Forum » Juniorbloggen » Salsomortaler

Salsomortaler

20 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Martin Löfgren
Salsomortaler

Klockan är 0530 och vi har varit uppe ett par timmar redan. Efter några dagar i fantastiska Örebro och den likaledes fantastiska Festivalen är det några yrvakna (nåja, några har hunnit somna om) ungdomar som sitter på flygbussen mot Arlanda fvb Milano och Salsomaggiore.

Danmark, som bara representerar i U21, sitter med på samma buss som vi i den arla tisdagsmorgonen…

Måndagen avslutades med lite skärmträning, och då Sannas partner saknades fick ett par andra rycka in och alternera - och undertecknad gav dumt nog Sanna privilegiet att byta partner när hon tyckte denne gjort fel…det blev mycket spring då Sanna intog en, ska vi säga, mycket pragmatisk hållning till vad som ska räknas som misstag… :-).

Som framgår på annat ställe ska U16 spela fram till den 9:e och övriga två klasser till den 13:e.

Förr i världen ordnade den lokala organisationen transport från närmaste flygplats till spelort, så icke nu. Jag har nog inte lagt ner mer än en 3-4 fulla arbetsdagar på att försöka få till olika bussar och när jag räknar efter är det mellan 50 och 60 emails som gått mellan oss, Canada, USA, Danmark och Israel som vi delar bussar med. Riktigt svagt av WBF, och hoppas att arrangemangen i övrigt kommer att vara bättre.

Men nu är det fullt fokus från 18 spelare och ledarna Peter (Bertheau), Tom (Gärds) och Lars (Nilsson), Elisabeth (Lundqvist) och Håkan (Ek) på att göra vårt allra bästa när det nu verkligen gäller!

Martin

PS: Ett jättetack till Calle Ragnarsson, Bonnie Clementsson och Olle Wademark som ställde upp och tog oss från hotellet till busstationen före klockan fem i morse.

Martin Löfgren

Samtliga i truppen lyckades komma med planet, ur planet och med bagage ta sig såväl in i som ut ur buss och in på hotellet. Däremot lyckades bussbolaget inte sända adekvata fordon, så vi fick vänta någon extratimme i värmen och fylla på med lite holländare som eljest skulle få spela VM på Linateflygplatsen…

Väl framme inkvarterades vi på hotell ”Kursaal” som ligger på fem minuters precis lagom promenadväg från spellokalen. Går man fem minuter i andra riktningen kommer man till några affärer som kommer att tjäna som våra löpande banan- och vattenleverantörer.

Den hungrande truppen (inget sedan den arla frukosten) tog sig en glass för att dämpa det värsta innan det blev fyrarättersmiddag där även såväl röd- som vitvin var framdukade – dock är förstås truppen så disciplinerad att ingen föll för frestelsen…

Före middagen tog jag mig till spellokalen och fick några förmaningens ord om säkerhet. Vi vet ju alla att tråkiga saker hänt runtom i världen, och trots att ingen hotbild finns för mästerskapen så tar man säkerheten till nya rekordnivåer. Carabiniere skulle komma till platsen senare på dagen för att täppa till alla möjliga ingångs- och flyktvägar, alla måste passera metalldetektorer och det kommer att vara massivt polispådrag. Tråkigt att det ska behövas, inte minst då det begränsar rörligheten något (lite svårt att gå ut och in hela tiden), men bra att man tar det på allvar.

Idag ska vi till lokalen i samlad tropp för att identifiera oss (och samtidigt kolla att ingen är överårig) och få våra ”badges” utan vilka man inte kommer in över huvud taget. Därefter lite acklimatisering före Captains’ Meeting(s) och invigning.

De sista i truppen, Tom och Lars, kommer på eftermiddagen.

Dessutom är det Daniels födelsedag idag…

Martin Löfgren

Onsdagen förflöt tämligen lugnt. Enligt uppgift var Sverige det enda laget som sågs vandra upp mot Palazzo dei Congressi i samlad tropp för att hämta ut sina badges.

Efter lunch med sång för Daniel (25) gick några och badade (det är inte kallt här kan sägas…) medan jag själv tog emot de sista i truppen, Tom och Lars och tillsammans förberedde vi Captains’ meeting.

De två bestående intrycken från detta illustra möte är 1) hur säkerhetsaspekterna tas på mycket stort allvar och 2) vilket kaos som uppstått om systemdeklarationer.

Vad gäller säkerhet har som tidigare nämnts karabinieri engagerats, och dessa har drillat organisationen i säkerhetstänk. Vår rörelsefrihet begränsas starkt av detta, men ändå känns det rätt bra att man inte lämnar något åt slumpen. Det sker kontroll utanför Palazzo, metalldetektor på insidan och stickprovskontroller av såväl WBF-folk som poliser på insidan.

Normalt i mästerskap måste ”Convention Cards” lämnas in ett stycke i förväg, och de första instruktionerna var att detta skulle ske den 15 juli – för vår del lägligt eftersom det var veckan efter vår uppladdningshelg på Tofta Gård. När jag senare laddat ner och printat ut det som fanns av andras dokument, upptäckte jag att det fattades en hel del och då framkom det att det helt plötsligt inte längre var obligatoriskt att sända in dem!! Under Captains’ meeting framkom att någon gjort ett ”copy-paste-fel” (vad det nu betyder) så att en andra instruktion gått ut där det inte längre var krav på insändande!

Så helt plötsligt fick vi besked om att vi måste sända om deklarationerna, och detta både från och till en webmailserver med diverse koder. Hotellets wifi är så svagt att jag hittills inte lyckats ladda ner deklarationerna på webmailservern, och när jag försöker sända från min privata emailadress får jag felmeddelande om att jag (som privat-Martin och inte inloggad kapten-Martin…) inte är godkänd som medlem i den illustra gruppen ”med rätt att sända deklarationer”. Andra har, kan man möjligen förmoda, samma problem eftersom jag inte fått en enda deklaration, bl a inte U21s första två motståndare.

Canada, som U26 möter i morgon, har ett par som lyckats att fylla en deklaration så att inte en kvadratmillimeter är tom. Man använder olika mystiska och icke konsevkenta förkortningar, och hänvisar till bilagor, s k ”supplementary sheets”, men några sådana finns inte med… Tilläggas kan att paret spelar stark klöver (nåja, från 14 hp) och transfercanapéöppningar (1 R: 8-13 med minst 4 Hj, 1 H: 8-13 med minst 4 Sp och 1 S: 8-13 med minst 4 ruter) och inte helt ointrikata fortsättningar. Tursamt har vi par i laget som kan ta hand om sånt här trams, men nån gång måste väl någon sätta ner foten och kräva lite bättringar? Vår PO är en föregångare i sammanhanget, men han kämpar nog lite i motvind.

