Information angående Covid 19

SBF önskar påminna alla om behovet att aktivt besluta, inom klubbar och distrikt, om sitt förhållningssätt till eventuellt live-spel.

Myndigheters riktlinjer
Först och främst är det allas skyldighet att hålla sig uppdaterade om myndigheternas (främst Folkhälsomyndigheten) riktlinjer (regler och rekommendationer). Vi förutsätter att alla sedan följer dessa.

Avstånd och skydd vid bord
Vi repeterar att inspelet från Smittskydd är att avståndshållande/social distansering är det viktigaste vapnet mot smittspridning. Detta gäller, för bridgespel, alla aspekter från det man närmar sig/går in i en lokal till dess man lämnar lokalen igen. Den plats det är omöjligt att hålla distans för en bridgespelare är vid normala bridgebord. Därför ser vi på spel utan skydd (bordskryss, visir) som varande ett brott mot myndigheternas riktlinjer.

FHM:s skrift HSLF-FS 2020:12: föreskriver att ”Alla Verksamheter….föreningar…ska utifrån Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning”.

Nya regler och pandemilag
En ny pandemilag trädde i kraft 9 januari. Denna innebär i sig inga restriktioner, men öppnar för myndigheterna att fatta beslut om restriktioner man tidigare inte ansåg sig kunna göra.

Andemening
Vi uppmanar alla att inte bara betänka de legala parametrarna i de beslut man fattar i klubbar och distrikt om eventuell live-bridge, utan även andemeningen i riktlinjerna.

Givetvis är det allas vårt ansvar att göra vårt yttersta för att minska risken för smittspridning. Vi hoppas sedan på att smittosituationen förbättras och vaccinationerna får önskad effekt inom de tidsramar som anges, så att vi snart kan ses under mer normala förhållanden vid våra bord.

För Arbetsutskottet och Verksamheten:
Martin Löfgren – Suzanne Lemborn