Forum » Allmänna diskussioner » Placeringsbestämmelser vid lagtävlingar

Placeringsbestämmelser vid lagtävlingar

5 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Bo Gullefors
Bild för Bo Gullefors
Placeringsbestämmelser vid lagtävlingar

Enligt lag 104 E får byte av par eller parsammansättning ske efter en halvlek i en lagtävling. Innebär formuleringen ”byte av parsammansättning” att t. ex. hemmalaget kan byta partners inom laget i andra halvlek? Om laget består av fem spelare och två av spelare skall spela i vardera halvleken, finns det några begränsningar hur laget kan sättas samman i andra halvlek? Om ändringar skett till andra halvlek, kan då motståndarlaget få göra omdisponeringar i sitt lag? Är det skillnad om det är hemmalag eller bortalag?

PO Sundelin

Om inte någon hög instans ändrat reglerna så gäller följande:
Hemmalaget kan till andra halvlek ställa upp med valfria nya parkombinationer. Bortalaget får också ändra sina parkombinationer men får inte låta något par möta en kombination som de spelade första halvlek mot.
Undantag: Det är tillåtet att ställa upp samma par mot par som spelar ett sk HUMsystem.

Ryszard Sliwinski
Bild för Ryszard Sliwinski

Fullständiga placeringsregler i en lagtävling hittar du i Generellt regelverk sid 25.

Henrik Johansson
Bild för Henrik Johansson

Eftersom oraklet från Uppsala har länkat till det generella regelverket så är det nog dags att återigen påpeka att allt från paragraf 94 och framåt i den svenska lagboken inte gäller längre utan är ersatt av det generella regelverket.

Bo Gullefors
Bild för Bo Gullefors

Tack för era svar! Det jag förstår av lagtext, det generella regelverket och era svar är att lagen kan skifta spelare inom laget som de vill i andra halvlek och att man därför kan få möte en spelare som man redan mött i första halvlek. Man skall däremot inte möta samma par i de två halvlekarna, men om ett par spelar ett sk HUMsystem får man ställa upp samma par mot det paret. (HUM = Highly unusual methods). Det senare innebär väl också att paren vid det andra bordet kan möta samma par, trots att de inte spelar ett HUMsystem?

Logga in för att kommentera