Nåväl, det blev invigning, och denna inleddes med ovationer för Daniel, lite musik- och dansunderhållning med bl a en halvnaken dansör som utförde sin akrobatik bara någon meter från WBF-ordförande Rona – från övre delen av auditoriet såg det ut som om han när som helst skulle kunna utdela en kickboxspark rakt på hr ordföranden, något som säkerligen höjt underhållningsvärdet. Sedvanliga tal, där de första faktiskt var riktigt föredömligt korta och nästan begripliga, och sedan hem till hotell för lite peptalk och kungörande av vår första dags line-up.

Förutom U26 har vi, trots intern namntävling, inte kommit på några slagkraftiga förkortningar. Några idéer??

U26: första matchen - Canada evt med Transfercanapé - spelar Gulgrön och Simonerna medan Twins vilar. Därefter Holland där enligt program Simonerna tar paus.

U21: Sanna-Alex och Teo-Irma inleder mot China Hong Kong medan Erik-Castor vilar.

U16: Markus och Erik vilar mot Italien som får tampas med Isis-Tiger och Wille-Hjalmar.

Inget besked om BBO ännu, men fem matcher ska sändas i varje omgång enligt uppgift. Så snart vi vet…

Nu till lite skönhetssömn :-).

Martin Löfgren

U26 i ledningen!!

Glädjen stod högt i tak när U16-kidzen efter första matchen och 18.53-1.47 låg tvåa. Det blev tuffare motstånd i de andra matcherna, men med 2.51 mot USA och 3.79 mot favoriterna Polen är man i alla fall på 10-bästalistan.

U21 har haft det lite upp och ned med 4.74 mot Hong Kong (Sanna-Alex/Teo-Irma) och knapp vinst mot svaga Brasilien, 11,58 (Castor-Erik/Teo-Irma) och förlust mot Holland med 6.04 (Castor-Erik/Sanna-Alex). En 14:eplats av 18 lag är ingen av oss nöjda med, och vi både satsar och tror på en avsevärd förbättring.

Våra U26 har redan första dagen visat var skåpet ska stå med idel segrar. Först en storseger mot Canada (utan canapétransfer skulle det visa sig) med Gulgrön och Simoner, därefter en tätare match mot duktiga Holland (12.16) där Simonerna vilade, en derbyseger mot starka Norge med 15.06 (Gulgrön vilade) och till sist Ungern (Twins vilade) där siffrorna skrevs till 16.72. Därmed leder vi gruppen!

I morgon är som bekant en annan dag:

Sanna-Alex och Castor-Erik tar sig an Tyskland som har ett riktigt starkt U21-lag.
Bland kidzen spelar systrarna Lundqvist och Hjalmar-Wille mot England

Sist, men inte minst, på BBO ser vi Gulgrön och Twins spela mot våra förmodade huvudkonkurrenter Polen, missa inte det!

Värmen är påfrestande, men de våra bälgar i sig föredömligt mycket vatten (vilket försvinner ut svettvägen nästan omgående…). Stämningen är om möjligt bättre än på topp och varenda vinstbricka jublas åt. Lagets kända ”ringen” inför varje match är magnifik och avslutas med att taket i det anrika Palazzo lyfter – och vi med!

Vår coach Tom kom med visdomsord till middagen och berättade att han redan första dagen sett två revoker bara i U26-klassen. Man blir trött, inte minst av värmen! Alltså, det är bra med mycket vatten, men det räcker inte. Utnyttja vilopauserna till att just vila, inget kollande på BBO eller rama!

Fortsätt hålla tummarna därhemma!

Martin Löfgren

Fredagen var det dags för U26 att smaka på polskt motstånd, och det blev ett s k lyckat genrep med en 16-IMPsförlust för 5.58 där Simonerna vilade.

U21 visade moralisk styrka genom att besegra Tyskland som har åtminstone några individer av hög klass. Deras wonderkid, Florian Alter, som jag mött i Bundesliga, var dock framme med kritik och gester mot sin partner hela matchen, och den sistnämnde gjorde då programenligt några riktiga dumheter mot slutet. Det är en fröjd att se svenskarna som uppträder lugnt och professionellt i alla klasser – imponerande!

Dock har U21 haft det lite trögt med några rätt onödiga dumheter. En av våra spelare hade:

Axxx
xxx
AKJxx
x

(1 ♥) 2 ♠ (3 ♠*) 4 ♠
(5 ♥ ) p (p) ?

Oavsett zoner måste det väl vara läge att bjuda 5 ♠ som antingen står eller är en livförsäkring. Partnern hade:

KJTxxx

xxxx
Q9x

Spadern satt 3-0 med längden före vår långfärg och rutern 3-1 med Damen tredje före den längden. När spelföraren mot Sanna-Alex i (ganska frivolt) dubblade 5 ♠ lyckades gissa fel i bägge färgerna gick kontraktet bet. Det gjorde dock inte 5 ♥ när det andra paret passade ut det kontraktet – inte bra och 10 IMP i havet.

Micke och Daniel var inte nöjda med sina -990 när de dubblat redan 4 ♠ (inte så vackert) men kunde jämförelsejubla när Simonerna langat in 1600 (!) i 5 ♠ RD med en övertrick…

U21 tog 12.97 mot Tyskland (Sanna-Alex/Castor-Erik), besvikande 8.72 mot Indien (Sanna-Alex/Teo-Irma) och likaledes 7.56 mot Lettland (Sanna-Alex/Castor-Erik). Laget är dock på gott humör och lovar större skärpa i morgon som inleds mot Chile med Castor och Erik på bänken. Vi ligger på 13:e plats med 19 poäng upp till slutspelsplats vilket inte är någon omöjlighet om vi bara a) tror på oss själva och b) fokuserar! Efter Chile väntar, Frankrike och Danmark (som ligger tvåa).

U16 hade en tuff dag med England (Isis-Tiger/Hjalmar-Wille): 2.81, därefter 2.51 mot Frankrike, (Markus-Erik/Hjalmar-Wille) och var sedan snubblande nära seger mot ledande China 2 (Markus-Erik/Hjalmar-Wille): 7.56. Vi ligger 12:a, och redan det räcker till att ”gå vidare” eftersom just i kidz-klassen slutspel sker för 1-4, 5-8 och 9-12. Men visst hoppas vi på bättre och China2-matchen visar att det inte är så mycket som fattas. Lördag står Canada (Wille-Hjalmar vilar), Indonesien och China 1.

U16 fick beröm efter Englandsmatchen när systrarna Lundqvist efter matchen gick till sina synnerligen upptagna grabb-motståndare och tog i hand och tackade för matchen!

Så U26. Det blev 2 segrar efter Polen: England, inte alls dåliga, slogs tillbaka med 18.53 till oss (RimSims) spelade. Egypten spelade mycket bra mot Gulgrön, men mindre lyckosamt mot Simonerna varför vi kunde bokföra det illustra resultatet 14.64-0.36. Men det blir ju inte 20 ihop, eller? Nej, men en egyptier hade mobiltelefon med sig, och detta medför med nya bestämmelser inte mindre än 5 VPs avdrag (enl hoten som framförs så är 2nd offence 10 VP och vid 3:e avstängning. Dock hotades med mycket på Captain’s meeting som inte levts upp till, så vem vet…)

Polenförlusten innebar halk ner till en fjärdeplats, och de framför oss har hållt sina ställningar. Det är nu 10 VP upp till förstaplatsen, men den är förstås inte huvudintresset. De fyra främsta i serien är de jag tippat som kandidater till slutsegern: Norge, USA, Polen och vi själva (fast jag håller förstås på att det är i omvänd ordning Smile ).

