Roger Wiklund slutar

Hej!
Efter att jag bett styrelsen om att bryta mitt avtal i förtid har vi nu kommit överens om följande;

• I samband med Riksstämman gör jag min sista dag som Verksamhetschef för SBF.
• Jag blir kvar till den sista januari, men efter Riksstämman är det enda jag arbetar med DN samt stöttar OrgK när det gäller Svenska Cupen 2020.

Det finns lite olika orsaker till att jag väljer att avbryta min tjänst.

Jag har haft posten i lite drygt 1,5 år och i stort tangerat den nuvarande styrelsen tidsmässigt. Den kommer ju i princip i sin helhet bytas ut, något som inte kan tolkas som något annat än ett rejält misstroendevotum. Det i sig är ingen kritik mot hur jag utfört min uppgift, men min syn på den nuvarande styrelsen är diametralt motsatt den som distrikten uppenbarligen har.

Under mina drygt tio år som anställd har jag aldrig jobbat med en styrelse som varit så aktiv och som genomfört så många positiva förändringar som den som funnits de två senaste åren.

Jag har genomfört några relativt tuffa förändringar vad gäller personal och känt att de stöttat mig helhjärtat. I övrigt drev jag igenom dealen med Leo Vegas och inte heller där vacklade de när det (som väntat) kom en del kritik. Försäljningen av vårt utbildningsmaterial till WBF var noggrant planerad tillsammans med styrelsen och genomfördes sedan med klassisk tvåfrontstaktik av Micke och mig.

Man var mitt i processen med att ta fram en handlingsplan för åren 2020-2025 och hade kokat ned den så att till och med jag, som den ickevisionär jag är, tyckte att den var riktigt bra och inte bara en massa flum.

Bland annat genom satsningen MK/Micke Melander genomfört med ”30.000 till 2020” ser de första siffrorna för medlemsåret 19-20 väldigt positiva ut med ökningar jämfört med förra året vad gäller antalet medlemmar. Det är naturligtvis för tidigt att dra några växlar på det men det kan i alla fall inte tolkas som något annat än positivt. Att vi ens har tendens till att vända medlemstappet redan nu är fantastiskt bra. Det är ett tecken på att vi har klubbar som självmant tar initiativ och att SBF levererat ett hjälpmedel som fungerar.

När jag tog det här uppdraget var jag väldigt tydlig med några saker gentemot styrelsen.

• Jag skulle aldrig ha någon annan roll som verksamhetschef än en relativt tråkig förvaltare. De kunde inte förvänta sig något som helst ”visionärt” arbete från mig. Däremot skulle de få en verksamhetschef som tog emot smällarna oavsett vilket håll de kom från, och inte skulle vara rädd att stå för våra åsikter/beslut. Inte minst i samband med ev. omorganisation av BIT-arbetet.
• Jag skulle se om vi kunde bli bättre på att skaffa intäkter våra medlemmar inte stod för samt skruva i utgifterna.
• Reda ut en något spretig organisation så att samspelet mellan politiker och tjänstemän blev såväl bättre som mer definierat.
• Få till ett gött gäng i personalen där det skulle finnas en riktigt stark laganda.

De två första punkterna är jag jäkligt nöjd med, den tredje är vi en bit på väg med och den sista var egentligen den jag skulle börja ta tag i på allvar nu. Är det något jag kommer att gräma mig över så är det att jag inte hunnit/lyckats med att göra något riktigt bra av den sista punkten.

Det är ju ett härligt, fantastiskt gäng med massvis av kompetens och inte minst lojalitet till sin arbetsgivare som är anställda. Det är synd att SBF, i det här fallet i form av mig, inte lyckas förmedla det bättre till dem.

Utöver den i viss mån till politik kopplade anledningen till mitt avsteg finns det även en annan.

Jag har under en relativt lång period haft styrelsens medgivande till att jag vid sidan av mina uppdrag inom bridgen drivit privata företag. Före min tid som verksamhetschef var jag ju till exempel normalt sett tjänstledig under sommaren.

De senaste fyra åren har jag haft en arbetsbelastning som inte är hållbar i det långa loppet. Vi har expanderat våra företag i rask takt och i samband med att det gått väldigt bra har det naturligtvis medfört fler arbetsuppgifter. Nu har vi haft turen att våra satsningar som sagt fallit väldigt väl ut och det gör att det naturligtvis blivit lite enklare att bära upp en sådan arbetsbörda.

Även efter detta sitter jag med och äger/driver ett femtontal aktiebolag, vi bygger höghus i två städer, driver hotell, fastighetsbolag och har ett fantastiskt spännande projekt på gång med våra vänner som driver ett stort gult varuhus i skogen så jag kommer inte att sitta sysslolös.

Jag har varit i kontakt med den jag är ganska säker kommer att bli ordförande i SBF efter Riksstämman , Martin Löfgren, och diskuterat min avgång samt formerna för densamma, . Vi kommer inom kort att träffas och jag kommer att lämna över såväl mina funderingar och min kunskap om organisationen, samt en hel del praktiska saker. Detta möte kommer att ske i en positiv anda då jag är helt säker att en sak vi har gemensamt är att vi båda vill SBF:s bästa, även om vi kanske inte är överens om allt annat här i världen.

Jag är som sagt väldigt förvånad att distrikten inte är nöjd med de senaste två årens ordförande och styrelse och känner en oro inför att ett drev på ett forum kan ha en sådan stor inverkan. Styrelsen har fått exakt noll förfrågningar från distrikten i de frågor man skrivit om, jag har blivit kontaktad av ett distrikt. Det distriktet häpnade när de fick svar på sina frågor, det stämde inte alls överens med den förvanskade bilden som spridits.

Nu är det dock som det är och eventuella stridsyxor bör omedelbart grävas ned och för SBF:s skull måste vi se positivt på framtiden. Det verkar finnas många bra krafter i den troligen tillkommande styrelsen och de måste få stötta av oss allihop för att få en fin start i sitt arbete. Ett stort och hjärtligt lycka till får ni av mig!

En summering av min insats får andra göra men det känns nog fasen som att det gått ganska hyggligt, och jag vill passa på att tacka för de vänliga ord jag fått från de jag diskuterat mitt beslut med.

Det är nog ganska troligt att jag börjar spela lite Bridge igen, så ni slipper mig nog inte helt. Och får det allmänna forumet leva kvar (vilket jag iofs inte tycker det borde göra), så skall det bli skönt att få vässa pennan och få skriva av sig lite då och då.

Har ni några frågor eller funderingar är det bara att höra av sig.

Ett stort tack för den här tiden och bamsekramar till er allihop, det har varit 10 fantastiskt trevliga år!
/Roger

ps. Vem fasen vet, kanske har Löfgren en utmanare om två år Wink .