Referat Digital Distriktsträff 2020

Det ska inledningsvis sägas att detta inte är något formellt protokoll eller ens minnesanteckningar, utan ett referat sett från mitt ”sekreterarperspektiv”.

Bakgrund

Distriktsträffen (DT), som avhålls vartannat år, är som bekant inte ett beslutsfattande organ, utan snarare ett avrapporterande möte med möjligheter att ställa frågor och diskutera såväl det nyss avslutade verksamhetsåret som framtidsfrågor. Den formella delen av DT innehåller presentation av verksamhetsberättelse, årsredovisning, revisionsberättelse och prognos. Detta ska styrelsen göra även om dessa handlingar kommer upp året efter, på Riksstämman, för formella beslut.

I år hade även förbundsstyrelsen målet att ta upp strategiska framtidsfrågor till diskussion för att kunna ta vidare till en uppdaterad strategi att lägga fram till Riksstämman 2021.

Startskottet

När smittspridningen dessvärre ökat och flera regioner införde särskilda regler, såg styrelsen inget alternativ till att ställa in DT som ett fysiskt möte. I stället beslutades att anordna ett digitalt kortare möte där de mer formella bitarna skulle gås igenom, medan de strategiska diskussionerna tyvärr får skjutas upp till senare.

Data om mötet

När: 7 november, 10.00 – 11.40
Var: Digitalt möte i ”Teams”
Vem: Ca 40 deltagare från 17 distriktsförbund, förbundsstyrelsen, personalen och några inbjudna
gäster.
Varför: Att redovisa verksamhetsåret 2019-2020 och ge möjlighet att ställa frågor och lämna lite
aktuell information i viktiga aktuella frågor.

Alla deltagare hade på förhand fått vetskap om att i de fall det fanns frågor kring utsänt material skulle dessa skickas in på förhand så att svar kunde förberedas och onödig tid inte skulle behöva spillas vid själva mötet.

Fem frågor hade inkommit, Göteborg stod för fyra av dem och den femte kom från Skåne.

Under övriga frågor informerade TK om Allsvenskan och Svenska Cupen, verksamhetschefen upplyste oss om medlemsstatistik, en introduktion skedde om en ny underkommitté till MK med senior- och pensionärsbridge i fokus, och även en kort uppdatering gjordes om situationen med Covid-19 och uppstarter på våra klubbar.

Agendan

Så långt förutsättningarna – här följer agendan för mötet:

  1. Välkommen och öppnande av möte
  2. Årets klubbledare 2019-2020
  3. Verksamhetsberättelse 2019-2020
  4. Bokslut 2019-2020
  5. Prognos 2020-2021
  6. Övriga föranmälda frågor
  7. Mötets avslutande

Under veckan före mötet hade deltagarna möjlighet att prova en uppkoppling till ”Teams” med hjälp av Linnea Edlund.

1. Välkommen och öppnande av möte

Ordförande Martin Löfgren hälsade alla välkomna till dagens möte när klockan slagit 10.00. Det var förvånande över hur lite tekniska problem som tillstötte, även om det inte var helt friktionsfritt - några klarade inte av att få liv i sitt ljud initialt.

Efter det inledande välkomnandet lade Martin ut orden och beklagade att vi återigen inte hade något val utan tvingats ställa in en fysisk träff/tävling pga pandemin. Han beklagade det speciellt då det var styrelsens förhoppning att tillsammans med distriktsförbunden kunna föra konstruktiva diskussioner i grupparbeten (även kallat workshops) för att ge styrelsen ramarna till vad som skulle vara embryot till framtidsprogram för SBF. Det planerade innehållet och diskussionsämnena som var planerade för detta kan ses här.

Martin Löfgren lät meddela att styrelsen funderar vidare på hur vi ska organisera en diskussion i dessa ämnen, då det är mycket viktigt att såväl klubbar som distrikt är med i processen om vad vår strategi med mål och visioner ska vara för framtiden. Mer information kommer under första kvartalet 2021, och målet är fortsatt att ett förslag till dokument ska ligga klart för beslut till riksstämman 2021!

2. Årets klubbledare 2019-2020

Därefter lämnades ordet till Linnea Edlund, förbundsstyrelsen, och även ledamot av MK. Linnea presenterade årets klubbledare inom Svensk Bridge, Marie Åfors från Norrköpingsbridgen. Marie fick senare på dagen motta blommor och pokal i sin trädgård av Martin.

Mer information om detta här.

3. Verksamhetsberättelse 2019-2020

Martin Löfgren övergick till verksamhetsberättelsen för den nyligen avslutade, och dessutom hela 14 månader långa (på grund av ändringen av verksamhetsår), perioden.

