OS i Wroclaw

Här hittar du information och länkar till det mesta du kan behöva för att följa de svenska lagens framfart i WBG/OS.

Officiella OS-sidan | Vår OS-sida | Resultat/Running scores |Micke rapporterar | BBO |Tidsschema BBO|

Mästerskapen avlöser varandra med rasande fart och nu är det dags igen.
Söndag, 4 september, inleds spelet i WBG/OS i Wroclaw, Polen.
Sverige representerar med lag i alla fyra klasser, mixed, dam, senior och öppen klass.

Micke Melander kommer att arbeta för wbf:s bulletin under mästerskapet och passar då på att skicka hem Matchens giv till vår hemsida.
Resultat från Sveriges matcher kommer att redovisas på vår minisajt för wbf-arrangemang och lagen kommer att skriva en lägesrapport samt posta lite bilder varje kväll.
Förutom rapporter och sammanfattningar via vår minisajt kan spelet följas så gott som live via running scores från den officiella hemsidan och via BBO. (Länkar högst upp och längst ned på sidan)

Sverige börjar bli bortskämda med medaljer och vi håller tummarna för ytterligare fina placeringar i OS där vi är regerande mästare i öppen klass.

Under den andra veckan spelas även öppna VM Par där vi har två svenska par till start i öppen klass
Mikael Rimstedt - Ola Rimstedt
Peter Bertheau - Simon Hult

Och ett par i mixedklassen
Agneta Oppenstam - Håkan Nilsson

Följ lagen/paren, håll tummarna och glöm inte bort att jobba lite emellanåt Wink

Heja Sverige!

Öppen klass

Sveriges ställer upp med silverlaget från VM i Chennai.
I öppen klass deltar 54 lag som delats upp i tre grupper.
En round robin över 16 brickor/match spelas inom gruppen och fem lag från varje grupp + bästa sexan går vidare till slutspel med KO-matcher över 96 brickor.

Laget består av:
Fredrik Nyström - Johan Upmark
Tommy Bergdahl - Niklas Warne
Frederic Wrang - Johan Sylvan
Kapten: Jan Lagerman

Samtliga deltagande nationer kan ni se via denna sida

Kaptenen inför OS
Med tanke på silvermedaljer i de två senaste stora mästerskapen, VM i Chennai och EM i Budapest, borde vi kanske ha höga förhoppningar. Det har vi nog också.
Men förväntningarna på att vi ska åka dit och hämta hem medaljer av ädla valörer borde vi kanske inte ha. Det kommer som vanlig att bli stentufft och en lång krokig väg till finalerna.
Sverige har förvisso spelat bra dessa två senaste mästerskape, men vi har haft en hel del röta också, som i gruppspelet i Indien då vi gick vidare med 0,11 VP från gruppspelet efter ett makalöst upplopp i sista gruppspelsmatchen. Minns att även i Lille för fyra år sedan var det långtifrån klart inför sista dagen att vi skulle gå vidare.

Nu har vi samma lag som i Indien och det känns bra då alla känner varandra och vi kommer att ha en bra lagsammansättning och kemi.
Lottningen med tre grupper varav 5 går vidare (dessutom bästa sexan) till åttondelsfinal är ny. Det känns som om vi bör ha hyggliga chanser att klara oss genom det nålsögat. Vad som händer sedan är omöjligt att sia om så det låter jag bli. Tidigare brukade man säga att svenska lag kan inte spela cupmatcher. Efter Lille för fyra år sedan och Chennai i höstas så tror jag kanske att vi släppt det oket.
De lag vi konkurrerar med om de fem första platserna bör vara i slumpvis ordning:
Kina, Ungern, Canada, Danmark och Irland.
Nederländerna tar jag för givet kommer att vara med.
En grupp som inte är den svåraste, men heller inte så enkel att man bara åker ner och tar sig vidare.
Håll tummarna för nu drar det snart igång.
/Jan Lagerman

Senior

Även här ställer vi upp med silverlaget från VM i Chennai.
I seniorklassen deltar 24 lag.
En round robin med 12-brickorsmatcher ska decimera fältet till 16 lag som sedan går över i en slutspelsfas med KO-matcher över 96 brickor.