I morgon Singapore där Rims vilar och sedan Argentina, Frankrike och Tyskland. De tre förstnämnda ligger samtliga på 10-bästalistan medan Tyskland är jumbo (deras U21-lag är bättre).

Txx
A8xx
Q97
JTx

A9x
KJxxxx
Ax
xx (brickan svängd)

Efter att ni öppnat i hjärter och försökt köpa in er i två av samma vara balanserar högeryttern med en dubbling, vänsteryttern säger två spader och ni kämpar med 3 ♥. Efter kl A (högsta från sekvens) kommer ruter knekt i disken. Tankar?

Som mellanspel kan sägas att Hr Hansson i U21 såg mer än lovligt trött ut och kom inte ens ihåg vems utspel det var på en bricka (det var han själv). Vissa personer lyssnar dock på sin kapten, så när jag sa till honom att nu får du f-n ta mig vakna unge Erik så svarade han med att ta 470 i två dubblade hjärter nästa bricka. Vackert!

Brickan ovan tillhörde dock dem som sovs gott på. Motståndarhänderna såg ut som följer:

xxxx KQJ
Qx T
J8xx KTxx
AKx Q98xx

På klöver Ess kunde en slö Öst ha högmarkerat, men Castor var vaken och lågmarkerade med nian. Erik får inte godkänt på att fortsätta med två ytterligare ronder klöver, för se nu kunde spelföraren stjäla, trumfa ut och spela spader Ess och spader – och blunda. Castor var fast på spaderhonnör och fick ge ruterfavör.

Men vad ska man vända med efter klöver Ess? Jag som har sett alla korten, och mht att partnern agerade med X på 2 ♥, tycker förstås en spader. Därigenom behålls frånslagskortet i klöver och inpetningen fungerar inte.

I U26-matchen vände båda Väst med ruter knekt! Vi som ser alla korten vet vad man ska göra, men lite tomteskur är det alltid. Anyway, Polen gissade rätt och Sverige fel.

Vi sparar rättgissarna till finalen säger optimisten

Martin

Martin Löfgren

Varje dag har vi glädjeämnen, men för U26 började det inte som vi önskat. Singapore låter inte farligt, men raskt var vi i stort underläge som så småningom förbyttes i 2,23 när dammet lagt sig. Visst hade vi otur att singaporeanen öppnade med 1 NT med singelspader och hans partner ett par brickor senare öppnade med 2 ♠ (2-färgshand) med xxxxx / xx / xxxx / xx (inte ens en tia på handen) när Daniel och Micke gjorde (men inte bjöd) storslam, men det skedde för mycket för att vi ska vara nöjda. Simonerna spelade vid det andra bordet.

Men moralen är hög och ny match mot Argentina: Twins och Gulgrön tog 15.85 efter en länge jämn match, och därefter blev det 13.23 mot Frankrike med Twins och Simoner.

Dagen avslutades mot jumbon (med marginal) Tyskland, men se någon läggmatch blev det absolut inte, vi låg efter några brickor under med 0-19 och något senare med 11-31. De våra har vänt förr, och Simonerna och Gulgrön lyckades även denna gång, slutresultat 15.06 och en fjärdeplats i tabellen. USA1 toppar, men dem möter vi i morgon…

Tvillingarna ska få inleda sin 21a födelsedag med att förhoppningsvis spöa upp China tillsammans med Simonerna.

Igår hade vi ett peptalk med U21 efter de magra resultaten, och det gjorde susen. Såväl Irma-Teo som Sanna-Alexander massakrerade de stackars chilenarna som fick lämna bordet utan en enda IMP i fickorna att svara mot våra 81. Men det skulle inte stanna där. Starka Frankrike besegrades med 12,16 och dagen avslutades med hela 15,85 mot duktiga Danmark – i bägge matcherna spelade Sanna-Alexander och Castor-Erik.

Efter denna fantastiska dag ligger laget faktiskt bara 3 poäng från slutspelsplats, och mer taggade än våra U21:or får man leta efter!

Taggad betyder dock inte ruffig eller otrevlig! Jag var omåttligt stolt över Castor och Erik som lyckades med konststycket att bromsa i 3 ♠ efter ett missförstånd:

1 ♦ - 1 ♠
2 ♦ - 3 ♠
Pass

Storslammen stod på mask (och Simonerna bjöd den), men när utspelet hade gjorts kunde man inte på något sätt se på Castors min att man kommit till något annat än idealkontraktet. Efter brickan skedde sedvanligt handslag under skärmen och man hade lyckats undvika att katastrofen ledde till något annat. Hur många par skulle klara det?

I morgon startar vi mot Singapore med Sanna-Alex och Teo-Irma.

I U16, slutligen, inleddes dagen med storstryk mot Canada där vi inte fick någon poäng med alls (Markus-Erik/Isis-Tiger). Markus-Erik-Wille-Hjalmar spelade resten av dagen där vi fick 10 mot Indonesien och 5.36 mot starka China 1. Vi intar den så åtråvärda 12:eplatsen (sista kvalplats i U16) och vi hoppas förstås på att hålla de tre matcher som är kvar i gruppspelet.

Det ska sägas att i Canadamatchen bjöd Markus och Erik 7 NT (som inte Daniel och Micke kom till, men det gjorde Canadensarna vid andra bordet) och fienden var ett av mycket få par som bjöd 7 ♠ med en 12-kortsanpassning med trumfkung borta (vem har sagt att 5-ess Blackwood alltid är bra…?).

Inga brickor idag, får förbättra rapporteringen till i morgon.

Fortsätt håll tummarna – det behövs!
Martin

Martin Löfgren

Vi måste vända trenden med dåliga morgonmatcher: det blev däng mot China och bara 2.81 med (Twins och Simoner). Kineserna spelade bättre än vi, men vi kan sannerligen inte säga att vi hade någon tur.

Men är det något de våra har så är det moral, och parat med sin rutin att resa sig ordnade man sedan rena slakten av USA1. Våra twins hade lekstuga med bröderna Grossack (som alltsom oftast, till trots att det är bridgebegåvningar, förvandlar spelet till rena tombolan) och när också Gulgrön hade ett fett protokoll blev det en blitz. Hade inte Grossacks lagt in en psyk som visade sig effektiv på tredjesista brickan hade det blivit noll IMP till dem.

Trots att man aldrig ska ”change a winning team” sände vi in Simonerna tillsammans med Twins i tredje match mot China Hong Kong. Det var stabilt och bra spel och vi kunde notera 16.03 och en fjärdeplats med mersmak.

