Micke rapporterar 6 - IBPA pris till Måns Berg

  • Måns Berg - vann pris för bästa försvar!
  • Diplomet som överlämnades
  • IBPA mötet...

IBPA (International Bridge Press Association) delar varje år ut priser för diverse olika anledningar. De främsta brukar vara bästa budgivning, spelföring och försvar. Idag var det dags igen och i år vann Måns Berg pris för bästa försvar i en artikel han skrev till vår svenska bulletin vid förra årets bridgefestival.

Övertecknad ringde upp Måns Berg efter förra årets festival, berättade om IBPA och att han borde översätta sin artikel och skicka in den till dem för att få det hela publicerat då det var en sensationellt bra giv, som borde få större läskrets.

Måns skruvade på sig och kom aldrig till skott. Jag skickade då ett mail till honom och sade att jag gör det då jag ändå ”måste” rapportera som jag alltid för från festivalen kring hur det gått allmänt, vem som vunnit Chairmans Cup etc. Därför kom given med i IBPA bulletinen och idag blev den belönad med såväl diplom som en ringa summa amerikanska dollar…

Här är vad som hände:

E8
4
kn86532
E983
75
D1073
E109
KD106
Dkn10632
E
KD7
kn74
K94
Kkn98652
4
52
6
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Fredrik Nyström
Thomas Andersson
Dennis Bilde
David Probert
1
1
2
Dbl
3
3
4
4
Pass
Pass
Dbl
Pass
Pass
Pass

Nyström spelade ut ruterfyra som gick till två, nio! och spelförarens kung. Bilde förutsåg nämligen vad som skulle komma att ske om han gick upp med esset för att ge sin partner en stöld i färgen, spelföraren hade då dragit trumfen och tagit alla sina ruter för elva stick!

Genom att behålla ruteress hade han kontrollen över färgen. Vad som sedan hände var att spelföraren spelade en trumf till bordets ess och ännu en rond till handen och Nyströms kung. Nyström skiftade nu till klöver och då spelföraren lade lågt vann Bilde för kungen. Ruter till stöld följde och ännu en klövervända genom bordet. Vilket gjorde att spelföraren var tvungen att förlora till ännu en klöver och ruteress för två bet!

Av 72 spelförare i 4 spader lyckades 62 av dem gå hem i kontraktet, det helt normala var att ruter spelade ut till ess och att en stöld gavs till partnern. Det är noterbart att speföraren självklart kunde gått hem i sitt kontrakt genom att maska i spader när Väst inte fann det dödande klöverutspelet.

Brilliant försvar Dennis Bilde och artikel av Måns Berg. Vi gratulerar!


Läs alla Micke rapporterar | Läs alla nyheter från World Bridge Games