Matchens giv - Rond 1:1

Ess från ess-dam

En lite spektakulär slam dök upp som första och sista bricka i inledningsmatchen mellan Scania och Visst nappar det.

Första och sista? Ja, bricka 12 spelades på sedvanligt manér först vid ena BBO-bordet men naturligtvis sist vid det andra.

75
kn1042
ED2
K763
32
EK8653
K85
Dkn
106
D97
10643
10984
EKDkn984
kn97
E52
12
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
N-S i zonen

Vid båda borden landade Väst i 6 spader sedan Öst under resans gång visat ruterkontroll.

Där detta var första brickan överraskade Thomas Andersson med att dra för klöverkung från sin 10-poängshand. Att Väst har klöveress vet man ju – Öst kontrollbjöd inte klöver – och att hitta just den damen hos en nära nog blank partner är lite optimistiskt. Hur som helst erbjöd spelet inga svårigheter efter den inledningen.

Nu ska det förstås sägas att slammen nästan alltid är hemma med öppna kort. Ruteress och ruter är det bara att släppa till knekten. Högfärgsutspel tar Väst på handen och drar ut trumfen. Sedan spelar han ruter. Tar Nord inte för esset, går Väst upp med kungen och sakar sedan sina ruter på ess-kung i hjärter. Klöverkung får sedan sitta var den vill.

Går Nord upp med ruteress, kan han som sagt inte spela ruter och inte heller klöver. På hjärtervända sakar Väst två klöver, tar ut klöveress och kör trumfen i botten. Nord kommer inte att uppskatta sitt innehav av låghonnörer i det avslutande trekortsläget.

D2
K
K8
D
106
10
4
kn9
12
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
N-S i zonen

En helt annan sak är emellertid vad som händer i verkligheten. Vad ska Väst göra om Nord spelar ut ruteress och fortsätter i ruter? Precis den inledningen hittade Magnus Hultman i fiskarbataljonen.

Det är nog fler än Johan Bennet och jag som skulle bli blåsta av den manövern. Johan tog förstås ruterkung och satsade på klövermasken för en bet.

Har ni sett hur Nord kan straffa slammen?

Jo, ruteress ut och sedan trumf! Då får Väst inte tempo för någon skvis. Men det kräver också att Nord placerar Väst med hjärterrenons och sakar sina hjärter när Väst kör trumfen i botten.


Visa alla … | Nyheter   |   Dag för dag   |   Matchens giv