WO-nyheter för Svenska Cupen 2017

I samband med Svenska Cupen 2016 noterade Organisationskommittén att det blev väldigt många WO-matcher och framförallt i ett sent skede av tävlingen, trots att de flesta borde ha varit mycket väl motiverade om att försöka gå till final för att kunna ta del av prispengarna. Detta har föranlett att beslut fattats om förändringar som förhoppningsvis ska leda till färre WO-matcher kommande år.

När dessa WO-matcher (2016) granskades under lupp kunde vi konstatera att en av de bidragande orsakerna var att bortalaget inte kunde få ett lag till spel under någon av de dagar som hemmalaget föreslog, oftast beroende på att det parallellt var förknippat med en längre resa som i vissa fall till och med kunde komma att kräva en övernattning om man inte var beredd att resa i nattens mörker. En annan anledning var att lag spelat med otillåten spelare, vanligtvis att man inte erlagt medlemsavgiften.

Spel med otillåten spelare

Om vi börjar med den sistnämnda frågan, kommer Svenska Bridgeförbundet att inför omgång fem (det är då det är aktuellt med tanke på att det varit/är sommar och nytt verksamhetsår) att påminna samtliga lagkaptener vars lag kvarstår i Svenska Cupen om vikten av att de kontrollerar att sitt lags medlemmar har erlagt medlemsavgift, så man inte riskerar spela med otillåten spelare. Samma påminnelse kommer att gå ut inför omgång ett.

Med det hoppas och tror Organisationskommittén att vi eliminerat dessa WO-matcher. I grunden kommer det alltid att vara den enskilde spelaren/medlemmens ansvar att tillse att man erlagt sina avgifter.

Inbjudningar till match

Låt oss börja med att kika på hur regelverket såg ut för 2016:

4.3.1 Generellt
Lag skall vara samarbetsvilliga och tillmötesgående för att finna speldatum så att match kan komma till stånd.

4.3.2 Ronderna fram t o m Round of 32
I ronderna fram till och med Round of 32 är det upp till det lag som i matchen benämns hemmalag att bjuda in det lag som benämns bortalag, till match och erbjuda dem tre olika datum. Sådan inbjudan ska sändas till bortalaget senast fyra kalenderdagar in i aktuell spelperiod. Om så inte skett har bortalaget vunnit på walk over. Om bortalaget erhållit inbjudan till match, men inte svarat inom fyra kalenderdagar från det att inbjudan skickades ut, har hemmalaget vunnit på walk over.

Inbjudan ska sändas via e-post för att, vid eventuella tvistemål, det ska kunna säkerställas vid vilken tidpunkt den sänts ut. De föreslagna speltillfällena ska företrädesvis vara kvällstid måndag-torsdag. Lag skall dock ha en tillmötesgående inställning till helgspel, framförallt vid de tillfällen det tillresande laget har betydande reslängd/-tid. Vid matcher där betydande reslängd/-tid förekommer, äger tävlingsledningen rätt att besluta att matchen spelas på en ort någonstans mittemellan, så att båda lagen får ungefär lika lång reslängd/-tid. I ronderna fr o m Round of 16 gäller av Förbundet fastställda speldatum och spelplats för de respektive stegen i slutspelet.

Kort sammanfattat kan man säga följande:
I grunden ska man alltid göra sitt yttersta för att finna ett speldatum så att matchen kan spelas och avgöras vid bridgebordet och inte på något annat vis. Vidare har hemmalaget haft fyra dagar på sig att bjuda in bortalaget. I denna inbjudning ska man lämna minst tre datum under aktuell spelperiod och med olika veckodagar, samt mot slutet vara beredd på att det kan komma att ske på helg eller annan ort.

För 2017 ser regelverket ut som följer:

4.3.1 Generellt
Lag skall vara samarbetsvilliga och tillmötesgående för att finna speldatum så att match kan komma till stånd.

4.3.2 Ronderna fram t o m Round of 32
I ronderna fram till och med Round of 32 är det upp till det lag som i matchen benämns bortalag att bjuda in det lag som benämns hemmalag, till match och erbjuda dem tre olika datum. Sådan inbjudan ska sändas till hemmalaget senast fyra kalenderdagar in i aktuell spelperiod (för spelperioder se tabellen till vänster). Om så inte skett har hemmalaget vunnit på walk over. Om hemmalaget erhållit inbjudan till match, men inte svarat inom fyra kalenderdagar från det att inbjudan skickades ut, har bortalaget vunnit på walk over.

Dock, om de båda lagen är överens är det tillåtet att spela matchen, om matchdatum infaller inom aktuell spelperiod. Inbjudan ska sändas via e-post för att, vid eventuella tvistemål, det ska kunna säkerställas vid vilken tidpunkt den sänts ut. De föreslagna speltillfällena ska företrädesvis vara kvällstid måndag-torsdag. Lag skall dock ha en tillmötesgående inställning till helgspel, framförallt vid de tillfällen det tillresande laget har betydande reslängd/-tid. Vid matcher där betydande reslängd/-tid förekommer, äger tävlingsledningen rätt att besluta att matchen ska spelas på ort och/eller speldag inom aktuell spelperiod. I ronderna fr o m Round of 16 gäller av Förbundet fastställda speldatum och spelplats för de respektive stegen i slutspelet.

Detta betyder:
Att istället för att hemmalaget får all ”makt” kring matcherna har bortalaget fått en möjlighet att vara med och bestämma när matcherna ska spelas genom att de får förslå datumen när man ska spela. Förhoppningen är att detta ska kunna medföra att det blir betydligt färre WO-matcher också av denna art när det trots allt är de som kommer att få sätta av den största tiden då man också har eventuell restid ovanpå själva matchtiden. I övrigt är reglerna desamma och man ska ha alltid komma ihåg att den generella regeln vad gäller inbjudan till match är att vara samarbetsvilliga och tillmötesgående vilket ibland kan innebära att man kan behöva måsta föreslå fler än tre datum för att få match till stånd.

Avslutningsvis

Vi är väl medvetna om att det kan vara så att hemmalag bara har tillgång till en lokal vissa veckodagar osv. Förhoppningen är att hemmalaget antingen finner annan spellokal eller att de båda lagen kan lösa problemen som eventuellt uppstår på tu man hand. Det är dock så att väldigt många av de matcher som spelas, faktiskt inte alls spelas på en bridgeklubb utan hemma hos någon av hemmalagets spelare – varvid frågan inte alls är ett problem.

Med detta i bagaget hoppas Organisationskommittén att antalet WO matcher i Svenska Cupen anno 2017 ska bli betydligt färre och förhoppningsvis inga alls.

Micke Melander
Organisationskommittén