(O)Intressant giv från Öppna JVM lag

Dags att öva lite spelföring för att se om du lyckas bättre än vad Mikael Rimstedt gjorde på följande bricka:

Öppna JVM Lag
Opatija, Kroatien,
2015-08-26
ED83
kn2
K53
ED83
kn
3
108
104
EK10754
D96
62
65
D
E2
Nord
Öst
Syd
Väst
4
Öst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Aydogdu
Ola Rimstedt
Gokce
Mikael Rimstedt
Pass
2
Pass
2NT
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Väst spelade ut spadersex enligt 10-12 varvid följande händer; du bekänner lågt från bordet, Öst vinner för knekten för att returnera en ruter som går till Väst ess. Väst fortsätter med mera ruter varvid du går upp med bordets kung som vinner sticket.

Du bestämmer dig för att ge dig i kast med att försöka lösa trumfen och slår en trumfmask som inte lyckas, Väst vinner med hjärterdam och fortsätter med spaderfem. Hur maximerar du dina chanser till hemgång då du redan förlorat tre stick?


Hela given såg ut så här:

ED83
kn2
K53
ED83
Kkn2
963
kn108
10754
104
EK10754
D96
62
9765
D8
E742
Kkn9
Nord
Öst
Syd
Väst
4 -1
Öst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

Mikael Rimstedt spelade på dubbelmasken i spader och gick en i diket. En bättre spelplan var sannolikt att gå upp med spaderess, stjäla en spader på handen. Om nu spaderkung faller har man tio stick. Såg man inte till någon spaderkung, kan man dra trumfen i botten och nå följande trekorts slutläge:

D
ED
7
62
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

Om nu Väst hade båda de svarta kungarna, är han skvisad då sista hjärtern spelas. Om inte, får man helt enkelt förlita sig på en klövermask.

Given var mer dramatisk än så i matchen mellan GreSwe Axon och NoName. På andra bordet spelade Kaplan/Oikonomopoulos försvar mot samma kontrakt. En lurig Kaplan valde att underspela ruteress i utspelet och servade ruterfyra enligt 10-12 som gick till tre, tio och spelförarens dam. Spelföraren provade nu klövermasken som gick bra och det såg onekligen mycket lovande ut för den turkiska spelföraren som i nästa stick valde att släppa runt hjärterknekt som förlorade till Kaplans dam.

Väst som för länge sedan insett att detta utspel inte var något av hans bästa i karriären fortsatte blixtsnabbt med ännu en låg ruter! Seker som inte för en sekund trodde att Väst hade esset bekände lågt varvid, Öst vann för knekten och returnerade en ruter till Västs ess. Kaplan fortsatte med spader genom bordet och ridå ned för den turkiska spelföraren då spadermasken inte gick. Inte heller hade Syd någon skvis att spela på när han bara hade svarta åttor som hotade.

Det är vad man kan kalla för ointressant likabricka…