Juniorbridge på S:t Erik!

Rikslägret är över och så även den juniorkurs som har pågått i S:t Eriks klubblokal sedan höstlovet. Kursen sponsrades av Juniorfonden samt Magnus Göranssons minnesfond. Totalt var det 15 juniorer som tog sig igenom hela kursen som gick igenom Nya Bridgeskolans grundkurs A+B, m.a.o. öppningsbuden, högfärgsfråga, överföringar, utspel, markeringar, stenbergs, essfråga, upplysningsdubbling och inkliv. Dessutom fokuseras det en del på spelföringstekniker såsom att lägga upp en spelplan (inte det lättaste här i världen), maska, korsstöld m.m. Ungdomarna har alltså haft fullt upp under de tillfällen vi setts.

Kursens upplägg var inte särskilt avancerad. Vi började efter höstlovet och körde enbart minibridge fram till jullovet för att alla skulle få grepp om själva spelet. Mycket fokus låg då på spelföraren. Efter jullovet introducerades budgivningen och vi gick framåt i ett mycket raskt tempo så när påsklovet kom var vi klara med alla kapitel. Tillfällena har sett ut på ungefär samma gång varje vecka: jag som lärare har gått igenom lektionen tema (max 15 minuters prat) och sedan har ungdomarna fått spela färdiglagda brickor medan jag fortsatt undervisningen vid borden.

Det brukar nämligen vara lättare att förstå hur markeringar fungerar om läraren visar det när det händer i praktiken än om läraren målar upp exempel på tavlan (i alla fall för de yngre). Om jag som lärare frågar alla vid bordet ”Vad betyder det när öst spelar ut det där kortet?” så kommer alla fundera på det och sedan komma fram till ett svar tillsammans. Det ger även ungdomarna verktygen att i framtiden självständigt kunna ställa samma frågor till sig själva när de stöter på problem vid bridgebordet.

Kursen avslutades med att alla som ville/kunde fick följa med till Rikslägret där de fick spela mer bridge än de någonsin gjort förut. När man är van vid att spela 13-16 brickor på tre timmar blir det en ordentlig utmaning att helt plötsligt spela 18 brickor på samma tid. Här märks en tydlig åldersskillnad. De yngre orkar 18 brickor på tre timmar på förmiddagen men efter lunch tar det sedan stopp efter 6-8 brickor medan de äldre klarar av 18+18 utan större problem.

Överlag verkar deltagarna nöjda och många frågor såsom ”Vad händer nu?”, ”När är nästa tillfälle?” och ”Är det verkligen slut nu?” har ställts. Ett väldigt roligt resultat förstås och planen är att fortsätta under fredagarna och med lite tur kan vi få igång en till kurs nästa höst.