Nominerad till World Press Photo för fotoserie om en bridgeklubb!

Henrik Hansson, Borlänge, har nominerats till World Press Photo 2021

Reportage författat av Peter Johansson, Borlänge
På onsdagen klockan 12 släpptes nyheten om nomineringarna till världens främsta fototävling World Press Photo. Henrik Hansson från Borlänge är, som enda svensk, nominerad till detta mycket prestigefyllda pris. Den kategori han är nominerad i är Sports Stories.

Vad det handlar om är en serie bilder, 8 st närmare bestämt, i svart/vitt som togs under juli-oktober 2020, ursprungligen på uppdrag av SVT Dalarna under vinjetten ”En ovanlig vardag”. Alla bilderna är tagna på Bridgens Hus i Borlänge under klubbens spelkvällar.

Allt startade sista veckan i juli när Borlänge Bridgeklubb, som en av de första klubbarna i landet, fick de omtalade ”bordskryssen” till klubben. Jag åkte själv ner till Karlbo till Bridgeförlaget och hämtade dessa så vi kunde testköra senare samma kväll. Allt kändes bra och jag tog bilder och la ut på mitt privata Facebook-konto när jag kom hem efter spelet.

Redan dagen efter hörde en god vän, Henrik Hansson alltså, av sig och tyckte det såg väldigt spännande ut för sitt fotografiska öga. Vi bokade in nästa speltillfälle och han skulle dyka upp och fota det hela för SVT Dalarnas serie ”En ovanlig vardag”. Han ringde och berättade att han skulle bli lite sen. Han ursäktade sig och lät riktigt besvärad. En av hans söner fyllde år samma dag så det var barnkalas hemma hos Henrik den kvällen, det hade han missat i kalendern när han bokade in sig för fotojobb på bridgeklubben. Sagt och gjort så grattades det och han svalde tårtan, slängde sig i bilen och svängde in på parkeringen strax efter fikastunden på klubben. Ingen tid att förlora: han bubbade in fotoutrustning av alla dess sorter, nu skulle det jobbas!

Högt och lågt, stående på knä eller på en trappstege smög han tyst runt på klubben under spelet och den enda som märktes av Henrik var ett evigt smattrande från hans kamera.

Redan efter nån dag dök bilderna upp på Henriks plattformar på sociala medier och på SVT´s hemsida.

Succén var fullkomlig redan efter första kvällen och bilder av bridgespelare i Borlänge spreds snabbt under dagarna som följde. Henrik kom tillbaka ytterligare 2-3 gånger och tog fler bilder. I oktobernumret av förbundstidningen Bridge ses några av bilderna tagna av Henrik.

Plötsligt en dag, långt senare, ringer Henrik upp mig och vill att jag kommer till hans fotostudio dagen efter klockan 12. Han hade ”-städat lite på kontoret och vill att du ska få några utskrivna bilder på bridgen, om klubben vill ha dessa”.

Sagt och gjort så åkte jag dit dagen efter, vi vill givetvis ha hans snygga bilder för att pryda väggarna med på klubben.

När jag kommer dit möts jag av Henrik som säger: ”-förlåt, jag har lurat hit dig för en stor händelse”. I lokalen finns, förutom Henrik, hans kollega och uppdragsgivare Hasse Eriksson, Henriks föräldrar och några fler lurade vänner till Henrik.

Precis i detta ögonblick släpptes nu nomineringarna till World Press Photo och Henriks fotoserie kallad ”Faces of Bridge” finns med bland de nominerade som enda svensk. Jag ser på Henrik att detta betyder enormt mycket för honom och han har svårt att hålla känslorna inom sig när hans bilder på bridgespelare i Borlänge finns utlagda till beskådande för resten av världen. I fotosammanhang är detta det största som kan hända och han säger själv ”-att bara bli nominerad känns som ett pris och betyder jättemycket för mig”. Nomineringen. kan jämställas med en Oscarsnominering, för att beskriva vidden av det hela.

När ”djungeltelegrafen” gjort sitt dök en reporter från Sveriges Radio Dalarna upp på plats och i direktsändning släpptes nyheten och både jag och Henrik intervjuades. Det gratuleras och redan finns det champagne till Henrik och en bekant kommer med en tårta. Det ringer och plingar konstant i Henriks telefon och han har svårt att hålla rösten i balans när alla vill gratulera. När jag lämnar studion efter en stund senare står han utomhus och gör en intervju med SVT, lycklig som ett barn på självaste julafton.

Kul att nomineringen är I kategorin Sports Stories.

Det blir något för Svenska Bridgeförbundet att ta med sig vid nästa ansökan till RF….!

Peter Johansson
Borlänge

Ps. Tävlingen avgörs den 15/4 men det kommer inte att vara någon gala med prisutdelning i Amsterdam som det brukar vara. Senast en svensk fotograf vann priset var 2013 då Paul Hansen från Dagens Nyheter tog hem priset.

https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2021/41399/1/Henrik-Hansson

http://www.svenskbridge.se/sites/default/files/field_sb_upload/420125.pdf Se sidan 2.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1669222
Lyssna 2,42,30 in i sändningen

https://sverigesradio.se/artikel/borlangefotograf-nominerad-som-enda-svensk-i-prestigefylld-fototavling

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/fotografen-henrik-hansson-nominerad-i-prestigetavling

https://www.dt.se/artikel/henrik-ar-enda-utvalda-svensk-i-arofylld-tavling-det-ar-lite-overkligt

Mer att läsa:
https://www.kamerabild.se/fototavling/henrik-hansson-nominerad-i-world-press-photo-overkligt
https://digitalfotoforalla.se/fotografering/galleri/nomineringarna-till-world-press-photo-2021-har-utsetts-svensk-fotograf-med-i-det-fina-sallskapet
https://www.ilpost.it/2021/03/10/i-finalisti-del-world-press-photo-2021/sport-storie-12/
http://www.fotoexpositie.nl/nieuws/wpp_2021_nominaties.html
https://www.instagram.com/hobbehansson/