Micke rapporterar 5 - Spela bridge som en Europamästare

-Bzzzzz, -bzzzzz kom på telefonen sent i fredags kväll. Det betyder vanligtvis att det är någon form av meddelande och mycket riktigt fanns ett nytt sådant att läsa. ”Vill du ha en giv att skriva om var frågan?” Självklart svarade jag och tillade – vi tar den vid frukost imorgon.

Så tidigt lördag morgon klev jag in i frukostmatsalen för att bli serverad följande delikatess av Mikael Rimstedt. Det hela var en kompott av bridgelogik, en nypa psykologi och en skopa tur.

U26 JEM 2017
3
Dkn432
E54
ED72
EDkn10652
87
kn109
3
K984
65
D7
K10986
7
EK109
K8632
kn54
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
O Rimstedt
Nakamuru-Pinder
M Rimstedt
Wilson
1
4
Dbl
Pass
Pass
Pass

Syd spelade ut en hjärter som Mikael vann med bordets ess. När spelföraren därefter spelade spader till tio satte sig Syd att tänka för att plötsligt bekänna med fyran. - Nu fick jag bekräftat vad jag redan trodde från start, dvs. att trumfen satt 4-1, berättade Mikael för mig.

  • Jag kunde jag se vad som skulle komma att ske. Spelar jag spaderess, spaderdam kommer Syd ta för sin kung och vända med hjärter. Då måste jag ta för bordets kung och jag kommer inte tillbaka till handen för att kunna trumfa ut. Det gör att Syd kommer att få stick för spadernio ”en passant”…

För att motverka detta spelade Mikael Rimstedt klövertre i stick tre, Syd lade lågt och Nord vann för damen. Väl inne fann inte Nord att vända med hjärterdam, utan försökte girigt ta för klöveress…

Detta resulterade i att spelföraren kunde stjäla, spela spaderess, spaderdam som Syd vann för sin kung och den förväntade hjärtervändan kom som ett brev på posten. Skillnaden var att nu kunde spelföraren ta för hjärterkung, stjäla en klöver och trumfa ut.

Det hela avslutades med en lyckad rutermask för tio stick och 590. Det var 12 IMP till Sverige då Ida och Mikael Grönkvist tagit en bet efter samma utspel i det slutna rummet då man mötte Skottland.

Så tänker och spelar en Europamästare!

Alla Micke rapporterar | Alla nyheter från Junior-EM | Officiell hemsida