Bridge och Riksidrottsförbundet

I vår är det återigen dags för Riksidrottsmöte för Riksidrottsförbundet. Svenska Bridgeförbundet kommer återigen att ansöka om medlemskap enligt beslut från ett flertal tidigare arrangerade riksstämmor och distriktsträffar.

Låt oss börja med det ekonomiska och Bridgeförbundet

Hela RF-projektet (vad rörde förra gången det begav sig i Helsingborg 2015) kostade förbundet ungefär 15 000 kronor. I det så producerades material som också kunde användas för annan verksamhet. Det är med andra ord väldigt marginella kostnader. Denna gång har förbundet beslutat att kampanja lite större och framförallt sätts resurserna på att producera en bra reklamfilm för förbundet som presenterar vår verksamhet, det är dock fortfarande mycket rimliga utgifter och inget extravagant. Naturligtvis kan filmsnutten användas i alla möjliga sammanhang, inte bara för RF ansökan/presentation.

Sport och Idrott

Diskussioner förekommer ofta om huruvida Bridge kan klassificeras som en idrott. Vi är väl medvetna om att vi inte är någon idrott – sett ur det atletiska perspektivet. Vi påstår inte heller att vi är det. Däremot påstår vi att vi är en sport som uppfyller alla regler för träning, tävling, etc. och vill tänja RFs regler något (vilket RF-stämman kan göra). Det är exakt samma regelverk för att bli medlemmar i SISU som i RF. Vi är som bekant medlemmar i SISU sedan 1999.

Vi kommer inte kasta någon paj på något annat förbund utan kan bara krasst konstatera att det finns en mängd förbund där man måste ha tänjt regelverket för att de skulle kunna komma tänkas bli invalda som medlemmar. Alla de befintliga 71 medlemsförbunden finns att beskåda här: Lista RF idrotter .

Vi uppfyller alla krav som RF har på ett medlemsförbund, tvistefrågan och skälet till varför RF tidigare gånger beslutat om att avslå vår ansökan rör just att de anser att vi inte har något fysiskt och/eller precisionsmoment.

Argument

Som medlemmar av SISU kan alltså våra klubbar arrangera lärgrupper (gamla tiders studiecirklar) vid vilket man erhåller stads- eller kommunala bidrag för att få hjälp/stöd. Här har vi ett problem då vi inte är medlemmar i RF, vilket många av våra kursledare känner till, då det vid varje enskilt tillfälle ger en massa extra arbete administrativt då vi inte får access till RF databaserna.

Som medlem i RF skulle media rapportera oss på sportsidorna och inte var det finns utrymme i tidningen vanligtvis intill begravningsannonser eller något annat mindre roligt.

Bridgeförbundet skulle garanterat ha en högre status som förbund som medlemmar av RF.

Vi skulle få full access av RF och organisatorisk hjälp där de utvecklar stöd till medlemsförbundet, idag får vi alltid uppfinna hjulet själva.

Näst sist, men inte minst, vi skulle vara fullvärdiga medlemmar av SOK. De har en portalparagraf som säger att bara RF medlemmar kan vara medlemmar av SOK. Därmed befinner vi oss i en moment 22 situation, för fanns inte RF skulle vi per automatik vara medlemmar av SOK via WBFs IOC medlemskap som Recognized sport.

Sist, det är också en större påse pengar till alla nivåer från klubb, till distrikt till förbund. Mängden pengar är dock ofta verksamhetsknutna, varför det är oerhört svårt att säga vad det rör sig om i kronor och ören. Men att det skulle vara miljoner råder det ingen tvekan om. Hur dessa bäst skulle användas är det ju medlemmarna som beslutar om via riksstämman då man ger styrelsen i uppgift att besluta om framtida verksamhet.

RF är alltså en fråga som är långt mycket mer än bara ekonomisk. För den enskilde medlemmen har det ingen direkt påverkan. Men för den enskilde medlemmens klubb, distrikt och förbund har det stor påverkan, vilket borde vara minst lika intressant.

Tankesportförbund

Denna fråga har också i omgångar diskuterats i Sverige. Våra grannar i Sydväst, dvs Danmark är sedan länge med och driver ett sådant förbund i Danmark där de får stadsbidrag för sin verksamhet. Det hela går sådär och fyller ingen större funktion för dem om jag tolkat situationen korrekt.

Vi hoppas dock och tror att tack vare vi redan är medlemmar av SISU ska det underlätta ett RF medlemskap, vilket är att föredra istället för skapande av nya förbund.

IOC

Sportaccord är egentligen den intressanta organisationen, som inte så många känner till. Ett ben i deras verksamhet är IOC. Sportaccord stödjer ex World Mind Sport Games precis som de stödjer sommar eller vinter OS eller Paralympics. De som vill läsa mer om dem hittar dem här http://www.sportaccord.com. De har fler liknande tävlingar för sådant som inte ryms i sommar- eller vinterosprogrammen, men många försöker naturligtvis komma med där istället för att arrangera egna tävlingar.

Det som nu händer…

Vad gäller RF-frågan har vi under det senaste året arbetat med att gå igenom deras medlemsförbund och dess företrädare. Då många av dem har väldigt dålig kunskap om bridgeförbundet är vår målsättning att försöka informera så många av dem som möjligt om vilka vi är och i synnerhet vad bridge är så att de redan på förhand ska ha en uppfattning om det när de ska fatta beslut vid kommande riksidrottsmöte i Karlstad i maj.

Vi kommer väl i Karlstad att ha uppvisningsspel och kampanja på plats, förutom att vi gör det formella som krävs, just vad gäller det sistnämnda är det vad som står närmast på tapeten då vi före den 31/12 ska ha lämnat in alla ansökningshandlingar till RF.

Parallellt med hela detta pågår just nu produktionen av en ny presentationsfilm. Denna är inspelad på klubb, på Svenska Bridgefestivalen och vid Junior VM nu senast i Italien.

Avslutningsvis

Vid förra riksidrottsmötet var för första gången frågan om Bridgeförbundets vara eller icke vara uppe för omröstning. Vår bedömning då var att det hela landade på ca 70/30 till förmån för nejsidan. Frågan kom aldrig upp till rösträkning så det är svårt att sia om vad den egentliga siffran var. Vi hoppas dock och tror att fler stödjer oss denna gång och att det hela ska gå vägen. I väldigt många fall beslutar de, mot bättre vetande och kommer i efterhand och säger, oj – hade vi haft denna kunskap hade vi röstat annorlunda och det är det vi försöker ändra på.

I maj har vi svaret vad som händer denna gång med Bridgen och Riksidrottsförbundet.

Micke Melander