Uppdatering Juniorlandslagstruppen

Här följer lite info om planerad verksamhet för våra landslagsjuniorer.

Det gick ju (mer än) bra för oss i somras med inte bara tre Guld (två i EM för lag, ett i VM för par) utan även vidaregång till VM för samtliga deltagande svenska lag.

Vi har därmed två mål för säsongen:

1- Fortsätta med utvecklingsarbetet för alla juniorer som är intresserade av att någon gång (nu eller senare) kandidera till en juniorlandslagsplats.

2 – Trimma de lag som ska spela VM nästa år.

Min analys efter förra året är att skillnaden i spelstyrka mellan de olika klasserna inte minskar, även om alla blir bättre. Vi har ett U26 som i det mesta kan matcha ett ”open”-lag (ursäkta att jag å lagets vägnar är lite kaxig), ett U21-lag som nu trampat ur barnskorna och börjar konkurrera på allvar, men är ett stycka bakom, samt ett U16-lag med stor potential men med ganska lång startsträcka.

Det gäller att både trimma lagen efter deras respektive nivå och att hålla kvar den fina sammanhållningen i hela truppen som råder sedan några år tillbaka. Till detta kommer en klar svårighet att finna tidpunkter då alla, framför allt U26 som i många fall har uppdrag utanför Sverige, kan komma på sammandrag.

Med allt detta i åtanke bestämde jag mig för att ställa in höstens traditionella truppläger och i stället satsa på klass-visa åtgärder. Detta kommer säkerligen att gynna landslagsparen mer än andra i truppen, och det får vi leva med. Dock ska sägas att de flesta i truppen som inte spelar i landslaget bor i Varberg med omnejd, och där ägnar som bekant Janne Malmström och hans medhjälpare mycken tid åt sina juniorer. Man kan inte nog berömma BK Albrekts och Janne (världshistoriens ende dubble ”Årets Ledare” i Sverige) et al!

Med klass-visa menas U26, U21 och U16. Efter kontakter har det framkommit att vi saknar satsande personer i klassen U26w, troligtvis då möjliga kandidater ser att det inte finns underlag för ett helt lag.

I vår kommer det traditionella lägret äga rum 27-29 april, och vi har tursamt nog fått BK Albrekts att återigen vara värdar!

Glädjande är att vi dels fått en något utvidgad budget från SBF, dels att vi har nästan 80 000 kr kvar i Truppfonden! Dessa pengar ska vi nogsamt spendera på bra aktiviteter!

U26: Förutom egen träning och inte minst spel i S:t Eriks liga (en av världens hårdaste) kommer en utmanarmatch att spelas helgen 4-5 november mellan Europamästarna å ena sidan och seniorparen Selldén-Wenneberg, Östberg-Bjäring och det nykomponerade satsande paret Morath-Eliasson å den andra. Matchen spelas live på S:t Erik och det blir både BBO-utsändning och en vugraph på plats. En frivillig entréavgift kommer att tas, vilken går till truppfonden.

U21: Hela laget åker till Helsingfors helgen 24-26 november för att möta duktiga finska U21, ett lag som inte gick så bra i EM, men som vi hade en hård slutfight mot i JNM i påskas. De två ordinarie paren har fasta träningsdagar 1-2 gånger i veckan, och femteman Teo är aktivt involverad - en nödvändighet för att han ska kunna fortsätta sin mycket viktiga roll i laget.

U16: Kathrine och Peter Bertheau inhyste alla 6 i landslaget den 13-15 oktober då ungdomarna fick såväl teoretisk som praktiska duvningar och sedan fick spela en hel del, både med ”sig själva” och med några elitspelare.

Janne Malmström har aktivitet varje måndag och fredag (otroligt…) efter skoltid i tillägg till de sedvanliga söndags-seanserna och har fått tag i mentorer av hög klass till de två landslagsparen. Man har lagt om till ett ”5533”-system, vilket jag tror är klokt: inte bara tror jag det är bra som system, men man spelar nu mer lika inom laget. Spelarna blir också mer vana vid metoder de kommer att möta internationellt, och de kan även lättare komma överens med utländska partners när de någon gång går in själva på BBO.

Kathrine drillar stockholmsgrabbarna som tränar i stort sett varje onsdag.

Som om inte detta var nog åker två av paren med Kathrine till Norge och möter deras U16-lag den 17-19 november.

Min uppfattning är att det är oerhört nyttigt att komma ut och ”byta miljö” för att bli mer ”världsvan” och mer orädd när det väl är dags för mästerskapen. Som framgår tränar man mycket på hemmaplan, och det verkar som om man överkommer vissa geografiska utmaningar som framför allt gäller för U21 där det är tjogvis med mil mellan spelarna i paren.

LANDSLAG 2017:

De par som spelade JEM i Samorin kommer att få chansen att kämpa om VM-guld nästa år, detta under förutsättning att man fortsätter spela ”fast” tillsammans och träna. Samtliga inblandade (samt föräldrar i de yngre klasserna) är med på detta. Definitivt beslut tas i januari 2018.

KOM IHÅG ATT:

• Det går ett Riksläger under höstlovet - glöm inte att anmäla dig dit, och glöm inte att påminna de juniorer som du ser att göra det!
• Det blir också ett Nordiskt Läger i Påsk tillsammans med ett öppet Nordiskt parmästerskap!
• Sätta av tid att följa utmanarmatchen den 4-5 november; på plats i Stockholm eller på BBO!

TILL SIST:

Jag läser med glädje hur Linus Dahlström (nyvald i SBFs styrelse och ansvarig för den nybildade juniorkommittén) inte låtit gräset gro utan tillsammans med Janne Malmström, Per Leandersson och Micke Melander gått igång med sitt jobb att skaffa större underlag till framtida juniorlandslagstrupper Smile .

Att vi behöver mer juniorer vet vi alla, men lätt är det inte. Med Linus (även han ”naturligtvis” världsmästare) energi och positiva inställning kan det hända mycket, framför allt om vi alla till mans vill hjälpa till. Och de övriga i kommittén går ju inte heller av för hackor.

Ha en fin höst och hör gärna av dig om du har frågor eller synpunkter!