Micke rapporterar 4 - Dyrt utspel kostade guldet

Igår eftermiddag/kväll spelades som bekant finalen mellan Ryska Mnepo och transnationella Rosenthal (med svenska Upmark-Michelsen) i Öppna EM Lag mixeden. Efter en otroligt spännande och välspelad final drog till sist Mnepo det längsta strået och bärgade guldet till Ryssland.

Det var dock ingen lätt färd, och hade det varit ett travlopp eller långlopp i löpning så hade det varit två lag som hela tiden övertog varandra i ledningen.

Exempelvis var ställningen 61-66 till Rosenthal med fem brickor kvar att spela. Rosenthal vann dock ett etta och en sjua på de två följande brickorna för att överta ledningen med 69-66. Då slog Rosenthal tillbaka med 12:a och hade satt sig på guldmedajerna igen med 69-78 med två brickor kvar att spela. Den näst sista given gjorde att Mnepo vann en IMP när Upmark provade att underspela ett ess i utspelet.


I princip handlade det hela om att spela ut rätt kort, säg att det går 1NT till höger, pass av dig och 3NT till vänster du har:

432
J105
K9865
K9

Vad spelar du ut?


Så här såg sista given ut:

D109
K9764
3
E754
EKkn85
32
Ekn4
D64
432
kn105
K9865
K9
76
ED8
D1072
kn1083
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Rudakov
Zur-Campanile
Rudakova
Willenken
Pass
Pass
1NT
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass

Väst
Nord
Öst
Syd
Michielsen
Matushko
Upmark
Gulevich
Pass
Pass
1NT
Pass
3
Pass
3
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass

Upmark fick hjärterknekt ut från Gulevich och var chanslös att på något sätt kunna gå hem. I ett tappert försök att ändå lyckas resulterade det hela i tre bet och 150 till ryssarna.

När så Willenken hade samma uppgift i det andra rummet provade han den gamla klassikern ”longest and strongest och spelade ut rutersex! Spelföraren vann för rutertio i bordet och slog en direktmask i spader, när den gick bra och spadern bröt 3-3 var det en enkel sak för spelföraren att helt enkelt ta för sina spader och godspela ett ruterstick för det nionde sticket.

11 IMP till Mnepo gjorde att de till sist vann matchen med 81-78 i en mycket dramatisk match. Har du BBO kan du gå till Vugraph arkivet för att se om den i efterhand. Rekommenderas!

Om du undrar över budgivningen så spelade Upmark-Michelsen med nån form av Muppet Stayman som blir allt populärare i internationell bridge. Principen är att 3 klöver frågar efter femkorts högfärg och svaren är lite annorlunda. Tex visar 3 ruter någon eller båda högfärgerna, direkta 3 spader 5 kortsfärg och 3NT dito i hjärter. Googla Muppet Stayman om du vill veta mer.

Noterbart är att just Johan Upmark vann brons i samma tävling vid föregående öppna EM i Tromsö. Nu blev det som bekant silver och kanske fyller han sin medaljhylla med lite guld för att komplettera samlingen nästa gång tillfälle ges.

Igår kvalspelades det också i Öppna EM Par Mixed. Kinesiska Zheng-Wang vann kvalet med 60.81%. För våra svenska deltagare kom Bylund-Strömberg på 70e plats med 52.66%, Johansson-Bolaños 77:a och Efraimsson - Zack-Efraimsson 81:a. Alla de gick till semifinal A. Vilket de första 92 paren gjorde oturligt nog för Oppenstam-Nilsson som hamnade på 93:e plats.

Övriga svenskar återfinns på lägre placeringar i den 262 par stora kvaltävlingen. Det är dock inte över helt för dem. Övriga spelar nämligen semifinal B och där kommer de sex främsta till sist att flyttas upp till själva finalen!

Som de säger i Danmark ”It aint over until the…”