Laget består av:
Sven-Åke Bjerregård - Anders Morath
PG Eliasson - Johnny Östberg
Björn Wenneberg - Göran Selldén
Kapten: Tommy Gullberg
Coach: Carina Wademark

Samtliga deltagande nationer kan ni se via denna sida

Kaptenen inför OS
Efter silver i VM i Chennai (Indien) 2015 och silver med guldvittring i EM i Budapest (Ungern) 2016 är det lätt att drabbas av hybris och tro att seniorlaget ska slåss om de ädlaste medaljerna i OS (som jag kallar det). Nu är det dock så att det är mycket som ska stämma för att man ska komma på prispallen.

Vårt lag kommer att klara av att gå till slutspel (16 lag). Sedan borde vi rimligen ha stora chanser att avancera ytterligare några omgångar i den avslutande cupen.

Blir det medalj kommer jag att jubla och jag inbillar mig att många i laget gör detsamma. Men jag vet att alla inom sig bär med sig en dröm om guld. Men då måste allt stämma.
/Tommy

Dam

På damsidan hittar vi förutom två ordinarie par en ny parkonstellation i mästerskapssammanhang.
Ida och Emma spelar dock frekvent i Stockholms ligaspel samt i allsvenskan. När deras ordinarie partners har förhinder har de valt att spela detta mästerskap tillsammans.

I damklassen deltar 36 lag som delats upp i två grupper. En round robin över 16 brickor/match spelas inom respektive grupp och åtta lag/grupp går vidare till slutspel med KO-matcher över 96 brickor.

Laget består av:
Kathrine Bertheau - Pia Andersson
Maria Grönkvist - Catharina Ahlesved
Emma Övelius - Ida Grönkvist

Kapten: Andreas Könyves
Assisterande kapten: Börje Rudenstål
Coach: Carina Wademark

Samtliga deltagande nationer kan ni se via denna sida

Kaptenen inför OS
Vi är ett relativt nytt gäng. Förutom ett nytt kaptenskap har vi ett ”gammalt”, beprövat par och 2 relativt nya, eller i alla fall nygamla konstellationer. Jag tror att det är det absolut bästa lag vi kan ställa på startlinjen med givna förutsättningar. Jag tycker mig känna en väldigt positiv atmosfär i truppen och samtliga verkar väldigt taggade inför uppgiften. Det har tränats både parvis och gruppvis och det verkar som om man är rätt överens om och förtrogen med sina metoder.

Prestationsmässigt skulle jag se det som ett klart misslyckande om vi inte går vidare från gruppen. Sedan har damlaget av tradition alltid haft svårt med utslagsmatcher. Oklart varför, men det är givetvis dags att byta tradition. Målet är förstås final, men realistiskt hoppas jag på minst kvartsfinal.
Stämningen i truppen är god. Alla tycks trivas med varandra. Jag hoppas att det för samtliga medverkande kommer att bli en positiv upplevelse man kommer att minnas med glädje. Börje vill gärna tillfoga att man skall vara sparsam med grönsakerna.
/Andreas

Mixed

Mixed är en ny klass där Sverige ännu inte har ett lag med kapten och coach som tar ut och servar laget.
Intresserade spelare fick ansöka om att få representera Sverige och betalar såväl sina startavgifter som uppehållskostnader själva.

Laget består av:
Anna Zack-Efraimsson - Bengt-Erik Efraimsson (playing captain)
Ylva Pyykkö - Anders Erikson

Samtliga deltagande nationer kan ni se via denna sida

Kaptenen inför OS
Vi åker till Polen med två samspelta par och har förhoppningsvis en fördel jämfört med många av motståndarna som kanske inte lirar ordinarie tillsammans.
Bägge paren kommer att bjuda mycket då vi har aggressiva system och förhoppningsvis kommer vi att vara svåra att hantera för fienden.

Vi räknar med att kunna ta oss in bland top 16 och väl i cupen kan vad som helst hända.
Jag möter gärna Holland så sent som möjligt i tävlingen då min bedömning är att de är vårt starkaste motståndarlag.

En nackdel för både oss och Holland skulle kunna vara att vi spelar på två par vilket kan bli jobbigt i slutet av tävlingen om vi går så långt som vi hoppas.

Hur som helst så åker vi till Polen med stora förhoppningar och jag kommer att uppmana mitt team att vi skall se till att ha roligt för då trillar poängen också in.

Mvh
Esset

Officiella OS-sidan | Vår OS-sida | Resultat/Running scores |Micke rapporterar | BBO |Tidsschema BBO|