Matchens giv - Rond 11:2

Hatten av för två lag

Inför allra sista halvleken var läget att bara Harplinge i praktiken kunde hota ledande Lavec. Även det skulle kräva extrema resultat, så mötet mellan Harplinge och Skalman handlade om att bli tvåa. Där gällde det bara 4VP till fördel för Halland.

En annan sak är att en match mot Harplinges förstauppställning (Magnus får ursäkta) med tvillingarna och Michielsen-Cullin torde vara den svåraste uppgiften i dagens svenska bridge. För att slå dem måste man ständigt ligga på gränsen till chansning. Detta är ett exempel:

64
10
kn108643
9643
D53
Dkn964
ED7
kn5
EK872
K752
5
EK8
kn109
E83
K92
D1072
17
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Hallberg
O Rimstedt
Wrang
M Rimstedt
Pass
1
Dbl
Rdbl
3
Pass
Pass
3
Pass
4
Dbl
Pass
Pass
Pass

Naturligtvis ska man inte vara i utgång på 22 hp, varav fyra damer och tre knektar. Men det är lätt gjort att låta sig pressas till ett försök – även om man är så rutinerade som Wrang och Hallberg. Och yxan faller när det sker. Tre bet och 500.

Vid andra bordet gick det lugnare till:

Väst
Nord
Öst
Syd
Michielsen
Warne
Cullin
Ahlesved
Pass
1
Dbl
2
Pass
2
2
Pass
Pass
Pass

Gott omdöme, javisst, men framför allt det som jag noterat under ett antal år som åskådare i de stora lagtävlingarna: Marion och Pocken har en sällsynt förmåga att spela perfekta försvar.

Detta var kanske inte så svårt men klockrent var det. Spader ut från Marion och en ny trumfvända när Pocken i nästa stick kom in i hjärter. Sedan var inkomsten säkrad och 11 imp i kassan.

Naturligtvis vill jag inte förringa den starka insatsen av Lavec – grattis till segern, halvgamlingar – men bättre bridge än den Harplinge spelade på slutet ser man inte ofta.