Påstått fusk i online-bridge på hög(sta) nivå.

Såväl i vårt eget Forum som i andra liknande fora (främst kanske ”Bridgewinners” ) beskrivs det arbete som en privat och fristående arbetsgrupp ”CAT” (Credentials Advisory Team) med, som frontfigur, Boye Brogeland, bedrivit sedan bridgen p.g.a. pandemin till stor del flyttat till den digitala världen. Det talas om många, kanske mer än 30, spelare på högsta världsnivå som på olika sätt påstås ha fuskat i onlinetävlingar, framför allt de ”ALT”-tävlingar som spelats under det senaste halvåret.

SBF ämnar ta detta ämne på fullaste allvar och har tillsatt en egen arbetsgrupp bestående av TK-ordförande Carl Ragnarsson, verksamhetschef Suzanne Lemborn, Disciplinnämndens ordförande Per-Ola Cullin och Styrelsens ordförande Martin Löfgren. Arbetsgruppens uppdrag är att undersöka frågor om jurisdiktion över spel som ej är organiserat av SBF och/eller bedrivs utanför Sveriges gränser, samt att utreda om fall finns som kan omfatta svenska spelare. Gruppens uppdrag omfattar inte att behandla ärenden i sig.

Vi är fullt medvetna om att rykten cirkulerar om att olika toppspelare skulle förekomma på en ”lista” som CAT säger sig ha etablerat. Dock har ingen formell anklagelse eller anmälan skett, vare sig till SBF eller – vi har kontrollerat – till EBL om att någon svensk spelare skulle förekomma på CAT:s lista.

Detta betyder inte på något sätt att vi ämnar lämna ärendet utan åtgärder. Rykten riskerar spridas som i värsta fall kan orsaka stor skada för eventuellt oskyldig(a) spelare, som kanske t o m utpekas på grund av misstolkade rykten eller felsägningar. Därför är det enligt vår uppfattning mycket viktigt att eventuella ärenden – om något skulle inkomma – som berör medlem i SBF behandlas korrekt och enligt vårt regelverk och våra stadgar. Vårt organ för behandlingar av sådana ärenden är Disciplinnämnden. Givetvis är vår hållning att påvisade brott mot bridgelagarna, och förmodligen fusk mer än något annat, ska beivras. Det måste dock ske genom en korrekt process i behöriga organ och inte genom att reagera på påståenden utan bevisning (teknisk, spelmässig etc), än mindre på obekräftade rykten.

Vår första kontroll har varit om våra stadgar ger oss jurisdiktion för disciplinära fall som sker utanför Sveriges gränser och utanför SBF:s arrangerade tävlingar. Vår tolkning, efter studie av våra stadgar, är att så är fallet.

I Sverige är man, som i alla rättsstater, oskyldig till dess man är laga dömd. Därför ber vi alla om förståelse för att vi gör vår faktainsamling och tar våra kontakter utan full och öppen information utåt under pågående arbete. Om, som vi hoppas, det visar sig att ingen anklagelse med adekvat bevisföring finns mot någon svensk spelare kommer vi att tydligt kommunicera detta på hemsidan. Om det å andra sidan visar sig att en svensk spelare befinns skyldig, kommer det att utdömas sanktion enligt vårt regelverk.

För arbetsgruppen,
Martin Löfgren