Uppvisning av Bridge på GothCon spelevent

Erik Sjöstrand från Skövde och Tobias Bende från Göteborg visade upp bridgen för besökarna på speleventet GothCon 2015.

Varje påskhelg anordnas spelkonventet GothCon med cirka 2000 besökare på Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. Det spelas brädspel, kortspel, figurspel och rollspel. Flera spelföreningar brukar också passa på att sätta upp arrangemang för att visa upp sin hobby för övriga deltagare.

I år var Erik Sjöstrand från Skövde och Tobias Bende från Göteborg på plats för att försöka få några av alla dessa spelintresserade att öppna ögonen för bridge.

Vi delade sal med Göteborgs Mahjongsällskap. De hade under större delen av konventet sex fulla bord, plus en hel del åskådare. Lika lyckosamt var det inte hos oss, men nu går jag kanske händelserna i förväg.


Utgångspunkten var förbundets broschyr ”Bridge på 10 minuter”. Efter att kollat läget om deltagarna känner till något sticktagningsspel som hjärter eller casino (vilket ungefär hälften av dem gör) så börjar en försiktig introduktion till bridge.

I ”Bridge på 10 minuter” får spelarna först summera sina honnörspoäng. Med start hos given går man varvet runt och antalet honnörspoäng annonseras till de övriga. Den sida som har flest poäng vinner rätten att spela och den i paret med flest poäng blir spelförare. Den blivande träkarlen berättar nu sin fördelning och det är upp till spelföraren att välja antal stick för kontraktet samt en eventuell trumf. Till hjälp finns ”trappan” som indikerar hur mycket poäng man normalt borde ha för att ta ett visst antal stick samt en poängtabell som indikerar att det kan vara värt att ta en risk på ett högre antal stick för att få bonuspoäng om man lyckas.

Svenska Bridgeförbundet sponsrade med kortlekar, tre nybörjarpaket och kontanter som användes för att köpa presentkort till spelbutiker. Alla som kom förbi fick en kortlek, nybörjarpaketen delades ut till de deltagare som verkade intresserade nog att fortsätta med bridge när de kom hem och presentkorten användes som priser i en fyrabrickorstävling som gick att spela för de som ville.
Som reklam för arrangemanget annonserade vi med affischer och flygblad över hela Hvitfeldska och det bjöds på godis för att få folk att stanna till.

Jag har redan avslöjat att det var skralt med deltagare. Under de 13 timmar på långfredagen och 9 timmar på påskaftonen vi var på plats, fick vi inte fler än 20 deltagare. Vad gick då fel? Borde inte ett konvent med 2000 redan spelintresserade deltagare vara en guldgruva för att hitta nya bridgespelare?


Det är inte säkert. För de som är spelintresserade finns en väldigt stor mängd spel att testa och nästan alla har en lägre tröskel än bridge. Vi pratar ofta om den här tröskeln men jag tror ändå de flesta bridgespelare underskattar hur stor den är även för dem som är vana vid andra spel, speciellt för dem som inte har spelat andra sticktagningsspel hemma vid köksbordet.

På en bricka var Mahjong-Malin spelförare i 2 spader och får liten ruter ut. Träkarlen dyker upp med två hackor i ruter. Efter att noga ha tänkt över sina möjligheter spelar Malin ruter 6… från handen. Efter en kort paus då vi förklarade att bridge, till skillnad från mahjong, spelas medsols, fortsatte vi given.

Enligt min mening är problemet knappast att bridge har för svår poängberäkning. Vi testade ett parti mahjong och poängräkningen där var ännu mer komplicerad (att mahjong på spräckt kong ger 10 poäng och blommor & årstider ger 4 poäng kändes ganska enkelt, men varför dubbel bukett ger 3 dubblingar medan liten vindflöjel eller att fånga fisken på havets botten bara ger 1 dubbling kändes svårare att begripa).

Ungefär hälften av dem som provade på konstaterade ganska snabbt att bridge inte är spelet för dem. Aspekten att en bricka kan spelas vid flera bord och att man på så sätt kan jämföra resultat och inte vara beroende av att tilldelas bra kort, tyckte många var genial. Den mängd slutsatser man kan dra om var kort sitter var också en ögonöppnare för många (”Vem har ruter kung? Ah, personen som deklarerade två honnörspoäng kan ju inte ha den!”). Vi upplevde dock att just detta kändes som skrämmande för många då det lät som ett svårt moment.


Det var dock inte bara dystert. Tobias och Mikael från Kristianstad kom förbi just för att de övervägt att börja spela bridge och de tyckte det var både roligt och intressant. De ville veta mer om hur riktig budgivning fungerar och kom tillbaka nästa dag för att få kontaktuppgifter till kursverksamhet i hemstaden. De fick med sig varsitt nybörjarpaket hem och förhoppningsvis kommer de synas regelbundet vid bridgeborden i Kristianstad inom en snar framtid.

Tobias Bende
Göteborgs BF