Fem matcher kvar med en lättare måndag (Italien på niondeplats och sedan kölagen Japan, Colombia och Finland) och en tyngre tisdag (Australien, Bangladesh och USA2). Om någon tror att vi anser ”lättare” vara lika med att redan ha vunnit matchen så tror ni fel – våra U26 har varit med åtskilligt förut och vet att man inte underskattar motståndarna.

Vi försöker förstås allt vi kan att klättra ytterligare för att komma i ”väljarposition” till slutspelet, men huvudmålet är självklart att i första hand kvalificera oss. Inget är klart, men det skulle vara otroligt förvånande om det inte gick vägen.

Den observante ser att Ola och Mikael spelade rakt igenom söndagen. Det var den sadistiske kaptenens födelsedagspresent :-). De får förnyat förtroende i morgon bitti mot Italien tillsammans med Gulgrön.

Solen gick i moln för U21 med två riktigt usla resultat: 1.96 mot Singapore (sverigedödare verkar det som) med Sanna-Alex och Teo-Irma och 0.72 mot Italien (Sanna-Alex och Castor-Erik). Det vände dock med Teo-Irma och Castor-Alex mot Bermuda, jumbolaget, som nollades ut med siffrorna 82-0 och 20 VP.

Trots detta ser det svårt ut för oss att kvala, i och för sig är 18 VPs inget man inte kan överkomma, men motståndet är väldigt tufft: USA, China, Israel, Chinese Taipei och Polen.

Sanna och Alex, som fått dra det tyngsta lasset, kör igång med Castor och Erik mot USA, och jag har lovat att om de lyckas kvala ska de få äta obegränsat med glass på min bekostnad (förutom den lilla detaljen om ära Smile ). Vi ger aldrig upp!

För kidzen var det också lite upp och ned, men mest upp. 3.79 mot starka Israel är inte så mycket att säga om (Markus-Erik / Wille-Hjalmar) och sedan kom jumbon Ungern. IMPen radades upp, och det var minsann inte bara vurpor från motståndarna. Markus-Erik och Isis-Tiger var bara två IMP från 20, men 19.91 var heller inte fy skam, och avlägsnade laget från sistaplaceringarna. Sedan spelade vi 8.71 mot Tjeckien (Markus-Erik / Wille-Hjalmar) vilket är OK, men vi borde nog ha tagit ett par matchpoäng till.

Kidz har bara en round-robin-match kvar, mot Holland i morgon. Därefter vidtar en ny tävling till vilken man i god WBF-stil (sorry ironin, men jag är inte imponerad över hur man säger en sak och sedan ändrar sig stup i kvarten) meddelat i dag på eftermiddagen att man ändrar formatet så att man i stället för att fortsätta med semifinal och final i segmenten placeringarna 1-4, 5-8 och 9-12 gör en 1-4, 5-8 och en ny round-robin för de 6 sista. Jag kan förstå det hela, men varför i hela fridens namn kommer man på det med en match kvar att spela i kvalspelet?? De våra har haft ”sämst 12:a” som ledstjärna och har med sina kämpamatcher mycket goda chanser att klara detta - och så ändrar man…

Efter den i vanlig ordning kopiösa middagen (fantastisk salladsbuffé, pasta/soppa och varmrätt) gick vi de få stegen ned till glass-torget. Alla i truppen bjöds på födelsedagsglass och vi sjöng och hurrade för de 21-åriga supertvillingarna Ola och Mikael (Mikael 40 minuter äldre).

Bridge kan bli lite slumpmässigt i bland. Öppnar du med:

xx
xxxx
Axx
AKxx ?

Många spelare öppnar idag på balanserade 11, framför allt med AK + A. Denna gång var det fel, eftersom näste hand kunde kliva in med 1 ♠ med under öppningsstyrka varefter ingen utgång fanns. Öppnade man inte så passade även näste man och den egna sidan bjöd ostört 1 N – 2 ♣; 2 ♦ - 3 NT och nu var det svårare att finna spaderutspel från Qxx.

Men: mycket bättre att ha ”random-swingar” emot oss nu än i finalen…

(PS Som framgår på annan plats spelar vi två BBO-matcher i morgon: 13.30 mot Japan och 18.10 mot Finland. Urvalet till BBO-matcher är ett mysterium. Att exempelvis USA mot Sverige inte sändes idag var märkligt, och att av våra 4 matcher i morgon ta Japan och Finland men inte Italien (hemmanation till på köpet och ett lag på gräns till att slutspelskvala – är de rädda att BBO ska göra hemmalaget nervöst…) är obegripligt. Flera exempel finns, men nu har jag gnällt klart… :-).)

Jan Kamras

Hej Martin

Jag kan gissa svaret på din fråga om varför man ändrade i kids-klassen. Hemmanationen, tillika WBF presidentens hemland, låg i farozonen och kom också till slut på 13:e plats. Sadsmile
Cyniskt kanske, men det vore inte överraskande.

Kör hårt och hälsa alla!

Martin Löfgren

Hej Jan och tack för hälsningen.

Men nog måste du ha fel om anledningen till att man ändrade formatet? Inte kan man väl tänka sig att man ändrade det för att hemmanationen låg illa till Smile ?

Martin Löfgren

Våra ungdomar är synnerligen lyhörda. Min appell igår om bättre morgonmatcher såväl lyssnades till som följdes.

I U26 hade vi på morgonen hemmalaget Italien som knackade på slutspelsplats. Det blev i princip slutknackat efter mötet med Twins och Gulgrön som gjorde makaronipudding av italienarna, och i siffror 19.65.

Simonerna och Twins tog sig sedan an Japan, men de stretade i början emot ganska bra. Det ordnade sig till sist med 15.06.

Tredjematchen gick mot Colombia, och i öppet rum var vi rädda för att det skulle bli skralt med poäng, då colombianerna vägrade att göra några fel mot Gulgrön. Simonerna mötte dock ett mindre rutinerat par och medelst en pråm skrevs siffrorna till 18.65 och Sverige upp i tabelledning.

Dagen avslutades på BBO mot Finland, och återigen mötte vi ett lag som initialt stretade emot mer än vad vi skulle önska. BBO-operatören gjorde dessutom några för oss åskådare nervkittlande felinmatningar i finsk favör, men Tom var hela tiden lugn ”så spelade inte Daniel och Micke, det är fel på BBO” – och rätt hade Tom. Det blev 14.85 (Twins vid andra bordet) och fortsatt i topp.

Det är tre matcher kvar i morgon, och vi inleder med Australien (på BBO), där Gulgrön och Simonerna ska försvara vår position. Innan vår round robin är klar ska vi även ta itu med Bangladesh och USA2.

För U21 såg det mörkt ut, men Sanna-Alexander och Castor-Erik gjorde en fin insats och vann klart över USA med 16,21 som faktiskt kunde varit än mer. Skulle miraklet trots allt inträffa?

