Captain’s log 1602 Go for Gold

Öppna landslagets kapten PG Eliasson om säsongen som gått och kommande uppdrag.

Denna log publicerades dagen innan fetstivalens start, puffar upp den så att den inte missas.

Tillbakablick

Kan bara konstatera att säsongen 15-16 är Sveriges mest framgångsrika säsong någonsin. Huvudmålet var EM i Budapest men pga att ett antal fuskare uppdagats och stängts av fick Sverige även chansen i VM i Chennai.

Silver för öppna laget i både VM och EM, vilket även kopierades av veteranerna i kombination med att damerna kvalat in till nästa års VM är ett lysande resultat.

Laget till MG (OS) i Worclaw

Tycker jag känner igen att jag blivit lite sen med Captain’s log på senaste tiden men tyckte denna gång att det var bäst att vänta tills strax innan Festivalen så att de flesta bridgespelarna vaknat ur sin sommarslummer.
Hade tidigare meddelat att jag skulle ta ut laget till MG (OS) efter EM. Förutsättningarna har förändrats från tidigare år och i dag finns det fler par som kan styra sin tid mer som de vill vilket i sin tur innebär att jag inte behöver ta så mycket hänsyn till spelarnas ev semestrar etc.

De som läst förra logen kommer kanske ihåg att jag tyckte att den uttagningen var hårfin men
att Rimstedtarnas brutala satsning och resultat gjorde att de fick sista platsen i laget.

De resultat som tillkommit efter uttagningen är SM lag och EM i Budapest. Noterbart var Sylvan – Wrang krossade allt motstånd i SM lag och var klart bidragande till att Juniorerna (Wademark – Selberg, Gullberg – Grönkvist) tog hem titeln. Från EM kan man konstatera att det var en mycket bra laginsats där alla paren gjorde vad som kunde krävas av dem.

Vi har en titel att försvara från MG i Lille för 4 år sedan. Formatet är gruppspel som kvalificerar till 96 brickors knockout för de 16 bästa lagen.

Resultaten i EM var det bästa på många år, paren Nyström – Upmark och Wrang – Sylvan levererade och var ganska självklara val. Rimstedts gjorde en klart godkänd insats men det hade krävts mer för att hålla sig kvar i laget även i MG. Bara att konstatera att konkurrensen är hårdare än på länge.
För övrigt hänvisar jag till Micke R:s utsökta artikel EM enligt Micke R. Helt säker på att vi inom snar framtid ser supertvillingarna tillbaka i öppna laget.

Laget blev som de flesta nog vet:

Frederic Wrang – Johan Sylvan
Fredrik Nyström – Johan Upmark
Niklas Warne – Tommy Bergdahl

Alltså samma lag som kom 2:a i BB i Chennai.

Att jag valde Niklas Warne – Tommy Bergdahl blev ganska logiskt. De har en längre tid levererat bra resultat och har både stabilitet och möjlighet att ruska om motståndarna i en cupmatch.
Vet att de inte var helt eniga med uttagningen till EM och räknar med att de kommer topptrimmade och revanschsugna till Polen.

Bridgeåret 2016-2017

Blir ännu ett späckat bridgeår och iom att alla svenska lagen kvalat in till BB i Lyon nästa år kommer det bli svårt att inte sikta på det mästerskapet även om det ligger mer än ett år fram i tiden.

För landslaget är det dessutom ett NM i Danmark samt de vanliga inbjudningstävlingarna att se fram emot, Slava Neighboure Challange m fl. Räknar med att vi kommer att arrangera NC detta år.

Till NM kommer det att vara möjligt att kvalificera sig baserat på (minst) en uttagningstävling.
Kommer med stor sannolikhet att ställa 2 platser till förfogande baserat på dessa resultat och i samråd med de kvalificerade paren välja ett 3:je par. Kommer att återkomma med format och plats för denna tävling. I år borde intresset vara större än någonsin eftersom detta kan vara en väg in i BB laget. Tidigare års resultat är inte mycket att yvas över: 2015:4,2013:5,2011:2,2009:4,2007:3.
Visserligen har NM hanterats lite som en B-lagstävling där de bästa inte varit så sugna på att spela men med dagens trupp borde det vara dags för en seger.

Allmänna läget Öppna laget

Iom att Bertheau – Cullin bestämde sig för att söka nya partners har grupp A reducerats till två par: Wrang – Sylvan som genomgående haft strålande resultat en längre period samt Nyström – Upmark som svarade på uppmaningen att leverera i ett stort mästerskap.

Peter Bertheau kommer att spela med Simon Hult i en seriös satsning. Hultens juniorpartner Simon Ekenberg kommer att plugga i Lund under året vilket varit en bidragande orsak till den nya konstellationen.

Per-Ola Cullin spelar med en annan junior Johan Säfsten. Jag gillar detta, bör skapa spelglädje och nytändning för både Peter och Per-Ola.

Ett annat par som indikerat en satsning är Mats Nilsland – Lasse Andersson. Mats radar upp framgångar i Danmark och Lasses kapacitet råder det inga tvivel om.

Rimstedts spelar nu proffs i USA och Daniel Gullberg – Mikael Grönkvist radar upp fina lagreslutat. Olle Wademark – Jan Selberg hänger också på med bra resultat. Självklart kommer resultaten i MG att ha stor inverkan på kommande laguttagningar men det är svårt att slå sig in i laget och inte ens spelarna i min lilla Agrupp kan känna sig säkra.

Grupp A

Sylvan – Wrang
Nyström – Upmark

Grupp B

Warne – Bergdahl
Rimstedt – Rimstedt
Wademark – Selberg
Gullberg - Grönkvist
Fredin – de Knijff
Ahlesved – Pettersson

Grupp C Bubblare

Bertheau – Hult
Cullin – Säfsten
Nilsland – Andersson

Med detta sagt vill jag inte på något sätt stänga för andra spelare att i första hand kvala in till NM.
Simon Ekenberg och Adam Stokka har goda meriter även om jag i dag inte ser vilka de skall spela med.

Chairmans och allsvenska kommer förhoppningsvis att ge några svar. Just nu pågår Nationals i Washington och av svenskarna som ställde upp i lagtävlingen är Bertheau (Zagorin) och Nyström – Upmark (Gupta) kvar i round of 16.

Sammanfattning

Upprepar mig: Svensk bridge är starkare än på länge, vilket inte får leda till att vi blir fat and lazy. Konkurrensen inom truppen är stimulerande.
Utrensningen av fuskare bör även ge oss bättre chanser.
Janne Lagerman kommer än en gång att leda laget på plats i Worclaw eftersom jag kommer att spela med veteranerna.

Vi syns i Örebro!

PG Eliasson
Kapten öppna laget