Det fanns ingen anledning att gå igenom det mening för mening utan nio konstateranden gjordes:

  1. De påbörjade projekten med Rekryteringskedjan och SOS junior har bromsats upp då Mats Engman som anställdes för dessa har valt att avsluta sin tjänst. Styrelsen funderar över hur de bäst går vidare med det hela. Helt klart är att projekten ska förvaltas och verkställas.

  2. Styrelsen angav fyra programförklaringar inför valet 2019 till ny styrelse och anser sig ha agerat på samtliga.

  3. Ett projekt för att förbättra ekonomistyrningen tillsattes under året att sjösättas 1 september, vilket också har skett. Detta innefattar bl a införandet av kostnadsställerapportering, ny kontoplan, skärpning av attestrutiner och periodisk kostnadsuppföljning. Målet är en mer transparent redovisning, kostnadsansvar och kontroll.

  4. Covid-19 och dess effekter på verksamhetsåret 2019-2020 med inställda tävlingar.

  5. Utvecklingen av spel online som ”ersättning” till ordinarie spel. Är detta något tillfälligt under pandemin eller något vi kommer att leva med även efteråt? Helt klart är att det i varje fall gett klubbar och distrikt möjligheten att till viss del täcka fasta kostnader för sin verksamhet.

  6. Att lagkommissionen breddats och föryngrats.

  7. Att det nu finns en mycket aktiv juniorkommitté som arbetar med ett etablerat årshjul. Efter att JSM par under några år fått ställas in har nu de två senaste genomförts med ökande deltagarantal.

  8. BIT har övergått till förvaltningsfas och är kraftigt nedskuren till en nivå i prognosen som är lägre än i den förra året lagda budgeten.

  9. Landslagen fortsätter att imponera. Damerna blev världsmästare vid VM i Wuhan, alla övriga internationella tävlingar ställdes in!

4. Bokslut 2019-2020

Rolf Scherdin, ekonomiansvarig i styrelsen, tog till orda och redovisade vad som hänt under förra året. Han poängterade att förbundet noterade ett minus om ca 475K kronor som han anser är det bästa möjliga som kunde nås efter det uppkomna läget.

I det resultatet ingår att ca 530K kronor tagits ur landslagsfonden för att täcka de kostnader för VM i Wuhan som belastat verksamhetsåret.

Att årets resultat kunde hållas på så låg nivå beror på faktorer som korttidspermittering av personal, omsättningsstöd, hård kostnadskontroll mm. Vi kan vända på siffrorna och krasst konstatera att pandemin direkt förorsakat minskat inkomstbortfall på en av förbundets viktigaste intäktskällor, spelintäkter på ca: 600K, förbundet förlorade ytterligare 200K på samarbetspartners, 350K på en inställd bridgefestival för att nämna några delar och detta mot en budget som i princip var plus-minus-noll.

Med det lämnades allt som rör bokslutet och ingen hade frågor att ställa. Såväl påskriven berättelse från revisor som sakrevisor presenterades till deltagarna.

5. Prognos 2020-2021

Rolf Scherdin fortsatte sin presentation och övergick till den nya prognosen för det innevarande verksamhetsåret 2020-21.

Pandemin fortsätter ju och ingen vet hur länge. Här konstaterades att vi som väntat har ett kraftigt medlemstapp när spel inte bedrivs fullt ut eller att spelare inte vågar bege sig till sin klubb för att spela. Det tapp på ca 3500 medlemmar, till dags dato, som skett kan till viss del kompenseras av den förra året beslutade medlemsavgiftshöjningen.

Emedan kostnader kan kontrolleras är det närmast omöjligt att projicera intäkter på spelsidan. En uppskattning har gjorts om c:a 20 % av normal intäkt under hösten och 50% under våren, samt minskade intäkter av SM, Svenska Cupen, Allsvenskan och Festivalen. Då även sponsorintäkter beräknas minska är intäktstappet flera miljoner kronor. Skulle pandemin släppa tidigt, eller t ex ett effektivt vaccin göras tillgängligt, kan förstås dessa siffror snabbt förbättras.

Bedömningen är att vi med stark kostnadskontroll ska kunna begränsa förlusten till ungefär 330 K kronor. Det innefattar kostnadsreduceringar på alla fronter, framför allt förbundets fyra största utgifter, som är personal, tidningen, IT och landslagen.

Att en vilja att börja spela finns kan visas genom att det i slutet av september noterades att hela 145 klubbar rapporterade in tävlingsverksamhet - innan smittspridningen tog fart igen och nya riktlinjer börjar gälla region för region.

