Matchens giv - Rond 11:1

Cullin tog Route 66

I sista omgången möttes tvåan Skalman och trean Harplinge. Den matchen gällde i första hand silverplatsen men Skalman kunde med ett plusresultat kanske också hota ledande Lavec som mötte ett Ebenius Crew med nedflyttningshot över sig.

Första halvlek blev precis så poängknapp som man kan önska mellan två topplag. Pocken Cullin kopplade dock lite grepp för Harplinge genom att ta vägen ned till Texas och Bob Hamman med dennes regel: ”har du ett val, välj 3 sang”:

kn
KDkn98
D63
E983
K54
E1062
kn98
KD7
10873
54
K105
kn1065
ED962
73
E742
42
6
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Michielsen
Wrang
Cullin
Hallberg
1
Pass
1
2
Dbl
Pass
3
Pass
3N
Pass
Pass
Pass

Efter Pockens stöddubbling inviterade Marion och Pocken konstaterade att han nog inte hade rätt hand för 4 men kanske för 3NT,

Spelföringen är inte alldeles självklar efter hjärterfem ut till knekten. Ska man ta eller krypa? Har Syd klöveress vill man nog helst se en andra hjärter i retur, så det är kanske bäst att ta direkt?

Pocken kröp emellertid och stack sedan hjärterkung med esset. Spader till damen fällde Nords knekt och nu var fem spaderstick säkrade. Klöver till handen gick bra.

Men nu då?

Problemet är att Öst måste behålla spaderkung som ingång till handens andra klöver. Då återstår bara ruteress att spela in bordet på för den andra klövern mot handen. Det öppnar i sin tur för straffen om färgen sitter så att försvaret kan ta två ruterstick. Men den risken kan inte undvikas.

Här hamnade nu Frederic Wrang i rampljuset. Kunde han se att straffen var godspelad? I så fall behövde han bara gå upp med klöveress och hämta tre röda stick.

Kanske borde han det. Att Cullin har tre spader vet han, även om spaderkung inte är säker. Men utan den blir det nog ändå straff. Nu kröp han och Pocken hade sitt på det torra.

Vid andra bordet startade budgivningen likadant men i det kritiska läget valde Ahlesved ”Riksettan” 4 i stället.