Det var en heltänd kvartett, de samma som mot USA, som gick in mot China, men nu gick det inte alls för de våra. Det började med att kineserna missade en tunn utgång, men då fick de vid andra bordet behålla 3 ♦ på andra ledden med hemgång. Därefter bjöd bägge borden 4 ♥ som gick hem vid ena bordet och 3 bet för Sverige. Spiken i kistan kom när Castor och Erik släppte hem 4 ♥ (inte helt lätt försvar) medan Sanna och Alex med missanpassning tog sig till 5 ♥ dubbelt för -800. Nej, det var inte vår match och resultatet blev 2.81, och därmed försvann slutspelschanserna för oss.

Det var ett lite allvarstyngt lag med Teo-Irma och Castor-Erik som gick in i dagens sista match, mot Israel. Att man absolut inte tänkt ge upp förstod vi när vi efter 6 brickor låg över med hela 24-2, men dessvärre vände det till ännu en förlust med 3.45 poäng till oss. På två brickor tilläts fienden spela 2 trick i högfärg när man själv gjorde utgång i den andra.

Vi har två matcher kvar, och vi ska givetvis fortsätta att spela seriöst ända fram till sista kortet. Sedan får vi analysera vad som hänt och hur vi kan förbättra oss.

I U16 var det bara en match kvar i serien, och det blev knapp förlust, 7.84, mot Holland. Denna var ganska onödig då vi vann flera brickor stort, men en 6 N med fyra bet (faktiskt likabricka!) och en -1100 mot en tvivelaktig ozonsutgång och en 4 ♥ med tio takstick som gick bet beseglade vårt matchöde. Markus-Erik / Hjalmar-Wille spelade.

Sedan inleddes slutspelet där lagen placerade 1-4 spelar semifinal (och sedan förstås final), samma sak görs för lagen placerade 5-8, medan lagen som slutade 9-14 möts i en ny serie alla-mot-alla.

Det gick fortsatt lite trögt för oss med 4.15 mot Italien (Markus-Erik / Isis-Tiger) och lite besvikande 2.66 mot ett inte alltför starkt Tjeckien (Hjalmar-Wille / Isis-Tiger). Vi har inför morgondagen två lag bakom oss, och målet är förstås att försöka hålla den ställningen.

På brickan där U21 gick tre bet i 5 ♥ X befann sig Simon Hult som Öst i en liknande situation – fast som försvarare.

E102
kn
KD10854
D109
D973
K10432
E97
3
K84
ED9875
-
K765
kn65
6
kn632
Ekn842
Nord
Öst
Syd
Väst

Simon dubblade programenligt 5 ♥ efter det att japanerna haft budpaj, men då svängde Nippon till 5 NT minsann, och mot detta dubblade kontrakt skulle Simon spela ut. Efter utspel av låg ruter från A97 i objuden (!) färg slank kontraktet hem för den poängmässigt kända scoren -670 även om man inte så ofta associerar den med just 5 dubblade sang… Ruter nio eller sju var de enda korten som släppte hem 5 NT (jo visst kunde den andre Simon ha duckat, men då behöver man speciella glasögon…).

Men det hela fick sin förklaring i att Simon fått buden förklarade korrekt enligt fiendens system, och förklaringen gjorde ruterutspelet logiskt. Japanen på andra sidan skärmen hade dock bjudit fel…

I och för sig säger en som helst använder sig av ruter 7 till att vinna sista stick att det måste vara fel att använda kortet redan i stick ett (jag behöver väl inte förklara vad man får för ♦ 7 i sista stick?).

Micke Grönkvist har, visar det sig, lätt missuppfattat något: vi är i VM i bridge och inte VM i handboll! Varje gång vi gör ”Ringen” och sedan går runt till ”high-fives” har man ångest inför att bli misshandlad av hr G som klipper till så att det ringer i öronen och handflatan blöder…eller nästan i alla fall. Men så länge han spelar så bra som han gör får man väl offra sig…

Martin Löfgren

Man kan inte klaga på den andraplacering U26-laget tog i kvalserien, men spelet (eller kanske mer korrekt: budgivningen) har inte varit på topp.

Dagen inleddes med Australien som jag personligen var förvånad inte kom högre (och till slut, till trots av matchen mot oss, inte kvalade). Redan bricka 1 bjöds en slam med två ess borta och efter 5 brickor stod det hemska 35-7 till fi. Matchen avslutades med att fi missade en storslam (som stod men varken var väldigt bra eller lättbjuden), men de svenske bjöd inte slam alls, och när en lövtunn UD på 3-läget kostade 800 kunde vi, trots några vinstbrickor, notera 1.13 i protokollet. Gulgrön och Simonerna spelade, och de fick gå in i nästa match av flera skäl, bl a att MikaelRim blivit förkyld och förpassades till hotellet för rast och vila.

Bangladesh skulle väl inte bli någon nöt? Dessvärre blev det så, och det var med nöd och näppe och en liten spurt som oavgjort i överkant, 12.97, kunde bärgas. En alldeles för hård slam gick för 800 och strax därefter bjöds en maskstorslam (en 3-2 behövdes också) med bet. En placering bland de fyra bästa började närma sig farozonen…

Gulgrön och Twins gick in mot USA 2 och började mycket bra. Ett par otursbrickor förekom förvisso, men också en missad utgång (bjuden av c:a 3/4 av startfältet) och så en ganska genant vinstbricka när Twins missade en läggstorslam medan amerikanarna stannade i 3 NT med den gedigna hjärterfärgen Jxxx mot renons. Hjärter kom inte ut från AKT9xx (!) och därmed tog spelföraren de 13 första sticken.

Polen drog iväg och vann gruppen rätt klart, och vi klarade med nöd och näppe andraplatsen. Dessvärre bytte USA1 och Norge plats, så att USA1 inte längre blev valbara.

Av de fyra valbara kvartsfinalmotståndarna Argentina, Singapore, Norge och Nederländerna tog Polen raskt Argentina. Vi hade en diskussion där såväl motståndarland som den carry-over (alltså de IMP från det inbördes mötet man får ta med sig) som skulle bli konsekvens av valet dryftades. Nederländerna ville vi inte möta, och Singapore hade vi maximala -11 IMP i carry-over, så till sist enades vi om Norge (+ 9.5) trots att vi egentligen vill möta dem senare.

Det blir alltså kvartsfinal i morgon onsdag där Gulgrön och Twins inleder. 56 brickor, och vi inleder på BBO kl 10.

I U21 var vidaregångsplats inte inom räckhåll. Sanna-Alex och Irma-Teo gick dock in raka i ryggen och spöade Chinese Taipei med 16.38. Sanna-Alex och Castor-Erik fick sedan avsluta turneringen mot Polen, och vi var flera som höjde ögonbrynen när ställningen efter 6 brickor var 0-1. Trots en 17 IMP in (se nedan) lyckades Polen via en comeback vinna, men inte med mycket: vi tog 7.84 och slutade tolva. Marginalen till kvalplats blev till slut 32 poäng. I stället fick vi framgångsrikt hålla tummarna för Danmark som slutade sjua och kunde gå till kvartsfinal.

