Captain’s log 1603

Guldet blev till sand.

MG Wroclaw

Vi åkte med höga förhoppningar och allt såg bra ut. På förhand tyckte vi att vi hamnat i en lätt kvalgrupp. Nu visade det sig att så inte var fallet. Österrike och Spanien överraskade stort i vår grupp och tog 2:a resp 3:e platsen i gruppen, efter Nederländerna men före Sverige. Vi var dock aldrig riktigt hotade på upploppet (5 lag direktkvalificerade) och allt kändes bra.

Lottningen inför knockout (16 lag) såg ganska tuff ut men så är det, nu fanns inga lätta lag kvar.
Första matchen mot Japan vanns komfortabelt. Noteras kan att 5 av de 6 lag som gick vidare från Sveriges grupp överlevde första ronden.

Polen i kvartsfinalen var ingen drömlottning och det är bara att konstatera att de blev för svåra än en gång. Vi hade hoppats på revansch för förlusten i VM-finalen men den får vänta. Även denna gång blev det en väldigt hård match där polackerna vann med 23 imp över 96 brickor. Sverige tog ledningen och matchen var helt jämn med drygt 20 brickor kvar. Bara att konstatera att det är små marginaler som avgör när motståndarna är av yppersta världsklass.

Efteranalys

Har haft debriefing med Janne Lagerman och representanter för de involverade paren. Förhoppningsvis har vi lärt oss något. Eftersom alla spelare måste vara 100% säkra på att det de kommunicerar med mig är helt konfidentiellt går jag inte in på några detaljer. Möjligen har vi ledare (jag och Janne) inte lyckats helt med våra förberedelser inför mästerskapet.

Vi kommer att dra lärdom av detta. Under mitt ledarskap har laget, enligt min mening matchats lite hårdare än av tidigare kaptener. Vi kommer att fundera på hur detta skall kommuniceras inför kommande mästerskap.

Resultatet i sig är inget att skämmas över men vi har blivit bortskämda med fina placeringar och förhoppningarna var högre.

Uttagningstävling till NM 10-12/2 2017

Som jag nämnde i förra loggen kommer det att bli en uttagningstävling till NM. De 2 främst placerade paren, som innan tävlingen meddelat att de kan och vill spela NM, kommer att tas ut. Dessa par kommer att kompletteras av ett tredje som primärt kommer att tas ut av mig i samråd med dessa par. Tidpunkt är nu bestämd men jag ber att få återkomma med plats när detta är bokat. Med stor sannolikhet kommer tävlingen att hållas i Stockholm/Uppsala området.

Initialt hade vi en idé om att göra en gemensam tävling tillsammans med seniorer och damer men sedan detta upplägg vuxit har jag kommit fram till att standarden i en sådan tävling skulle bli för ojämn för att jag vill ha det som en direktavgörande uttagning till öppna NM. Inte helt omöjligt dock att jag kommer att komplettera startfältet med några utvalda par ur dam -och seniortruppen.

Formatet kommer att bli enligt tidigare upplägg på Tofta dvs relativt långa matcher ca 10-12 brickor mot varje par omvandlat till en 20-0 skala. Räknar med att börja spelet på fredag em och sluta inte alltför sent på söndag. Deltagande i denna tävling kommer inte att vara helt öppen utan par som befinner sig utanför landslagstruppen får anmäla intresse till mig för att få starttillstånd. Vissa omkastningar i paren har ju skett så nya intressanta par är särskilt välkomna.

Allmänna läget öppna laget

Spelårets huvudmål är naturligtvis Bermuda Bowl i Lyon 12-26/8.
Tänker inte gå in på någon djupgående analys av de olika parens insatser i Wroclaw men kan bara konstatera att Wrang – Sylvan levererade synnerligen bra under roundrobin.

Min A grupp står fast och innehåller förutom dem Nyström – Upmark, som även om vi inte ser dem spela så mycket på hemmaplan har den internationella rutin som är så viktig i denna typ av tävling. Även om dessa par inte skall vara helt säkra på att delta i Lyon ligger de bra till förutsatt att de fortsätter att spela och bygga sitt partnerskap. Tänker mig ett NM-lag utan dem för att ge övriga bättre chans att kvalificera sig men ser ytterst gärna att de ställer upp i uttagningstävlingen för att förhoppningsvis höja standarden.

Konkurrensen om den helt öppna 3:e platsen i BB laget är dock hårdare och mer oviss än på länge. Bertheau – Hult har anslutit till den jagande B gruppen efter sin finalplats i öppna parmästerskapet i MG samt hårdträning på hemmaplan. Sätter ett litet frågetecken rörande Cullin – Säfsten och ett större efter Nilsland – Andersson som gjorde en ansats under festivalen.

Kommande tävlingar:

  • Allsvenskan
  • Svenska Cupen
  • Champions Cup Skalman
  • Uttagningstävling
  • NM
  • Nationals
  • Andra Guld eller internationella tävlingar
  • Träningsvilja

Kommer att bidra till uttagningen som jag räknar med att ha klar i god tid innan mästerskapet så vi kan förbereda laget ordentligt denna gång.

Grupp A
Sylvan – Wrang
Nyström – Upmark

Grupp B - utan inbördes ranking
Ahlesved – Pettersson
Bertheau – Hult
Cullin – Säfsten ?
Fredin – De Knijff
Gullberg - Grönkvist
Rimstedt – Rimstedt
Wademark – Selberg
Warne – Bergdahl

Sammanfattning

Även om MG blev en smärre missräkning är Sverige representerade i öppen, dam samt seniorklassen i Lyon, misstänker att det kan vara första gången.
Juniorernas framfart är även den välkänd. Daniel Gullberg lämnar i år juniorklassen men steget till öppna laget är mindre än på många år. Än en gång tack för ett gediget jobb till alla som bidragit till att det tidigare väldigt svåra steget mellan junior och öppna laget har minskat och att de ’etablerade’ paren får känna på verklig konkurrens underifrån.

PG Eliasson
Kapten öppna laget