Alla handlingar som nämnts ovan såsom verksamhetsberättelse, årsbokslut, revisioner och prognos för kommande år går att ladda hem i sin helhet och finns här.

6. Övriga föranmälda frågor

Coronafrågan inledde. Martin Löfgren framhöll att i grund och botten är detta ett ansvar som till sist alltid kommer att ligga på den enskilde medlemmen, även om organisatören har ett ansvar att säkerställa maximal säkerhet – precis som i samhället i övrigt.

SBF startade i maj en projektgrupp för ”Coronasäkerhet” som tog fram en checklista rörande uppstart av verksamhet på klubbnivå. Det viktigaste är att få igång en dialog mellan klubbens ledning och klubbens övriga medlemmar för att skapa en miljö präglad av trygghet.

Smittskydd Väst har sedan ansett det godkänt att organisera och delta i bridgespel utgående från denna checklista, men med stark betoning på åtgärder för att förhindra droppsmitta: skydd vid borden (bordskryss eller visir), ordnade rondbyten och undvikande av ”folksamling”. Det är förvånande att några klubbar väljer, trots denna information, att organisera klubbtävlingar utan något skydd vid borden.

Martin konstaterade vidare att det kommer bli en jätteuppgift för alla från förbunds- till medlemsnivå att finna lösningar på hur vi gradvis kan återgå till normal verksamhet och få tillbaka alla våra klubbspelare. Såväl onlinespel som helt andra aktiviteter kan vara effektiva för att inte ”glömma bort” vare sig spelet eller sin klubb. En möjlighet kan vara någon form av utomshusaktivitet, t ex en tipspromenad, där klubbens medlemmar kan träffas i säker miljö.

TK-ordförande Carl Ragnarsson, tog därefter till orda och lät meddela att TK har beslutat att starten av Svenska Cupen kommer att bli senarelagd under första halvåret 2021. Det finns inget exakt datum och spelschema men mer information kommer.

Calle kunde också informera om att styrelsen beslutat följa TK:s rekommendation att ställa in Allsvenskans nationella divisioner (Elitserien, Superettan, Div2 och Div3), då smittosituationen är för osäker. Flera faktorer spelar in här: många spelare vill inte spela i en klubblokal, det blir mycket svårt att organisera spel med acceptabelt avstånd mellan borden, man måste hantera avhopp i ett komplicerat seriesystem och nuvarande restriktioner avråder också från resor mellan regioner.

TK har fått i uppdrag att ordna ersättningstävlingar online, och uppgifter om dessa kommer inom kort.

Rörande medlemmar rapporterades att c:a 18 700 medlemmar betalt sin medlemsavgift för året, vilket är ungefär 3 500 färre än förra säsongen. Förbundet kommer att fortsätta kampanja för att få in så många medlemsavgifter som möjligt, men vädjar till distrikt och klubbar att sätta sig i förbindelse med fjolårsmedlemmar som ännu inte betalt sin avgift. Det nya kanslisystemet ”Masken” ger ökade och bekvämare medel att se vem som betalt eller inte.

Förutom att spelande medlemmar år 19-20 pausat sitt spel, eller kanske t o m slutat, kan pga pandemin inte kompenseras av något inflöde, då det för närvarande inte är möjligt att rekrytera eller bedriva kursverksamhet som normalt.

Birgitta Lagnell, Göteborg, har av MK utsetts till senior- och pensionärsbridgeansvarig för en grupp som arbetar med frågorna mer aktivt. Birgitta redovisade vad de arbetar med och vad som är tankarna framåt.

Insända frågor

Den första insända frågan kom från Skåne och rörde onlinebridgens roll. De ville väcka liv i frågan om BBO-spel och liknande kommer vara en konkurrent till livespel i framtiden eller om det är något vi kan fortsatt utnyttja för att bredda vårt utbud.

Styrelsen svarade att det inte finns ett entydigt svar. Vi har ett liv under pandemin och ett efter. Å ena sidan är det ett sätt att erbjuda spelare en möjlighet, kanske den enda, att fortsätta spela. Å andra sidan är det också ett sätt för klubbar och distrikt att få en intäkt som åtminstone kan delfinansiera sina fasta kostnader.

Vad gäller framtiden kan Onlinebridge vara ett ovärderligt redskap för att tex lära sig spela bridge. Här har vi för lite kunskap just nu men det görs många försök i olika länder på detta område. Vidare anser styrelsen att detta är en av de viktigaste frågorna som just nu finns och att detta därför var en av de självskrivna innehållen i en kommande strategiplan.

Dan Nilsson för Skånes Bf tackade för, och förklarade sig nöjd med svaret.

