nord sönder och samman i spader-ruter varpå elva trick var ett faktum.

På det andra bordet passade Selldén varpå Nord höjde till utgång vilket blev slutbudet. Efter trumfutspel spelade Franzén på att ställa ett spader då han inte kunde stjäla alla sina klöverförlorare. När spadern uppförde sig fint var det inga problem för hemgång i den utgången.

14 IMP till Stensson som nu hade tagit igen 15 efter två brickor och mer skulle det bli!

Svenska Cupen, Finalen, segment 5
Uppsala,
2014-11-23
754
63
108432
Ekn2
EDkn2
D9754
96
96
10
Kkn2
D75
KD10875
K9863
E108
EKkn
43
Nord
Öst
Syd
Väst
4 =
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Ruthström
Åhlén
Olofsson
Bäck
2 1
2
3
4
Pass
Pass
Pass
1Naturligt

Här trillade ytterligare 12 IMP in på nästa bricka då Ruthström klarade av att gå hem i 4 spader efter felspel då göteborgsparet slant i försvaret.

Åhlén startade med trumf, spelföraren tog korrekt tre varv trumf. En direktmask i ruter verkar inte särskilt lockande men frågan är om man inte ska spela klöver för att eventuellt kunna få avslöja vad Nord har för kort i färgen och därmed kunna avläsa hur hjärtern sitter. E108 till D9754 måste ju lösas med en förlorare och dessutom har vi ju en öppningshand på Syd som gör att han nästan säkert är prickad med en honnör i färgen varför hjärter till tian borde vara korrekt spelplan. Nu spelade Ruthström hjärter till ess och hjärter tio till Syds knekt. Bäck tog nu för klöverkung och fick tvåan från partnern, när han trodde Åhlén hade fyra kort i färgen skiftade han till ruter varpå Ruthström som förmodligen upptäckt att han spelade fel plötsligt slog sin mask för jämn hemgång!

På andra bordet blev Selldén - Westerlund uppjagade i hela 5 spader, som var ett omöjligt kontrakt att gå hem i. 12 + 15 sedan tidigare innebar att Stensson plötsligt raketstartat och tagit igen 27 av det 52 IMPen som skillde lagen emellan.

På bricka sex var det dags igen. Stensson fick en tresangare på Öst hand och lyckades få tio stick efter favörutspel. På andra bordet fick Westerlund det på andra handen varvid ett annat utspel blev dödande då det ställde upp försvarets långfärg. Ytterligare 13 IMP till Stensson som nu hade knaprat in 40 av de 52.

Som om det inte var nog tog man in ytterligare nio på väldigt turligt sätt på nästa bricka, du har Ekn64, 862, E10764,8 och partnern öppnar med 2 klöver enligt precision. Nu snurrade Franzén på tombolan för Stensson och la upp en grön som också övriga gjorde. När försvaret inte tog för sina tre hjärterstick blev det 12 stick till spelföraren. På andra bordet bjöd sig Bäck-Åhlén upp till slam, men Olofsson som förhörde sig nogsamt om budgivningen fann hjärterutspelet och kontraktet gick två bet. Alla andra utspel hade lett till hemgång! 9 IMP till på bricka nio och Westerlunds ledning var nu nere i 3 IMP!

Game on, säger vi från sidan, kul för matchen. Och ”No retreat - No surrender”!