Ekonomiska konsekvenser av Covid19-pandemin

Pandemin har inte bara förfärliga effekter på hälsa och vänder upp-och-ned på vår allmänna tillvaro. Den har också kastat in många i en oro och otrygghet på det ekonomiska planet.

SBF på alla nivåer känner givetvis också av detta.

Självklart måste vi på förbundsnivå också se noga på situationen och finna lösningar för att motarbeta de negativa ekonomiska effekterna. Här följer några punkter som en första information om läget:

• Kostnadsbilden per 31/3 följer ungefär våra prognoser i sin helhet.

• Vårt intäktstapp fram till sommaren (30/6) beräknas till knappt 1 miljon kronor. Detta består endast av spelavgifter som, på grund av avstannade aktiviteter, upphört (till c:a 90%) att komma in.

• Vi arbetar tills vidare med förutsättningen att vår Festival ordnas enligt plan. Skulle det visa sig att vi måste ställa in den kommer ekonomin att påverkas ytterligare.

Visserligen har förbundet en stabil ekonomi, men det är givetvis styrelsens uppgift att vidta nödvändiga åtgärder för att komma ur den nuvarande situationen och dess följder på bäst möjliga sätt.

Styrelsen ser sedan några dagar på kostnadsreducerande åtgärder, och fokuserar på saker som är av kortsiktig karaktär, medan vi vill försöka hålla fast vid satsningar på utveckling. Ett exempel på område som vi ser extra noga på är våra landslagskostnader. Även intäktssidan är viktig inför framtiden.

Tips har inkommit på mail eller lagts upp på Forum. Vi har inte möjlighet att svara på alla, men dessa tips och idéer är uppförda på en checklista och ska tas upp i vår diskussion.

En ambition sedan tidigare är träffar med distrikten för att diskutera önskemål, frågor, gemensamma utmaningar, möjlighet till samordningar, etc. Av uppenbara skäl kan dessa inte äga rum fysiskt i vår, men vi kommer att ta kontakt med distrikten för att om möjligt sätta upp telefon- eller videomöten som en absolut inte fullgod ersättning, men som ett sätt att säkerställa att vår kontaktyta fortsätter och att vi kan se på utökade samarbeten och utvecklingsprojekt till den tidpunkt när vi åter är tillbaka till det normala. Dessa kontakter kommer att tas mot slutet av april för att anordna ”träffar” i maj. Vi ber att distrikten börjar se på sina kalendrar!

En ljuspunkt är att vi får flera signaler på att man på klubb- och distriktsnivå finner lösningar för att ersätta de intäkter som nu sinat. Ett exempel är regionala BBO-ligor. Vi uppmanar alla att stödja sådana insatser eftersom de ger en viss intäkt till klubbar för att ”övervintra” krisen.

Vi ämnar att presentera vidare planer veckan efter påsk.

Alla tillönskas en så Glad Påsk som möjligt !

För styrelsen,
Martin Löfgren