Kurs K15 - Bilder i brödtext

Innan de faktiska handgreppen för att infoga en bild i brödtext beskrivs krävs en allmän genomgång av vad bilder i brödtext är och vilka alternativ som finns att tillgå.

Till skillnad från bilder i bildspel, som alltid visas överst på sidan, kan du lägga bilder nästan var du vill i brödtexten. Det är för övrigt inget som hindrar att du har bilder i bildspel överst och dessutom bilder i brödtexten längre ned.

Bilder i brödtext kan visas i tre olika storlekar - Stor, Mellan och Liten. Stora bilder täcker hela textbredden, Mellan täcker halva och Liten ungefär en fjärdedel. Bilder i de två senare storlekarna är alltid vänsterjusterade.

Liten bild

Det finns ytterligare en finess med de två mindre bildstorlekarna, och det är att texten ”smyger” runt bilden. När man har lagt in en bild och skriver efterföljande text kommer texten att påbörjas i jämnhöjd med den lilla eller mellanstora bilden. Om texten är så lång att den fortsätter nedanför bilden kommer texten där att visas i full bredd.

Infoga bild i brödtext

Handgreppen påminner om den för bilder i bildspel. Om du vill infoga en bild i brödtext gör du följande:

Infoga några blankrader där du vill placera bilden och placera sedan markören på önskad plats. Det är lämpligt att lämna en tom rad både före och efter den planerade platsen för bilden så att det ser ut ungefär så här:

Klicka på fliken Bilder. Då ser fönstret ut så här, där den nedre delen används för bilder i brödtext:

Nu ska du göra följande:

  1. Klicka på Bläddra (eller Browse beroende på din dators språk)
  2. Välj önskad bild och klicka på Öppna (eller Open)
  3. Klicka på Ladda upp

Nu kommer ditt fönster att se ut ungefär så här:

Observera att ytterligare ett steg krävs för att faktiskt infoga bilden på dess rätta plats.

Liksom vid bilder i bildspel ser du nu en miniatyr av bilden, alternativ text, titel, knappen Ta bort och möjlighet att lägga till ytterligare bilder. Dessa fungerar på precis samma sätt och beskrivningen hittar du på föregående sida.

För att faktiskt infoga bilden ska du använda knappen Infoga. Bredvid knappen ser du alternativet Stil som har grundinställningen Stor. Om du vill välja storlek (Stor, Mellan eller Liten) måste du göra valet innan du klickar på Infoga.

När du har klickat på Infoga kan du klicka på fliken Text för att se resultatet. I redigeringsläge är det dock rena grekiskan, något vi måste acceptera, så jag rekommenderar att du nu klickar på Spara för att se hur det ser ut.

Om du vill infoga fler bilder i brödtexten upprepar du ovanstående instruktioner. Kom ihåg att placera markören på nytt ställe inför varje Infoga-knapptryckning. Du behöver inte klicka på Spara mellan bilderna om du inte vill förhandsgranska hur bilderna faktiskt ser ut. Det är till och med så att du kan ladda upp en bild en gång och välja att infoga den på fler ställen på sidan.

<< Först < Förra Index Nästa > Sist >>