För kidzen var det dags att ta farväl av Salsomaggiore, och det blev en i många hänseende fantastisk dag.

För det första vann vi de två sista matcherna stort: Isis-Tiger och Markus-Erik tog maximala 20 mot Ungern och sedan slog Markus-Erik och Wille-Hjalmar gruppsegraren Canada med 17.04.

För det andra var det den där missade storslammen av tvillingarna Rim…

Dkn103
EK10975
107
7
642
-
Ekn2
EKDkn1062
975
D43
963
9853
EK8
kn862
KD854
4
Nord
Öst
Syd
Väst

I U26-matchen missade alltså Ola och Mikael 7 ♣ och spelade 6 ♣ för en lugn brickvinst, trots att Daniel och Micke släppte hem 3 NT vid andra bordet.

I U21 vann Sverige 17 IMP då polackerna spelade 5 ♣ medan Castor och Erik bjöd 7.

Men bäst var U16: Wille och Hjalmar fick avsluta sitt första VM med att bjuda bättre än sina U26-kamrater och ta sina 2140, medan Markus och Erik överglänste våra U26:or genom att beta 3 NT för hela 20 IMP till Sverige… Kanske får U21:orna uppdrag att träna våra äldre Smile ?

För det tredje, och allra mest glädjande, kom sedan en kvittens på hur väl sedda, för sitt fina uppträdande, våra spelare är. ”Joan Gerard Award”, det pris för mest sportsliga och trevliga uppträdandet från en spelare i klassen tilldelades vår Isis Lundqvist! Jublet visste inga gränser och Isis fick motta kvällens längsta applåd, ja t o m längre än guldmedaljörerna Israel, av en publik som mangrant stod upp och klappade!

Jag vill dock påpeka att Isis syster Tiger och de övriga i U16 också uppträtt på ett fantastiskt föredömligt sätt, alltid positiva och respektfulla mot sina lagkamrater och motståndare. Kanske beror det på att de äldre i truppen har föregått med gott exempel?

I morgon drar Peter (Bertheau) och hela U16 hem tillsammans med Elisabeth (Lundqvist) och Håkan (Ek). Att få ha haft med Peter som kapten har varit fantastiskt, och jag tror inte att något lag här nere, i någon klass, har haft en så kvalificerad ledare som dessutom tagit hand som alla på så bra sätt! Elisabeth och Håkan har även de varit en fin tillgång för hela truppen, stort tack för att ni var med!

För oss andra väntar mer jobb. U21 spelar tröstturnering i en Board-a-match (”BAM”)-turnering i ett lag som kallar sig ”Sweden Fuldansare” och vad det betyder kan ni ju få undra över.

För U26 väntar utmaningen kvartsfinal, och nu finns det inte längre något annat än bra motstånd. Kan vi behålla det bra spel som vi sett mycket av (annars hade vi förstås inte varit i närheten av någon andraplats i kvalet) och rensa bort majoriteten av ”dips” så ska det här gå bra, trots att vi möter tuffa Norge, och sedan – om, förlåt, när, vi vinner den matchen segraren i matchen Polen-Argentina.

Tjat, men ändå: håll tummarna och fortsätt heja på oss därhemma!

Erika Rodin
Bild för Erika Rodin

Hur kommer det sig att segraren i vår match får möta segraren i Polen/Argentina-matchen? Polen kom ju först i RR, borde inte de då få möta segraren i matchen mellan de som kom 4a+vald motståndare? Och därmed göra så att den som vinner vår match får möta de som kom trea i RR? (För att på så vis försöka få fram de två bästa lagen till final?) Eller lottas det vilka kvartsfinaler som kommer bli semifinaler? Noll koll här borta Smile

Ett segment kvar nu Smile Heja Sverige!

Martin Löfgren

En av nyheterna (och vi kollade efter Captains’ meeting igenom ”Conditions of Contest att det stämde) var hur man bestämmer semifinal redan när man väljer kvartsfinalsmotståndare. Detta har man bestämt sig för ska göras så här:

När alla fyra (1-4-placerade) lag valt sina motståndare (bland de lag som slutat 5-8) så går bollen tillbaka till lag 1 (alltså Polen) som får välja från vilken kvartsfinal de önskar motståndare i semin. Skulle Polen förlora sin kvart måste ändå det lag som vunnit över dem acceptera Polens val till semifinal… De kan välja fritt mellan de tre övriga kvartsfinalerna.

En annan nyhet var att man inte lottade, alternativt gav rätten till laget på övre halvan, att välja ”seating rights” i antingen segment 1 och 3 eller 2 och 4. Detta skedde i stället med en slumptalsgenerator…

Vi fick seating rights i segment 2 och 4, medan vi i morgondagens semi får segment 1 och 3. Eftersom polackerna spelar i stort sett samma metoder har nog seating rights större betydelse för dem än för oss.

Martin Löfgren

SVERIGE I SEMIFINAL

Det var ju med lite blandade känslor vi valde Norge i kvarten, inte bara för att vi skulle önska möta dem senare i turneringen, men också för att de är väldigt bra.

Men +9.5 IMP i förgåva jämfört med -11 mot alternativet Singapore fällde avgörandet, och Twins med Gulgrön äntrade ringen mot de fyra norrmän vi skulle komma att möta hela dagen: Tor Eivind Grude, Anders Gundersen, Harald Eide och Christian Bakke.

Det började lite trevande när en juniorspärr från Micke G kostade 800 mot 600, och när Micke-Daniel kom i 6 på 6-2 i stället för 6 på 5-4 (-14 IMP) höll förgåvan att gå upp i rök. Förutom dessa givar spelades mestadels stabilt, och med några små vinstbrickor kunde vi dubbla vår carry-over för att leda med 19.5.

Efter lunch fick Simonerna och och Twins förtroendet att förvalta ledningen. Det började bra med två vinstbrickor, men sedan släppte Simonerna hem en 3 NT-are som norrmannen (som hade betydligt svårare läge med andra handen synlig) mycket snyggt betade: en vända med Kung från KJxx före bordets Txxx var nödvändig när spelföraren hade Q singel.

Vad bjuder ni med Qx 9xx xxxxx Kxx efter budgivningen:

1 (1 N) p (p)
2 (pass) ??

Micke Rim bjöd 4 medan norrmannen i samma läge nöjde sig med 3, och nio stick var det som fanns. I raman var vi överens om att bästa budet var 3 . Med såväl Q som trekortsstöd i partnerns sexkortsfärg (hans budgivning indikerar ju 5-6) bör vi nog avge ett något positivt läte. Har partnern 2-0 eller 1-1 i lågfärgerna är klöver Kung närmast värdelös, men om partnern har 0-2 bör vi kanske vara i utgång. På 3 bör partnern slå av med 3 med 2-0 eller 1-1 men bjuda utgång med 0-2. Vi kan förstås ha spaderstöd i stället för hjärter, men då korrigerar vi hjärter till spader på den nivå partnern för oss till.