Sen kom fyra frågor från Göteborg. Den första rörde intäkter från SM/DM avgifter när tävlingarna inte kunde fullföljas under föregående år och hur dessa medel skulle komma medlemmarna till gagn.

Rolf Scherdin svarade på frågan och lät meddela att det är en av anledningarna till att förbundets minus kunde stanna på den nivå det till sist gjorde. Eventuella återbetalningar hade föranlett än större minus och värre ekonomiska läge för förbundet. Avgifterna rör främst spel i DM, vilka har kunnat genomföras – de som eventuellt hade kvalificerat sig till en SM-final hade fått erlägga en bords-/startavgift där också.

Den andra frågan från Göteborg rörde UTBK och verksamhetsberättelsen där det i verksamhetsberättelsen och i ett Foruminlägg skett en sammanblandning av rollerna för SBF och Nya Bridgeskolan som är ett eget företag. GBF menar att en tydlig skiljelinje bör finnas.

Suzanne Lemborn svarade i frågan och gav Göteborg rätt. Detta ska korrigeras, och foruminlägget har redan ändrats.

Göteborgs tredje fråga rörde hur SBFS styrelse och personal arbetar under det dagliga arbetet med stöttande av klubbar/distrikt. GBF menade att i takt med att normal verksamhet inte bedrivs borde det genererat mycket extra tid för anställd personal.

Martin Löfgren svarade att han egentligen inte förstår vad som riktigt avses. Förbundet har genomfört träffar trots pandemi, förbundet ger dagligt stöd till såväl medlemmar som klubbar och distrikt i allehanda frågor trots pandemi och permitteringar i tjänstetid. Likaså har förbundet lagt ned mycket möda och kraft för att ta fram förutsättningar för uppstart via Corona-gruppen, sätta upp möjligheter för intäkter via onlinespel etc.

Det är förstås alltid intressant, hävdade Martin, att från klubbar och distrikt höra på vilket sätt man anser förbundet kunna hjälpa till bättre, och bad om konstruktiva förslag.

Fjärde frågan från Göteborg rörde att distriktet tagit fram** spelkort** som de önskar bli återförsäljare av i Sverige till svenska klubbar där de har en sponsor i form av Rolfs flyg & buss. GBF menar att man anser sig blivit indirekt hotade av Svenska Bridgeförlagets VD och undrar hur avtalet mellan SBF och Bridgeförlaget ser ut. Man undrar över eventuell ensamrätt till försäljning av bridgematerial och kring hur det ser ut i rollfördelningen mellan Bridgeförlaget och redaktörskapet av tidningen.

Martin Löfgren svarade att förbundet har tre avtal med Peter Ventura. Ett rör egentligen bara bridgefestivalen och är egentligen skrivet med Jannersten AB. Det andra, som är det äldsta rör bara tidningen och redaktörskapet kring den och kommer från mitten på 90-talet. Det tredje som är tecknat drygt 10 år senare är ett samarbetsavtal mellan Bridgeförlaget och förbundet där båda parter ger och tar och framförallt garanterar att Bridgeförlaget agerar materialcentral för förbundet. Förlaget ser till att det finns kursmaterial och övrigt som våra klubbar kan tänkas behöva, inte bara russinen i kakan. Vidare är Bridgeförlaget via avtalet sponsorer till ex SM Nybörjarträffen, juniortävlingar och lite annat. Bridgeförlaget erhåller enligt avtal bland annat annonsplats i tidningen Bridge.

Frågan lämnades också över till Peter Ventura som svarade att det enda han egentligen sagt är att han inte motsätter sig konkurrens, men den måste vara på lika villkor. Dels opererar GBF med sponsrade kortlekar medan Förlaget betalar fullpris. Dels agerar GBF som ideell verksamhet, vilket Peter anser inte är förenligt med försäljning över hela landet, då man snarare är affärsdrivande och då måste följa de regler, t ex skattemässiga, som gäller för sådana.

Peter Ventura meddelade också att han öppnat dörren för samarbete med GBF men att de svarat genom tystnad.

Roger Wiklund som representerade GBF, tackade för, och förklarade sig nöjd med svaret på GBF:s frågor.

7. Mötets avslutande

Martin Löfgren tackade alla för visat intresse och förklarade därefter det digitala mötet avslutat.


Avslutningsvis, där har ni mitt referat från den digitala distriktsträff som genomfördes lördagen den 7 november. Något säger mig att oavsett pandemi eller inte kan det vara så att vi kommer genomföra fler sådana här möten i framtiden för att snabbt få svar på viktiga frågor och vad som kan tänkas vara angeläget att diskuteras.

Micke Melander