Matchens giv - Rond 3:1

Beslut med små marginaler

Mötet mellan Zmrzlina och Michielsen gav en svängig första halvlek som omsatte hela 76 imp. Den mest intressanta brickan var tveklöst denna:

kn1096
kn
K1095
kn1087
K754
854
Ekn6
D42
832
D1032
8732
96
ED
EK976
D4
EK53
8
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen

Peter Bertheau var som Väst spelförare i 6 hjärter och fick spaderknekt ut till handens ess. I andra stick lade han förstås ner hjärteress, då knekten kom från Nord. Detta ledde till en liten stunds begrundan.

För åskådarna som kunde se alla korten, inklusive en välplacerad ruterkung, var tankepausen alldeles onödig. Detta var ju ett perfekt exempel på säkerhetsbehandling: bara att spela liten hjärter för att skapa en gaffel över Syd.

Rutern var skyddad för direkt angrepp och Väst skulle i lugn och ro kunna testa klövern innan det var dags att maska i ruter. För övrigt fanns också möjlighet till en skvis så snart Nord hade spaderlängden.

Bertheau följde inte alls den linjen. Han spelade klöver till bordets dam och hjärter mot handen. Efter ännu en fundering gick han upp med hjärterkung, vilket orsakade ett förvånat sus bland åskådarna. ”Borde inte en landslagsspelare klara säkerhetsbehandlingen?”

Nja, riktigt så enkelt var det nu inte. Även om 4-1-sitsen gick att lösa var hemgången inte för den skull klar. Och framför allt: om trumfen ändå satt 3-2 skulle Nord komma in och vad gör Väst då på en rutervända?

Bertheau resonerade som så att hjärtern 3-2 gav honom en säker hemgång. Då kunde han helt enkelt saka ruter på spaderkung och stjäla den sista klövern. Att säkerhetsspela trumfen skulle ändå inte betyda någon garanti.

Nu ska det väl ändå sägas att klövern 3-3 och skvischanserna sammantaget betyder en något bättre chans än 3-2-sits i trumf – men det skiljer verkligen inte mycket. Under alla förhållanden visar given hur ett val kan vara mycket mer komplicerat än den första anblicken säger.


Visa alla … |   Nyheter   |   Dag för dag   |   Matchens giv