Vi offrar möjligheten att spela 3 eller 3 med egen långfärg, men det kanske det är värt?

Simon bjöd snyggt en 3 NT med 5-3 i hjärter (4 stendött) och sövde Anders Gundersen i en annan 3 NT. Tur var det för trots detta vann Norge segmentet med 29-21 och vi var i praktiken tillbaka där vi började på morgonen. Skillnaden var att Norge nu hade ”the momentum” i matchen.

Twins fick vila i segment tre, vi bänkade oss i raman, och vi skulle bjudas på en underhållning som hette duga! Vart vinden skulle blåsa antyddes direkt på bricka ett då Norge bjöd en slam som inte hängde på så mycket mer än en mask, medan Simonerna stannade i ganska skakiga 4 NT (5-3 i hjärter men i ruter en icke så betryggande sättning av singel mot KJx…). Men hem gick det och bet gick slammen för 12 IMP till oss.

Sedan hade Gulgrön en riktig uppvisning:

K842
E953
-
Kkn982
D53
874
Kkn832
D6
E6
kn10
D109754
543
kn1097
KD62
E6
E107
Nord
Öst
Syd
Väst

(1 ) p (1 *) p
(1 NT) p (pass) ??

Mickes 2 -balansering hälsades såväl av stönande från den svenska truppen i vugraphrummet som en glupsk dubbling av Öst. När Nord SOS-redubblade flydde Micke till 3 och nu var det Väst som slickade sig om munnen, dubblade och spelade ut en låg trumf.

Vi räknade och räknade på hur många bet det skulle bli om Micke la lågt från bordet, men vi hann inte räkna klart innan Micke begärde Kungen. När denna stod kunde kontraktet t o m spelas hem med en riktigt prydlig spelföring av unge hr Grönkvist. Plötsligt var balanseringen förlåten Smile och ytterligare 12 IMP kunde bokföras.

IMPen formligen haglade in, och det var riktigt bra spel av de svenske, även om Gulgrön tog en bet för lite i 3 X (800 i stället för 1100) efter att snyggt bytt ut ett egen zontresangare mot 3 X i ozon. Norge vann en hård 4 ♠ där spelföraren spelade nästan med röntgenglasögon (Simonerna kunde faktiskt ha betat kontraktet).

71-20 och vi ledde med hela 62 IMP med 14 brickor kvar; inte riktigt vad vi räknat med, men vem klagar?

De fyra fick sedan fortsätta i sista segmentet. Efter att ha vunnit de fyra första brickorna med 8-2 hade Simon E att ta ställning till öppningsbudet 2 (svagt) med

AQx AJ874 96 A72.

Det fullt resonabla inklivet 2 NT möttes av en röd lapp, och när ingen gick ur tog utspelshanden de första sju sticken i ruter! Det slutade med -1100, och nu gällde det att bita ihop och inte deppa efter otursbrickan – och naturligtvis gjorde vårt lag det!

Sverige spelade lugnt och sansat och stod emot diverse norska attacker.

Budintresserad som jag är tycker jag att följande var mest intressant, signerat Daniel Gullberg och Micke Grönkvist:

K
AKT63
A986
A63

AT65
QJ7
J32
KJ2

1 - 1 *
1 N – 2 *
2 * - 3 *
3 * - 3
4 - 4 *
5 * - 5 *
5 - pass

Norge, möjligen i jakt på att hinna ikapp, öste in slammen, och då ingen mirakelsits uppenbarade sig så gick slammen bet (förutom att bli av med en klöverförlorare återstår rutern, man kan ex vis spela på honnör-tia punkt hos Öst och det finns kanske lite olika slutspels-varianter).

1 var ofta en balanserad minimihand och 1 visade hjärter. 2 följt av 3 (=) följt av 3 visade fördelningen 2542 eller möjligen en topphonnör singel i endera svartfärgen, varvid Micke slog av med 4 (kanske kunde han ha gjort det redan på 3 ?). Daniel var sugen på att passa redan då, men tog en körare med 4 och på Mickes cue 5 frågade Daniel med ”Last Train” 5 om det inte fanns något mer, som ex vis en kortare ruter. Micke slog av och därmed vann vi en elva.

Segmentet vanns med 49-31 och kvartsfinalen med 187.5-107 (inklusive carry-over). De trevliga och sportsliga norrmännen mötte vi senare när vi glada gick hem genom byn, och de reste sig från sina caféstolar för att gratulera och önska oss lycka till.

Danmark blev dessvärre utspelade av China Hong Kong i U21-klassen, men Norge ”girls” slog USA klart för att i likhet med oss spela semifinal i morgon.

Vi är nu ett av världens fyra bästa U26-lag. I morgon avgörs om detta ska förbättras i vår semifinal mot Polen. Detta är, tillika med de andra fyra semifinalisterna, ett oerhört starkt lag. Det behövs allt vårt fokus, energi och inte minst glädje för att besegra dem, men besegra dem kan vi!

Nu är det också upp till dig därhemma att hålla tummarna och heja!

Martin Löfgren

Det finns inget annat att säga än att vi blev rejält utspelade av Polen. Polackerna spelade med säkerhet, lugn och gott omdöme. Vi kan inte skylla på någon speciell otur.

Att marginalen blev så stor som den blev berodde, som de som tittade på matchen kunde konstatera, på några konstigheter som vi verkligen inte är vana att se våra U26:or prestera. Det känns i skrivande stund rätt onödigt att gå in på några detaljer.

Besvikelsen är förstås stor i truppen.

Nu väntar bronsmatch i morgon mot ett Nederländerna som förmodligen är ännu mer besvikna än vi: efter en kanonspurt på slutet var de fyra IMP från China, och deras carry-over var just: 4…

Det hedrar vårt lag att man inte surade eller klagade, utan i stället – efter att ha gått och gratulerat Polen - uttryckte hur tända man var inför morgondagens bronsmatch.

U21:orna alias ”Sweden Fuldansare” var en ynka matchpoäng från att gå till A-final i BAM-turneringen. Erik var helt säker på att de hade lyckats, eftersom man på sista brickan tagit in 800. Lagkamraterna hade dock 930 i havet, så det blir B-final i morgon.

Tack därhemma för att ni håller tummarna för oss – fortsätt i morgon så att vi kan ta med oss medaljer hem!

Martin Löfgren

Den som påstår att bridge inte kan vara åskådarsport kan inte ha övervarat Sveriges bronsmatch mot Holland idag. Det utvecklade sig till en nervpärs som närmast saknar motstycke.

Dagen började synnerligen dåligt då Simon Ekenberg dragit på sig någon form av magbakterie och låg utslagen, så vi visste från start att det skulle bli heldag med Twins och Gulgrön mot ett gäng tulpanodlare. Ryktet sa också (säkerligen osant) att ett par av våra juniorer varit ute väldigt sent och spelat en parallell speedballturnering kvällen innan…

Nåväl, första segmentet var lite som dagen före: vårdat och säkert spel av de våra. Största svingen var när holländarna enligt modernt snitt missade en 5-3:a i en högfärg till förmån för 3 NT, men denna gång var högfärgsutgången rätt. 29-15 och hoppet kvar.

