Bergstedt-Cederkrok spurtade bäst i DM Par Dam 2019

Fyrtioåtta par, fördelade på fyra spelorter (Nyköping, Norrköping, Linköping och Motala), hade att göra upp om DM-plaketter och åtråvärda SM-finalplatser, när säsongens näst sista DM-final, den för Par Dam gick av stapeln den 31 mars. Exakt hur många par från ÖMBF som kan räkna med att få spela SM-finalen under Bridgefestivalen i sommar, vet vi först i slutet av april när samtliga distrikt spelat sina finaler. Det troliga är dock 6-7 platser.

Nästan alla finalpar klarade av det första hindret - att komma ihåg att ställa om klockan till sommartid och därmed inte anlända en timma för sent till spelstart!

Att spela i form av simultantävling och samtidigt ha löpande total resultatrapportering efter varje slutförd rond, kräver god planering i förväg, noggrannhet hos varje heats arrangör men också av den centrala sammanställaren, så att resultatrapporteringen inte släpar efter alltför mycket. Allt detta fungerade i det närmaste perfekt under damfinalen, så ett stort tack till heattävlingsledarna Dan Sundström, Tomas Gustafsson och Lars Lundqvist!

Kvickast iväg på morgonkvisten efter första rondens fyra brickor, kom Annelie Kåberg-Maud Kylinger tillsammans med Marita Larsson-May Gehlin. Båda noterade 132 poäng med toppen 176 (44 poäng/bricka), tätt följda av Eva Hydén-Marianne Tjärnlund (128) och Anna-Karin Persson-AnneMarie Eriksson (119). Som alltid är det kubbning i täten, med ideliga ledarbyten de första ronderna innan tävlingen stabiliserat sig. Damfinalen utgjorde därvidlag inga undantag, redan i rond 2 avlöstes samtliga fyra tätpar av en ny kvartett dragvilliga.

Efter 12 brickor stundade en efterlängtad kaffepaus. Med medel 264 var toppställningen denna:

1. 368 Mona Gustavsson - Bodil Sjöberg
2. 361 Nina Lindencrona - Birgit Hedström
3. 338 Anita Bergstedt - Marie Cederkrok
4. 334 Anna Björling - Charlotta Jönsson
5. 326 Margareta Bertilsson - Solweig Pettersson

Kaffepausen såg ut till att ha haft störst (positiv) inverkan på Bergstedt-Cederkrok (142), som gick till topps direkt, och regerande mästarna Björling-Jönsson (137), som klättrade en placering, väl inom räckhåll till såväl ledarparet som nuvarande tvåorna Gustavsson-Sjöberg.

Bergstedt-Cederkrok höll ångan uppe även i den femte ronden, där de blev rondtvåa på 129, bara slagna av Sofia Sundström-Christina Varenius på 141. När de närmaste förföljarna uppvisade klart sämre resultat, hade avståndet nu växt till lite knappt 40 poäng.

Ronden där lunchen låg som en hägring för deltagarna, vanns av Björling-Jönsson (149) före Viveca Rappe-Märta Eggerot (146) och Lena Lundqvist-Gun-Britt Rindstål (144). Med 24 brickor av de totalt 44 avverkade, medel 528, skrevs toppställningen:

1. 709 Anita Bergstedt - Marie Cederkrok
2. 698 Mona Gustavsson - Bodil Sjöberg
3. 667 Anna Björling - Charlotta Jönsson
4. 653 Harriet Philipson - Marie Åfors
5. 633 Anna-Karin Persson - AnneMarie Eriksson

Att heta Samuelsson verkade var melodin för att få en bra rond direkt efter lunchpausen. Bäst lyckades Siv Samuelsson i par med Birgitta Corell, som fick med sig 155 (av 176) poäng ronden. Därnäst följde ett annat Motalapar, Ulla Samuelsson-Harriet Selg med 135 följda av Nyköpings Margareta Bertilsson-Solweig Pettersson på 131. Även om de tre paren klättrade i resultatlistan, var de fortfarande en god bit från medaljplats.

Systrarna Annika Brundin-Maria Larsson vann den åttonde ronden på 142 poäng, före Anita Larsson-Gerd Hemer (139). Ronden innebar också ledarskifte, då regerande mästarna Björling-Jönsson hade en avsevärt bättre rond än Bergstedt-Cederkrok.

Beryl Johnsson-Annica Liewenborg rondsegrade i nionde ronden på 147, före Lena Dahlqvist-Berit Andersson på 143. Lena och Berit, som också hade en bra åttonde rond, avancerade högst påtagligt i resultatlistan.

Lagom till eftermiddagens kaffepaus med 36 brickor spelade och medel 792 var ställningen:

1. 1021 Anna Björling - Charlotta Jönsson
2. 983 Anita Bergstedt - Marie Cederkrok
3. 975 Mona Gustavsson - Bodil Sjöberg
4. 964 Annelie Kåberg - Maud Kylinger
5. 961 Lena Dahlqvist - Berit Andersson

Inger Nilsson-Birgitta Melander vann ronden efter kaffepausen på 151 poäng. Bergstedt-Cederkrok knappade in drygt 20 poäng på sina klubbkamrater inför den sista och avgörande ronden, sammalunda gjorde Gustavsson-Sjöberg.

Det var således laddat för en spännande sista rond. Bergstedt-Cederkroks rond (97) var lite över medel, men då huvudkonkurrenterna låg så pass nära var det långt ifrån säker att det skulle räcka ens till medalj. Dahlqvist-Andersson spurtade bra (124), men var lite för långt efter för att hinna ifatt Bergstedt-Cederkrok. Gustavsson-Sjöbergs 100 var precis nio för lite för att med ett tuppfjät pressa sig före.

Guld eller silver? Allt handlade om Anna Björling-Charlotta Jönssons sista rond. De behövde svagt under medel, 84 poäng för att vara lite mera exakt, för att med minsta möjliga marginal försvara sina titlar från ifjol. De 66 de fick ihop var emellertid inte bara otillräckligt ifråga om guldet, utan också sex poäng för lite för att få kliva upp på prispallen - ledset förstås, när man varit med i toppen nästan från start!

Stort grattis till medaljörerna!

Slutställningens Topp-fem med medel 968:

1. 1192.4 Anita Bergstedt - Marie Cederkrok, Filbyter Bridge
2. 1184.0 Mona Gustavsson - Bodil Sjöberg, Skänninge BK
3. 1180.0 Lena Dahlqvist - Berit Andersson, Vadstena BK
4. 1174.8 Anna Björling - Charlotta Jönsson, Filbyter Bridge/Skänninge BK
5. 1168.0 Annelie Kåberg - Maud Kylinger, Motala BA/Filbyter Bridge

Fullständig resultatlista

(Finalplatfördelningen finns här.)