467!

  • Första kladdlappen för SC

467!
Det trodde jag aldrig….sist i den interna tipsligan bland de anställda… Jag är ju iofs negativt lagd men jag trodde att vi skulle landa på runt 350 lag.

Så började det

Fantastiskt trevligt att se att Svenska Cupen behåller sin popularitet i så stor utsträckning!
Idén om tävlingen kom under en gemensam sammankomst där Sveriges, Norges, Danmarks, Islands, Färöarnas och Finlands personal träffades under en helg för att i klartext stjäla idéer från varandra. Träffen blev en framgång och är något vi försöker genomföra vartannat år.
De mindre förbunden såsom Island, Finland och Färöarna har i vissa fall fått bridgerelaterad teknik av de större förbunden, samtidigt som Danmark, Norge och Sverige försöker göra rättvisa byten. Grundtanken är naturligtvis att vi inte skall uppfinna hjulet fler gånger än nödvändigt…ett slags NBU som inte arrangerar tävlingar utan istället utbyter information.

Just Svenska Cupen är ett resultat av dessa möten, i många hänseenden är tävlingen en ren ”stöld” baserad på Danmarks ”Vinoble Cup”. Naturligtvis med en del ändringar för att passa våra medlemmar.
Första kladdlappen kan ni se på bilden ovan, det var utgångspunkten för en tävling som under sitt första år samlade fantastiska 680 lag!

Under min tid hos SBF har jag aldrig varit med om en tävling där deltagarna framför så många åsikter. Min mailbox får nästan lite abstinens om det inte trillar något mail om dagen med idéer eller kritik av såväl det trevliga som det mindre angenäma slaget. Cupen har också bidragit till anslagstavlans fortlevande då den brukar uppmuntra till livliga diskussioner.
Normalt sett brukar mailen handla om att det har gått rent åt pipan med lottningen och att de ansvariga för den borde utsättas för alla möjliga hemskheter, ofta är länkar till spanska inkvisitionen och diverse hemska apparater man använde där bifogade…

Hur går då lottningen till?

På ett ungefär såhär: Alla lag finns inmatade i ett program som lottar efter instruktionerna att det skall tas hänsyn till geografisk närhet men att det är en ren slump vilket lag som får hemma- respektive bortamatch. Efterhand blir ”cirkeln” för varje lag lite större, d.v.s. i omgång ett får man (nästan) säkert möta det lag vars postnummer ligger närmast en själv men sedan utökas möjligheterna för vilka som skall bli ens motståndare.

För att på ett enkelt sätt klargöra varför man kanske inte alltid får möta det laget som finns närmast en själv ens i första omgången kan man som ett förenklat exempel utgå ifrån att det finns fyra lag kvar i cupen, dessa finns i Kiruna, Bromma, Sundbyberg och Malmö.
Troligen så kommer inte de båda Stockholmslagen att mötas i exemplet ovan, och om man (som man naturligtvis gör) ser på det från sitt eget lags perspektiv så är det klart att det skrivs ett argt mail till Roger när man bor i Sundbyberg och får åka till Malmö för bortamatch. Man har ett lag att möta i Bromma men får åka till Malmö, skandal!
Det blir naturligtvis än mer komplext när man har med 467 lag att göra men jag lovar er att vad gäller lottningen så har vi bra koll på läget.

Nyhet

En nyhet för årets tävling är ju att vi kommer att förrätta en livelottning inför finalspelet, något vi hoppas skall röna ett stort intresse.
Det kommer att bli någon som får fyra raka bortamatcher, det kommer att bli någon som får möta ”de där” som alltid vinner för tredje året i rad. Men det kommer också att bli någon som får bortamatch hos Kalle & Greta som gör världens bästa räkmackor till pausfikan, någon som får möta grannklubbens stora stjärnor och upptäcker att de ju var riktigt trevliga…och inte alls oslagbara! Och det kommer att vara någon som träffar nya kompisar som man nästa år åker på gemensam bridgeresa till Cypern med!

Distriktstillhörighet eller klubbtillhörighet har egentligen inget alls med Cupen att göra, däremot brukar vi lägga upp kvarvarande lag i distriktsindelning så gott det går för att det skall vara lättare att få en överblick.

Åsikter är värdefulla

Era åsikter, både de positiva och som inte är fullt lika glada i tonen är vi otroligt tacksamma för. Det är ni som hjälper oss att bli bättre och utveckla Svenska Cupen, har ni åsikter är ni mer än hjärtligt välkomna att skicka dem till >>e-post

Vill ni diskutera med andra tävlingsdeltagare är naturligtvis det enklaste att göra det via anslagstavlan, där kan ni dock inte räkna med några svar från tävlingsledningen.

Ett stort tack till alla er som kommer att göra Svenska Cupen 2015 till ännu ett spännande äventyr, och ett stort lycka till!

Mvh
Roger Wiklund
Tävlingsledningen Svenska Cupen