Juniortruppens motto (eller det vi enats om i ett svagt ögonblick) är ”Sjöar” (Självförtroende, Ödmjukhet och Arbete). Efter lunch trodde jag Daniel drabbats av ohämmad hybris, men partnern hade gått bridgeskolans avancerade kurs i spelföring och kunde rädda:

K7
108754
Kkn9862
-
1042
kn962
ED54
72
Dkn95
D3
7
KDkn863
E863
EK
103
E10954
Nord
Öst
Syd
Väst

Syd öppnade med 1 och Väst bjöd vid bägge borden 1 NT. Den holländske Öst passade normalt medan Daniel tyckte att Micke skulle få öva sig på utgångsnivå och dubbelhöjde. ”Jaha, så inleder man med torskbricka” tänkte de svenska supportrarna, men så blev inte fallet:

Första förutsättningen var liten ruter ut till spelförarens tia. Micke spelade klöver tio till Syds Kung som fortsatte med klöver till duck. En ruter hade nu beseglat kontraktets öde, likaså en liten spader, men Syd tyckte att spader Dam var bäst, taget av Micke med Esset. Nords tvekan innan han la lågt avslöjade sitsen för Micke som nu fick ta sin tillflykt till förutsättning nummer fyra (eller var det fem?) nämligen Dam andra i hjärter hos syd. A+K i hjärter fällde programenligt damen, och efter klöver Ess och rutermask och ruteress kunde Micke slutspela Nord i antingen ruter eller spader (han valde sadistiskt nog spader för att markera att Nord borde ha lagt av sig spader Kung). En avslutande hjärtervända in i bordets J-9 och supporterskaran kunde slappna av i några få minuter. (OBS att om Nord lägger av sig Kungen kan Micke spela liten spader till bordet och då ta två spader, tre ruter, tre hjärter och ett klöver för nio stick - så det var Damvändan som kostade).

I går blev Micke G straffdubblad i 2 och flydde till 3 som också det dubblades, men gick hem. Under första segmentet upprepades detta då Daniel straffdubblades och gled ur i 2 ♥ som gick hem dubblat för 670 – men likabricka…

Dessutom bjöd Twins 3 (p) 4 (X) och unge hr Ola kunde inte hålla sig från att spärra en andra gång med 5 . Det gick inte bra.

Andra omgången kännetecknades av att ”mala ner” motståndarna. Nu var det Mickes tur att bjuda flera gånger på en hand:

3 NT* (p) 4 (X)
Pass (4 ) p (p)
5 !!

3 NT visade solid högfärg. Nord-Syd hade en maskstorslam hemma, men på 4 var det svårt att bjuda vidare. Men när Micke bjöd vidare kunde näste hand säga 5 och nu höjde dubblaren till lillslam. Micke-Daniel offrade sig i 7 för -1100 mot -1430. I andra rummet bjöd motståndarna klåfingrigt 6 mot 5 men detta fick de behålla dubblat – när försvaret slant kostade det bara 500, dvs mindre än utgång.

Men för övrigt var spelet solitt och bra och vi kunde bokföra 44-27. Skulle vi kunna undvika att tappa detta i tredje?

Jo, 30-23 slutade detta, men inte utan ytterligare en omgång hybris, denna gång signerad bröderna Rimstedt:

1053
KD10
4
EDkn1082
kn8
Ekn9753
E10
K53
KD742
8
kn9873
74
E96
642
KD652
96
Nord
Öst
Syd
Väst

(1 ) 3 * (p) 3 NT
(p) p (X) pass
(p) p

  • Ghestem = 55 eller bättre i och .

Syds inkliv förfasar en gammal stöt, och 3 NT X blir inte billigt om försvaret sköter sig. Öst var fullständigt fast i tanken att partnern måste ha en laddning spader med sig, så han startade med J. Väst tog för Esset och vände med en låg hjärter, och om Öst bara duckar Kungen så måste Nord casha ut sina sex spel snabbt. Men Öst tog för Esset och vände tillbaka till Nords tia. Klöver Dam ville ingen ha, men klöver knekt tog Öst för Kungen. Fast i sin tvångstanke att partnern måste ha många spader kom så ytterligare en varvid Nord kunde ta resten… Den svenska delen av Ramapubliken torkade svettpärlorna ur ansiktet…

(Som info: kapten eller coach fick inte sitta vid bordet när det var rama- eller BBO-match).

Med 50 IMP upp skulle detta väl bli lätt? Alls icke! Holländarna bjöds på den ena svinghanden efter den andra och utnyttjade detta till fullo - det kunde ha slutat väldigt illa! De flesta händer började bjudas på 4-läget, och holländarna spekulerade i allt möjligt från 5-lägesinkliv till svaga 2-öppningar på 4-kortsfärger. Om Holland inte chanshoppat till 6 ♠ med två Ess borta hade vi faktiskt inte tagit vårt brons…

Trots alla bricksvingar ut är det svårt att kritisera vårt lag, de flesta ställningstagningarna var helt resonabla, möjligen med undantag för att Micke och Daniel kom i 6 ♥ med två ess borta efter Blackwood. Essfrågaren tyckte det var ”safe” men partnern hade så mycket extra trumflängd att han räknade denna som trumfdam och svarade 5 ♠…slutbud 5 NT hittades faktiskt i en sidomatch, men inte hos oss.

Till sist vann vi med ungefär 18 IMP (who counts?) och det var många glada miner utanför Palazzo dei Congressi i Salsomaggiore.

Det här blir sista rapporten. Som ni förstår har det varit ett fantastiskt äventyr med 18 fina ungdomar, det bästa vi har i svensk bridge – och det vill inte säga lite! Huvudcoach Tom och andrecoach Lars Nilsson har stött upp på ett remarkabelt sätt.

I morgon blir det fridag, kanske kolla in Polen mot China och sedan prisutdelning där Sverige mig veterligen för första gången tar VM-medalj i äldsta klassen. På söndag hem mot vardagen igen tillsammans med en massa minnen och en medalj.

Jan Malmström
Bild för Jan Malmström

Grattis till bronsmedaljerna!
… och tack till Martin för de välskrivna rapporterna.
//Janne

Håkan Johansson

Håller med föregående talare!

Stort grattis till ytterligare en väldigt fin framgång, och stort beröm till Martin för rapporter som gör det väldigt trevligt att följa med i juniorernas rasande utveckling! Rolling on the floor laughing

Anders Lundqvist
Bild för Anders Lundqvist

Tack för alla fantastiskt spännande rapporter!

Håkan Strömberg

Martin har lagt rapporteringen av svenska insatser
under internationella bridgeevenemang på en HELT ny nivå!
Hoppas andra ledare, i framtiden, tar lärdom från detta.
Tack Martin.

Logga in för att kommentera