Anna har arbetat i kulisserna

Anna Berglöw projekterade akustiken i Conventum arena.
Nu är hon här för första gången – för att spela bridge.
– Jag är nöjd med hur det blev, säger hon.

När Bridgefestivalen firade 25-årsjubileum sattes också ett nytt deltagarrekord i en enskild tävling. Det kom hela 525 par till tisdagens sidotävling, morgonbrons. Under tiden pågick flera andra tävlingar i Conventum arena. Totalt spelade över 1 200 personer bridge samtidigt i lokalen.
Men ljudet upplevdes nog inte som störande och var säkert inte mer störande än under en vanlig spelkväll hemma på klubben med betydligt färre deltagare.

Allt handlar om rätt akustik – inte ett helt okomplicerat område eftersom lokalerna ofta ska användas till en rad olika ändamål. Conventum Arena i Örebro, som varit spelplats för Bridgefestivalens tävlingar de senaste tolv åren, hade vissa akustikkriterier som skulle uppfyllas när bygget drog igång.
– Här skulle det projekteras för rockkonserter och då handlar det om att dämpa ner så mycket som möjligt, berättar Anna Berglöw, som var den som hade uppdraget, samtidigt som hon pekar runt på väggar, tak och golv.

– Väggarna är perforerade, det finns tyggardiner, det är inget klapper på golvet och det har tagits hänsyn till ventilationsbuller och det finns absorberande plattor.
Samtidigt får inte närliggande boenden störas.
– Det måste hela tiden bli kompromisser av olika slag. En kompromiss här är till exempel att föredragshållare behöver ha mikrofon, säger Anna Berglöw.

Många gånger spelas bridge i lokaler som inte alls är anpassade för ändamålet vilket inte minst Anna själv, kan konstatera.
– Akustik påverkar jättemycket speciellt med de som har hörselproblem. Jag nöjd med hur det blev här och det är heller ingen som klagat, säger hon och berättar att det är första gången som hon är på Bridgefestivalen.

En grundkurs i julklapp av föräldrarna gjorde att Anna Berglöw började med bridge.
– Det var för fem år sedan. Nu spelar jag fyra, fem gånger i veckan. Det är riktigt roligt att vara här i Örebro och spela.
Lite kuriosa i sammanhanget var att Anna Berglöw och S:t Eriks ordförande Mårten Gustawsson var kurskamrater på KTH under 1990-talet, men vägarna skildes åt.
– När jag började spela bridge var Mårten där på S:t Erik och kände igen mig.
Nu är de gamla kursarna på Bridgefestivalen.
Mårten Gustawsson som såväl tävlingsledare som finalist i Chairman´s Cup, Anna Berglöw på sin första festival.

Samarbetspartners